Gå til sidens hovedinnhold

IOC vurderer juridiske muligheter mot Russland

Den internasjonale olympiske komité (IOC) har sett sammen en disiplinærkomité som skal se på Russlands deltakelse i Rio-OL.

Komiteen har fått i oppgave om å se på de «juridiske mulighetene» rundt en eventuell utestengelse av Russland fra de kommende sommerlekene i Brasil.

Avgjørelsen om Russland vil få delta i sommerlekene er dermed utsatt.

Komiteen har bedt om ekstern ekspertise for å «utøve sitt mandat» i denne saken.

Legges på is
IOC varslet samtidig at de vil etterforske og gjennomfører nye tester av alle russiske utøvere, trenere og støtteapparat fra Sotsji-OL i 2014.

I etterkant av tirsdagens konferansemøte i IOC har de også kommet fram til at de vil at alle sportsarrangementer i Russland midlertidig skal «legges på is».

De spør også verdens antidopingbyrå (WADA) om de kan forlenge Richard McLarens etterforskning for å grave fram navn eller utøvere som har vært involvert i dopingprogrammet.

Russiske friidrettsutøvere er allerede utestengt fra Rio-OL på ubestemt tid etter flere dopingavsløringer. De siste månedene har en uavhengig gruppe, utnevnt av WADA og ledet av McLaren, etterforsket anklager om doping i andre idretter.

Rapporten avdekket at russiske utøvere deltok i et statlig dopingprogram.

- Dumme og naive
Gerhard Heiberg legger ikke noe mellom etter det russiske dopingsjokket. Han erkjenner at IOC har vært for godtroende overfor Russland.

Mandag kom rapporten som avdekket et statlig dopingprogram innen russisk idrett. Reaksjonene har vært sterke. Verdens antidopingbyrå (WADA) ber Den internasjonale olympiske komité (IOC) om å utestenge Russland fra Rio-OL.

- Noe verre enn dette kunne vi ikke tenke oss. Det er doping satt i system og dirigert av staten. Det er et sjokk, men dessverre er det ikke helt uventet. Vi håpet i det lengste at det ikke skulle være så ille, sier Heiberg til Aftenposten.

Bygget på tillit
Ifølge det norske IOC-medlemmet har den olympiske bevegelsen hatt et naivt forhold til russerne. Russland arrangerte vinter-OL i Sotsji i 2014, og det var under disse lekene at flere prøver skal ha blitt tuklet med.

- Antidopingarbeidet har vært bygget på et tillitsforhold fra toppen av myndighetene i Russland og nedover. Vi har vært naive og stolt på at avtalene som var inngått, ble holdt. Ja, vi har vært dumme. Det er ingen tvil om det. Det må både vi og Russland betale for nå, sier Heiberg.(©NTB)

Kommentarer til denne saken