DOHA/Oslo (Nettavisen): Det var knyttet spenning til hva de iranske spillerne ville gjøre under landets nasjonalsang før møtet med England i VM-åpningen mandag.

Under nasjonalsangen valgte samtlige spillere å ikke synge med, noe som skapte sterke scener på tribunene. TV-kameraene fanget flere iranske kvinner som gråt åpenlyst av spillerne handling. De fikk også stående applaus.

Les også: Her kommer Kane uten det omstridte kapteinsbindet

En helt utrolig rar stemning. Ingen av de iranske spillerne beveger så mye som en millimeter på leppene mens nasjonalsangen runget utover anlegget, observerer Nettavisen som er på plass på stadion i Qatar.

Til applaus fra hele stadion kunne man se iranske supportere åpenlyst gråte mens de klappet for spillernes markering.

Ifølge engelske The Athletic valgte statlig iransk TV å sensurere protesten til de iranske spillerne. TV-seere i Iran skal kun ha fått sett tre spillere som ikke sang med til nasjonalsangen før de byttet til bilder som ikke viste nærbilder av spillerne.

Irib TV3 som styres av den islamske republikken Irans kringkasting (IRIB) skal også ha kuttet lyden når anti-regime sanger kunne bli hørt fra stadion.

Gjennom hele sendingen, hver gang sangen «bisharaf», som skal bety «vanære», ble hørt, ble lyden fra stadion kuttet, ifølge det engelske nettstedet. Internett skal også ha blitt kuttet i Iran underveis i kampen.

Iran tapte til slutt kampen 6-2 mot England etter en svak forestilling.

I teksten hylles blant annet det iranske regimet og revolusjonen i landet i 1979. Kvinners rettigheter ble innskrenket under denne perioden og flere spillere har gitt tydelig uttrykk for at de støtter opprøret i hjemlandet. Det gjorde de igjen før VM-kampen.

Les også: Irans største stjerne fikk munnkurv. Nå refser han myndighetene: – Klarer ikke sitte i stillhet lenger

Regimet utøver blant annet vold mot demonstranter etter at det oppstod demonstrasjoner i landet etter at Masha Amini (22) døde, etter at hun hadde blitt arrestert av det såkalte «islamistiske moralpolitiet» i hovedstaden Teheran for å ha gått i et «upassende antrekk».

Fredag 16. september startet den største antiregjeringsprotesten i Iran siden 2009.

Ifølge øyenvitner ble Amini brutalt banket opp av moralpolitiet på stedet. Hun havnet i koma og døde tre dager senere i varetekt.

Aminis dødsfall har ført til store demonstrasjoner over hele landet, hvor moralpolitiet har blitt offer for massiv kritikk. De siste tallene viser at 350 personer, blant dem 48 barn, skal ha dødd under demonstrasjonene.

Den iranske journalisten og aktivisten, Masih Alinejad, sier Masha Amini har blitt et symbol på motstanden, ikke bare mot påbudet om å bruke hijab, men mot det religiøse diktaturregimet landet er under.

Slik var kampen: