Du leser nå Nettavisens artikkelserie om det vi har valgt å kalle tøffe idrettsjenter. Her får du møte kvinnelige utøvere med to ting til felles, de elsker idretten sin og nekter å la seg stoppe av fartshumper på veien.

I dag: Isabell Adolfsen (19).

Etter ti år med håndball var det slutt, og Løken-jenta valgte som 15-åring å prøve seg på styrkeløft.

Det hele var litt tilfeldig, hun ble «oppdaget» da hun trente styrke på et treningssenter, men det skulle vise seg å være et velsignet valg.

- Tror man må se ut som en hulk

Norgesrekordene falt som fluer, og plutselig hadde det norske styrkeløft-miljøet fått et stortalent i hendene.

Hun er for lengst tatt ut på juniorlandslaget og har allerede representert Norge i EM. Der havnet hun i 2018 på femteplass, men var skuffet etterpå.

Det sier litt om ambisjonene.

Selv om styrkeløft er en stor idrett på verdensbasis og har vokst mye de siste årene, er det en relativt liten idrett i Norge.

Isabell forteller at hun stadig overrasker folk når hun forteller hva hun satser på.

- Jeg får noen reaksjoner. Det er mange som tror man må se ut som en «hulk» om man skal drive med styrkeløft, men slik er det jo ikke. Ta meg som et eksempel. Jeg er relativt tynn og liten, så folk sier ofte til meg: «Wow, driver DU med styrkeløft?», forteller hun og ler.

- Blir utfordret i håndbak

Noen ganger kan det også føre til komiske situasjoner.

Siden hun, ifølge seg selv, ikke ser så sterk ut ved første øyekast når hun går i vanlige klær, hender det at folk vil teste hvor sterk hun egentlig er.

Når hun fra tid til annen er på fest og forteller hva hun driver med, er det «alltid» noen gutter som skal utfordre henne i håndbak.

- Det er bare morsomt. Og det blir god stemning på fest når jeg vinner, flirer hun.

Men selv om hun er god i styrkeløft er det ikke det samme som å være god i håndbak, og hun innrømmer at hun noen ganger har måtte gi tapt.

Uansett setter hun stor pris på støtten hun har møtt i det lille samfunnet i Aurskog-Høland. De aller fleste tilbakemeldingene er positive, og både venner og kjente synes det er stas at hun satser på noe litt uvanlig.

I 2017 ble hun også tildelt regionens styrkeløft-ungdomsstipend, og i 2018 ble hun tildelt det årlige idrettsstipendet fra Høland og Setskog sparebank der hun bor. Det gjør at hun har råd til å reise rundt og delta på konkurranser.

- Ikke mange bedre enn Isabell

Pål Guddal er Isabells trener i Askim styrkeløftklubb og har jobbet tett med henne siden 2015. Han beskriver eleven som et talent utenom det vanlige og mener hun utmerket seg med en gang.

- Som ungdomsløfter er det ikke mange jenter som har vært bedre. Hun har hatt mange norgesrekorder og er fortsatt innehaver av norgesrekorden i markløft for ungdom med 177,5 kilo i klasse -72 kilo, noe som er veldig bra, sier han.

I styrkeløft konkurrerer man i ulike vektklasser, og Isabell startet i -63-klassen. Da må man veie minst 57 kilo, men ikke over 63. Nå har hun lagt på seg muskler og løfter i -72-klassen, og hun kan med andre ord veie minst 63 kilo, men ikke mer enn 72.

Å holde vekta oppe har imidlertid vært en utfordring.

- Jeg har alltid vært en spinkel og tynn jente som ikke legger på meg så fort. Da jeg begynte med den idretten her veide jeg 55 kilo, og nå veier jeg 69. Jeg har gått opp veldig mye, forteller den 172 centimeter lange jenta.

- Lå og brakk meg

Hun fikk tidlig en detaljert kostholdsplan, men den ble fort skrinlagt. Det ble for mye å forholde seg til og førte til noen ubehagelige opplevelser.

- Det kunne hende at jeg lå og brakk meg fordi jeg ikke orket tanken på å presse i meg mer mat. Det er ikke sånn jeg kan holde på, jeg kan ikke bli tvunget i mat. Nå spiser jeg bare så mye jeg orker, forteller hun.

Hun har store mål for karrieren, og er fortsatt ung i bransjen. På kort sikt vil hun løfte 200 kilo i markløft innen hun er ferdig som junior, mens det langsiktige målet er å stå øverst på pallen i et VM eller ta verdensrekorden i markløft. Hun føler seg sterkere der enn i knebøy og benkpress.

- Men det er ganske mange sterke jenter, særlig svensker, der ute. Men med tanke på hvor sterke de er, er ikke markløften min så langt unna. Og jeg er junior frem til det året jeg fyller 24, så mye kan skje frem til det, sier hun.

- Kan nå helt opp

Verdensrekorden i markløft for junior ligger på 227,5 kilo, mens den i åpen klasse ligger på 243 kilo. Hun vet det blir tøft å ta en av dem, men liker å ha hårete mål.

Hennes personlige rekorder er 150 kilo i knebøy, 85 kilo i benkpress og 180 i markløft.

Pål Guddal roser Isabell for konkurranseinstinktet og mener hun ofte presterer bedre i konkurranse enn på trening. Nå mener han stortalentet skal ha gode sjanser på å vinne NM i april og ta medaljer i VM og EM.

- Og det til tross for at hun kun er andreårs-junior, og man er junior i fem år. Hun har helt klart mulighet for når helt opp som junior internasjonalt om hun holder seg skadefri og fortsetter fremgangen, er den lysende spådommen fra treneren.

Nå har hun øynene på norgesrekorden for juniorer i markløft. Den ligger på 180,5 kilo, og hvis Isabell får det som hun vil blir den slettet når hun skal delta i NM i april.

Skal man nå slike mål, må man være sterk i hodet. Isabell mener det er en av hennes store styrker, mye på grunn av motgang hun har støtt på utenfor idrettsarenaen.

- Det har skjedd noen ting i livet mitt som har gjort at jeg har en veldig sterk psyke. Men jeg vil ikke gå noe mer inn på det. Treningen bruker jeg som et sted jeg kan puste ut og blokkere alt annet, sier hun.

Hun takker uansett idretten for at hun er blitt rustet til å takle de fartshumpene livet har å by på. Styrkeløftingen og miljøet som omringer sporten har gitt henne uventede positive konsekvenser ellers i livet, mener hun.

- Idretten har gitt meg bedre selvtillit og selvfølelse, sier hun.

Klar for å jakte stadig nye milepæler. Ikke se bort fra at det ryker noen norgesrekorder når NM arrangeres i april.