«Intetsigende norsk tour-bok»

Foto: Tim de Waele/Jarle Fredagsvik (©TDWSport.com/procycling.no)

Johan Kaggestads nye bok slaktes av anerkjent dansk sykkelnettsted.

01.07.11 23:13

Ja, slik starter feltet.dks anmeldelse av Johan Kaggestad og forfatter Hans Petter Bakketeigs nye Tour de France-bok med navn «Røff Guide til Tour de France 2011».

Nettstedets skribent, Rune Schjerbeck, åpner riktignok med flere gode ord om forfatterduons idé.

«Det kunne være interessert å lese en bok som kombinerer sykkelsportens historie med direkte innblikk mot årets tour.»

Deretter er det ikke mye som tyder på at dette er godt kjøp for sykkelinteresserte dansker.

«Dessverre ble jeg meget skuffet. «Røff Guide til Tour de France 2011» er den mest uforståelige boken jeg noensinne har lest. Det hadde kanskje vært genialt i en svensk krimbok, hvor en uendelig rekke med mystiske begivenheter leder hovedpersonen tettere og tettere på morderen. Problemet er nettopp her, at dette er en guide til Tour de France, og det blir ikke avslørt noen morder i det siste kapittelet. »

Det er med andre noe helt annet enn hva man får inntrykk av på diverse norske nettsteder: «Boka er et «must» for alle som følger tv-sendingene fra Tour de France eller legger turen til Frankrike i sommer» (forlaget) og «Glimrende guide til Tour de France» (kondis.no).

- Lenger tradisjon i Danmark?
Schjerbeck skriver videre om overfladiske analyser gjennom hele boken og at kronologien ikke henger sammen.

Overfor procycling.no utdyper Rune Schjerbeck hvorfor hans inntrykk skiller seg ut fra de norske kommentarene han har lest.

- Jeg har vanskelig å forstå at det kan være noe spesiell begeistring for denne boken, sier Schjerbeck og legger til:

- Jeg kan ikke si hvorfor den har fått så gode anmeldelser i Norge, men den norske sykkelhistorie kan ikke være noen unnskyldning. Så vidt jeg vet har det vært TV-sendinger fra touren de siste ti årene (i Norge). Men i Danmark har vi kanskje lenger tradisjon for tour-magasiner opp mot touren, som kan sette bokens kvaliteter og mangler i perspektiv?

Les hele anmeldelsen hos feltet.dk her!

Det er først og fremst når det går til «magasindelen» (lagene med vurdering av ryttere, etappene med mer, vår.anm.) at Schjerbeck har lite til overs for den norske Tour de France-boken.

Overdådig optimisme
«Vurderingen av Garmin-Cervèlo-mannskapet ga anledning til et lite smil. For skulle man i være i tvil, så er dette mannskapet ifølge forfatterne et av de sterkeste i feltet, og det er skinner igjennom at holdet råder over Norges sterkeste rytter, Thor Hushovd, som spås gode sjanser i spurtene sammen med Tyler Farrar, og til å vinne den grønne poengtrøyen. Både Både Christian Vande Velde og Ryder Hesjedal kan fort kjøre seg på podiet, og så kan laget fort vinne lagkonkurransen også. Slik lyder analysen. Det må sies å være ekte norsk optimiste.», lyder det fra skribenten.

Da er det selvfølgelig naturlig å spørre Schjerbeck om det er hans generelle inntrykk av nordmenn.

- Jeg tror at nordmenn er like optimistiske som for eksempel dansker og franskmenn. I Danmark er det også en overdådig dansk optimisme foran touren, og jeg vil dra to, at mange nordmenn vil undre seg over de danskene, som i fjor heiet på Andy Schleck, men som i år vil hylle Alberto Contador. På den måten kan vi nordiske brødre le litt av hverandre, smiler dansken og legger til at aldri har hørt Johan Kaggestad kommentere sykkel på TV.

Tour de France-intervju med Johan Kaggestad: «Da tror jeg folk hadde sluttet å jukse»

- Hva tror du om Norges to norske deltakere i årets Tour de France?

- Det er svært uheldig at Edvald Boasson Hagen enda engang sliter med sykdom, for hans form var på vei oppover. Særlig i tourens første ikke vil han kunne kjempe om etappeseirer og den gule trøyen, hvis han er i toppform. Jeg har fulgt ham siden juniorårene, og får han bukt med skader og sykdom, så vil han stort sett ha ubegrenset med muligheter i fremtiden. Han er et fantastisk talent, vurderer Schjerbeck før han begynner på Thor Hushovds Tour de France-sjanser:

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Foto: Kristoffer Øverli Andersen

- Thor Hushovd er litt av en joker i dette års tour. Han fikk en seier i Sveits rundt, og det har gitt ham nødvendig selvtillit, som han kan bruke i touren. Jeg er virkelig spent på ham på den første etappen. Det er ingen tvil om at Hushovd er bedre enn de fleste spurterne i motbakker, men den avsluttende stigningen er akkurat på grensen av hva han tåler. Men hvis det blir kjørt defensivt, så kan han overraske. Jeg regner Hushovd som en seriøst outsider til seieren på den etappen, mener feltet.dks skribent og legger til følgende vurdering om den grønne trøyen:

- Det er selvfølgelig ikke godt nok
- Touren er absolutt ikke skreddersydd spurtene i år. Det kan være til Thor Hushovd fordel i poengkonkurransen. Hans styrke er ikke lenger massespurtene, hvor Garmin-Cervèlo åpenbart satser mer på Tyler Farrar. De nye reglene er de innlagte spurtene er dog ikke til Hushods fordel, spesielt fordi spurtene er plassert så tidlig på de fleste fjelletappene. Det vil gjøre det vanskelig for ham i fjellene, hvor han ellers har til vane for å hente noen poeng på konkurrentene via et eller flere utbruddsforsøk.

Bokanmeldelsen blir rundet av med en kort konklusjon med undertittelen «boken er ikke verdt pengene».

- Du skriver i konklusjonen at boken ikke holder mål, verken som historiebok eller som årets tour-analyse. Vil du si at ideen fremdeles holder mål eller faller boken mellom to stoler?

- Det kan se slik ut. Ideen om å dele boken inn i etappene, i dette årets tour, var kanskje god på tegnebrettet, men den fungerer ikke i praksis. De historiske tilbakeblikkene er rotette og det svært vanskelig å finne fram i kronologien. Jeg kan ikke sette en finger på de historiske faktaene, men etter min mening finnes det bedre danske alternativer.

- Jeg skal ikke legge meg ut på om det finnes bedre norske alternativer. Men bokens absolutte svakhet er imidlertid de overfladiske analysene av årets tour, og samlet gir ikke det meg et godt innblikk. Det er selvfølgelig ikke godt nok, når man skal reklamere for en guide til Tour de France 2011, konkluderer Rune Schjerbeck.

Har du lest boken? Diskuter «Røff Guide til Tour de France 2011», eller andre Tour de France-relaterte bøker eller magasiner, i kommentarfeltet nedenfor eller i vårt diskusjonsforum.

Konkurranse: Vil du vinne en racersykkel?

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.