Gå til sidens hovedinnhold

- Det NHL-laget som velger Emilio Pettersen, får et helvetes stort talent

Det norske supertalentet har falt på rankingene, men talentspeidere har fortsatt stor tro på Mathias Emilio Pettersen.

NEW YORK (Nettavisen): Første gang Mathias Emilio Pettersen ble intervjuet av Nettavisen, var han bare 13 år gammel. Det er ikke mange 13 år gamle ishockeyspillere som blir omtalt i norske riksaviser, men Pettersen ble altså det.

Han hadde allerede vekket interesse fra Nord-Amerika, hvor speidere og trenere rangerte ham blant de aller beste i verden født år 2000.

Fire år senere bor Mathias Emilio Pettersen i USA på det fjerde året. Han er bare noen måneder fra å kunne plukkes av et lag i National Hockey League (NHL), verdens beste proffliga.

Verdens aller største talent født i år 2000 er svensk og heter Rasmus Dahlin. Han har allerede debutert på A-landslaget til Sverige, som er et a verdens aller beste. Fullt så god er ikke Mathias Emilio Pettersen, men det er heller ingen andre som ble født år 2000 noe sted i verden.

Men hvor talentfull er han egentlig nå?

- Jeg mener at Emilio er en svært talentfull 200-fotsspiller med potensial til å spille i NHL. Hans ferdigheter med pucken er ubestridelige, men det er hans vilje til å spille fysisk, bidra defensivt og bruke farten sin til aggressiv forechecking som gjør at han er et av USHLs største talenter foran 2018-draften, sier talentekspert Steve Kournianos i The Draft Analyst til Nettavisen.

«USHL» står for United States Hockey League og er den beste juniorligaen i USA. Der finner man spillere som er inntil 20 år gamle. Pettersen er 17 og møter altså daglig spillere som er opptil tre år eldre enn ham.

I skrivende stund er nordmannen blant de 40 bestepoengplukkerne i USHL. Det er han til tross for at han var målløs og bare hadde registrert to assists på sesongens ni første kamper. På de neste 21 kampene har han gjort 19 poeng.

Hør intervju med Emilio Pettersen i podkasten Høy Kølle:

- Stor oppside

Den svake poengproduksjonen i sesongstarten gjorde at han falt fra 42.-plass til 108.-plass på januarlisten til Steve Kourniakis hos The Draft Analyst.

- Hans fall var kombinasjonen av to ting: Han produserte ikke innledningsvis, pluss at jeg fikk sjansen til å se flere andre talenter, spesielt i Europa, som jeg ikke hadde sett før min opprinnelige ranking i august. Det positive er at jeg opprinnelig hadde ham svært høyt, høyere enn de fleste, og han har spilt forrykende i det siste. Han vil utvilsomt klatre fordi innsatsen hans har aldri endret seg, men han produserer nå nok poeng til å rettferdiggjøre det, sier Kourniakis til Nettavisen.

Talentspeider Pete Judge hos International Scouting Service (ISS) er fremdeles begeistret for nordmannens hockeyferdigheter

- Jeg tror at han akkurat nå vurderes i midten av draften eller i senere runder, på grunn av problemene i starten av sesongen. Hadde han produsert poeng hele sesongen, ville det nok ha vært annerledes. Jeg mener selv at han har en stor oppside og tror at det laget som velger ham, får et helvetes stort talent, sier Judge til Nettavisen.

Judge forteller at han ble skuffet da han så Pettersen i starten av sesongen, men at inntrykket har endret seg i løpet av vinteren.

- Det virket som at han sleit med å finne seg til rette i Muskegon og han var ikke særlig god i oktober. Siden november har han snudd dette og vært svært imponerende, forklarer talentspeideren.

- Hvordan har Pettersen forbedret seg, mener du?

- Han har begynt å få kjemi med rekkekameratene, og jeg har også lagt merke til at han forsøker å ta styring over isen mer enn før. Han elsker å ha pucken og vet at han kan skape målsjanser når han får den. Han har også forbedret seg mye uten pucken. Han spiller i undertall og hans defensive innsats er mye bedre enn for et år siden.

Se video av Mathias Emilio Pettersen som 10-åring:

- Veldig fornøyd

Selv er Mathias Emilio Pettersen fornøyd med situasjonen nå på nyåret. Han stortrives i Muskegon, en by med rundt 40.000 innbyggere og en hockeyarena som har plass til 4000 tilskuere.

Laget hans, Muskegon Lumberjacks, har vunnet ni av de siste elleve kampene sine.

- Vi fant spillet vårt. Vi fant ut at vi kunne spille mer fysisk og vinne kamper på den måten. Vi har målscorere i laget, spillere som har fått kjemi. Det hjelper veldig bra. Vi ser at når én spiller jobber hardt, jobber hele laget hardt, sier Pettersen til Nettavisen.

- Hvordan vil du oppsummere sesongen din?

- Jeg er veldig fornøyd. Jeg har selvfølgelig lyst til å fortsette å gjøre det jeg gjør nå. Det er vanskelig, men det er noe jeg føler at jeg kan gjøre med de ferdighetene jeg har og de lagkameratene jeg har. Hvis vi fortsetter å spille like bra som nå, og er like gode på treninger hele uka, tror jeg det er mulig.

- Hvordan var det mentalt i starten, da du ikke gjorde poeng?

- Det var litt tøft, men du vet at det kommer. Du må bare stole på deg selv, holde motet oppe og nullstille etter hvert.

Han har jobbet bevisst med å bli bedre defensivt og er spesielt godt fornøyd med den biten.

- Jeg føler at det var det jeg måtte jobbe med.

- Hvor mye tenker du på NHL-draften?

- Jeg prøver å ikke tenke så mye på den, men heller fokusere på mitt spill.

- Er det vanskelig?

- Nei, det er ikke det. Man kan ikke gå rundt og tenke på hvor i draften man går, for man vet aldri. Man må bare vente og se.

Reklame

Opptil 65 prosent på verdens beste bokser