Gå til sidens hovedinnhold

- IOC lager jamaicanske boblag

Terje Håkonsen med krass kritikk av Den internasjonale olympiske komité.

WYLLERLØYPA (Nettavisen): I april i år vil Den internasjonale olympiske komité (IOC, red.anm.) vurdere om snowboardgrenen slopestyle skal bli en del av de olympiske leker. Kvalifiseringssystemet er ikke tilfredsstillende, mener utøverne selv.

- Målet er at det er utøverne som skal ha den største påvirkningen på idrettens utvikling, sier Terje Håkonsen til Nettavisen.

- Må høre på utøverne
36-åringen er heller ikke spesielt fornøyd med at kun fire snowboardere fra hvert land får delta i OL. Det betyr i teorien at flere av de beste kan bli utelatt på grunn av dette kvotesystemet.

- Hvis for eksempel USA har de åtte beste half pipekjørerne, er det ikke riktig at både USA og Polen skal ha med fire utøvere. Det er slikt det kan bli jamaicanske boblag av, fleiper Håkonsen, som mener at de beste utøverne skal delta, uavhengig av nasjonalitet.

Med slopestyle på vei inn i OL, er frykten at en egen FIS-kvalifisering i slopestyle i tillegg til den nåværende pipekvalifiseringen vil skape store utfordringer for konkurransesnowboard foran OL i 2014.

- OL kan bli en stor hendelse i snowboarding, men bare hvis utøverne blir hørt, sier Håkonsen.

- Ingen truer med pistol
Dagens OL-kvalifisering skjer gjennom FIS (Det Internasjonale Skiforbundet) sine konkurranser. Håkonsen ønsker en felles olympisk ranking som teller uavhengig av hvem som arrangerer. FIS vil lage en ny tour, men utøverne mener det allerede finnes mer enn nok gode arrangementer.

Det er liten tvil om at kommersielle krefter har gjort sitt inntog i snowboardsirkuset. Torstein Horgmo uttalte etter sin triple cork i X-games at han følte et visst press fra arrangørene, som ville at han skulle gjennomføre trikset.

- Man avgjør selv hva man skal gjøre. Det er ingen som truer deg med pistol og ber deg gjøre noe du ikke vil, men det er noen av arrangørene som ikke bryr seg like mye om utøverne. Når sendetider og det kommersielle settes foran kjørernes progresjon, er det noe galt. Hva gir de tilbake til sporten? spør Håkonsen retorisk.

Fredag kommer IOC-medlem Gerhard Heiberg til Wyllerløypa, for å se nærmere på slopestylekonkurransen i Arctic Challenge.

Reklame

Kutt den skyhøye strømregningen: Slik får du billigst og best varempumpe