RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

«Invasjonen» bekymrer Semb

Sist oppdatert:
55 nye utlendinger i Tippeligaen siden årsskiftet. - Et ekstremt høyt tall, mener Nils Johan Semb.

Som TV 2 Nettavisen skriver i dag, har det kommet 55 nye utlendinger til Tippeligaen siden årsskiftet. I samme periode har 22 spillere sagt takk for seg. Nettoøkningen på 33 utlendinger medfører at det nå er nærmere 110 spillere med utenlandsk pass i den øverste norske serien.

- Det virker som et ekstremt høyt tall, mener tidligere landslagssjef Nils Johan Semb.

Økonomien avgjør
TV 2s fotballekspert tror det først og fremst er to grunner til den voldsomme tilstrømningen av utenlandske spillere til Norge.

- For noen år siden, da klubbene sleit tungt økonomisk, ble de tvunget til å utvikle spillere selv. Etter den sterke økonomiske veksten, ikke minst etter den nye medieavtalen, har en hatt anledning til å hente flere spillere ute.

- I tillegg er overgangsmarkedet med på å ødelegge. Norske spillere har blitt så dyre at det er billigere å hente utlendinger. Unge talenter, førstedivisjonsspillere eller spillere som går mellom Tippeliga-klubber koster som regel svært mye, sier Semb til TV 2 Nettavisen.

Liten risiko
Han tror dessuten klubbene minimerer risikoen ved å hente billige utlendinger.

- De er som regel billigere, men samtidig har en jo dårligere oversikt over spillere fra andre land. Men så lenge det er så dyrt å hente norske spillere, er dette en risiko klubbene tydeligvis er villige å ta.

Nils Johan Semb er bekymret over følgene masseimporten får for norsk fotball, men mener det også er positive sider ved å ha utlendinger i norsk fotball.

- Det er selvsagt negativt at det er så mange, men det er et skjæringspunkt. De gode hever nivået og bedrer treningsmiljøet. Samtidig blir norske talenter stengt ute, noe som er negativt. Spillere som Per Nilsson, Daniel Nannskog, Veigar Páll Gunnarson og mange andre markerer seg positivt og hever nivået, men når det har gått inflasjon i å hente utlendinger blir det automatisk mange dårlige også. Og det er ingen tjent med.

Svekker identiteten
Semb peker også på en annen negativ effekt av den store andelen utlendinger.

- Det har noe med identitet å gjøre. Publikum ønsker selvsagt å se gode spillere. Men de ønsker også å se gode norske spillere, mener han.

Nå mener den tidligere landslagssjefen at en må begynne å se på fenomenet.

- Fortsetter trenden som nå, må man sette seg ned og diskutere dette. Kanskje det kan være en løsning å adoptere de nye reglene i internasjonale turneringer om at en viss andel av spillerne må ha bakgrunn i klubbem. Det kan være et virkemiddel, men det er langt frem.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere