Påtalenemnda bekrefter tirsdag at det er lagt ned påstand om utestengelse i 14 måneder for den norske skistjernen.

På et IOC-møte nylig skal den mye omtalte «Osaka-regelen» igjen ha blitt foreslått. Skulle regelen gjenoppstå kan det få store konsekvenser for blant andre Johaug, hvis hun blir dømt i dopingsaken som pågår mot henne nå.

- Hvis man tenker på Johaug-saken så vil jo hun bli rammet fryktelig brutalt, sier Frode Estil til Nettavisen.

Den tidligere OL- og VM-gull-vinneren i langrenn understreker dog at han ikke er negativ til «Osaka-regelen» i utgangspunktet.

- På et generelt grunnlag så er jeg veldig positivt til strenge straffer, sier Estil.

Les også: Johaug har forklart seg for Antidoping Norge

Les også: Ekspertene har studert reglene: - Johaug blir utestengt i to år

Mister OL automatisk

«Osaka-regelen» sier at utøvere som er utestengt for brudd på dopingreglementet i mer enn seks måneder automatisk også vil utestenges fra de neste olympiske lekene. Regelen ble fjernet i 2011 etter at den amerikanske olympiske komiteen og IOC ba om å undersøkt regelens gyldighet.

Deretter bestemte Idrettens voldgiftsrett (CAS) at regelen skulle oppheves.

Dopingekspert Mads Kaggestad er usikker på hvorvidt Johaug utestenges dersom regelen gjeninnføres nå (og Johaug får en dom på minst seks måneder). Dette fordi Johaug-saken allerede er påbegynt.

- Jeg er ikke helt sikker, men jeg tror hun utestenges fra OL i 2018. Likevel må jeg presisere at dette er noe jeg er veldig, veldig usikker på, forteller Kaggestad til Nettavisen.

Han tror at en mulig innføring av «Osaka-regelen» kan skape noen nervøse uker og måneder for skistjernen, og at utestengelse fra OL kan bli definerende for hennes karriere.

På et åtte timer langt IOC-møte søndag skal temaet ha vært det siste på agendaen, men at «Osaka-regelen» igjen nå diskuteres tyder på at den vurderes for alvor igjen.

- Jeg mener hun ikke burde utestenges noe mer enn tre, fire måneder. Men om hun ikke skulle bli trodd kan hun jo fort få et år. Da havner hun muligens i den klemma. Dette kan bli ekstremt skjebnesvangert for henne, forteller Kaggestad.

Saken fortsetter under

- Komme tilbake til

Johaugs advokat, Christian Hjort, mener at dette er en situasjon som ennå ikke er aktuell for hans klient.

- Jeg ønsker ikke å kommentere dette nå fordi vi nå konsentrerer oss om behandlingen for domsutvalget. Jeg ønsker ikke å ta stilling til eller kommentere ulike problemstillinger som måtte komme utover det, sier Hjort til Nettavisen.

Likevel eksisterer det en form for usikkerhet om hvorvidt Johaug utestenges fra OL i 2018 dersom hun skulle få en dom med utstengelse i seks måneder eller mer.

- Hvilken eventuell betydning endringer i den såkalte «Osaka-regelen» kan få for Johaug vil jeg komme tilbake til dersom det blir en aktuell problemstilling, sier Hjort videre.

- Ramaskrik

Frode Estil er sikker på at det vil bli sterke reaksjoner om Johaug skulle blir rammet av «Osaka-regelen».

- Det blir et ramaskrik dersom Johaug ikke får delta grunnet en mulig regelendring. Jeg syns jo at Johaug-saken er fordelig trist, og jeg tror nok veldig mange vil oppleve det som fryktelig urettferdig om hun skulle måtte stå over OL, sier Estil.

Han er dog som sagt ikke kritisk til strengere straffer. Estil tror at muligheten for OL-utestengelse kan skape en tilnærming der utøvere vil bli mer forsiktige når det kommer til doping. I Johaugs tilfelle mener han at denne regelen vil være i overkant voldsom.

- Hvis man tenker på Johaug-saken så blir jo hun rammet fryktelig brutalt, sier Estil til Nettavisen.

- Blir feil

Likevel er det fortsatt et stykke igjen før den mulige endringen vil skje, mener dopingekspert Kaggestad. Han tror at den potensielle dobbeltstraffen, at man utestenges og mister det neste OL, er i overkant strengt.

- Denne regelen har jo allerede blitt prøvd i CAS og da fant de ut at den ikke kunne brukes, fordi det er en dobbeltstraff. I henhold til vanlige rettsprinsipper så blir det feil, sa Kaggestad.

Han mener også at Johaug-saken er et helt spesielt tilfelle, og at det ikke fremligger noen spesiell grunn til å tro at hun har dopet seg for å fremme prestasjoner.

En av de som utfordret regelen var LaShawn Merritt, OL-vinner på 400 meter i Beijing. Han ble utestengt i 21 måneder i 2010 etter å ha brukt et penisforstørrende middel som igjen skal ha inneholdt et ulovlig stoff.

Johaug, som fortsatt venter på sin dom etter å ha testet positivt på det forbudte stoffet clostebol, kan potensielt miste de olympiske lekene i dersom regelen gjenoppstår.

Skulle «Osaka-regelen» igjen gjelde for toppidretten vil nok Therese Johaug gå en usikker tid i møte.

HTML EMBED
embedNAvideo("LKGEnh5xRNIVf9W_h0URdQ", false)
HTML EMBED
embedNAvideo("gTNuxB4lFbQH6FOgGUcIUQ", false)