N.Y. RANGERS – MONTREAL 3-1:

NEW YORK (Nettavisen): New York Rangers er videre i NHL-sluttspillet etter at Mats Zuccarello sørget for 4-2 i seirer mot Montreal Canadiens. Nordmannen scoret begge målene for hjemmelaget i deres 3-1-seier natt til søndag.

- Dette var deilig! sier Mats Zuccarello til Nettavisen.

- Vi spilte en dårlig førsteperiode. De kom ut hardt og kjørte over oss der. Vi bestemte oss for å ta oss sammen. Vi hadde en sjanse til å avgjøre serien her på hjemmebane og bestemte oss for å ikke gi fra oss den. Vi gikk ut i andre periode og spilte en solid kamp etter det, oppsummerer den desidert mest omsvermede mannen i Rangers-garderoben etter kampslutt.

Martinsen slått ut

Om scoringene sine, svarer nordmannen på typisk Zuccarello-vis.

- Det er selvfølgelig stort å få score på hjemmebane på denne måten. All ære til gutta på laget som gjør jobben og lar meg få æren av å avslutte.

Første runde av sluttspillet inneholdt for første gang i NHL-historien en nordmann på hver sin side av en lagduell, da Zuccarellos Rangers møtte Andreas Martinsens Montreal Canadiens.

Duellen ble ikke så norsk som vi nordmenn håpet på.

Andreas Martinsen spilte de to første kampene, markerte seg ikke nok for trener Claude Juliens smak, og ble deretter satt ut av laget.

Zuccarello tok over

Mats Zuccarello er en av de aller beste spillerne i Rangers og leverte meget bra spill i de tre første matchene, før også han ble mer anonym. Offensivt, vel å merke. Zuccarello gjorde bare ett poeng på de fem første kampene, men var den mest utviste spilleren med 14 minutter i skammekroken.

Da New York Rangers vant kamp seks, natt til søndag norsk tid, var det imidlertid Mats Zuccarello som hadde hovedrollen. Etter en grusomt svak førsteperiode av hele Rangers-laget, sørget nordmannen for jubel i midtperioden.

Flere ganger.

Og det gjorde han blant annet gjennom å fikse lagets største problem.

Nesten-historisk

Ingen lag i moderne NHL-historie har vunnet en førsterunde i sluttspillet uten å score et eneste mål i overtallsspill. Vi må helt tilbake til sesongen 1941/42 for å finne sist det skjedde, og da besto NHL bare av sju lag. Den gang spilte man dessuten maksimalt tre kamper i første runde, mens det de siste 30 årene har vært maksimalt sju.

New York Rangers hadde fått 14 muligheter i overtall i kampserien mot Montreal før matchen i Madison Square Garden natt til søndag. Resultatet av disse 14 power-playene var 0 mål.

Mens Jordie Benn satt utvist for bortelaget, satte Zuccarello pucken i mål etter en fin pasning fra Mika Zibanejad, som har skiftet rolle fra statist til en viktig birolle etter hvert som førsterundeserien har utviklet seg.

- Vi trenger ikke å score i power-play før vi virkelig må, sier Zuccarello med et smil, før han fortsetter:

- Som jeg har sagt før: Vinner vi matcher uten å score i power-play, så er jeg happy.

1-1-scoringen fikk fart på både lagkameratene og publikum her i Madison Square Garden.

Selvtillit

Den fikk fart på Zuccarello selv også. Det så ut som han plutselig hadde fått en sprøyte med selvtillit, der han ble mer synlig med sine pasninger og sin posisjonering.

Drøyt ti minutter senere inntok han en fin plass ved bakre stolpe mens lagkamerat Kevin Hayes hadde pucken. Den tidligere collegestudenten så dette og spilte fram fansens norske favoritt til en enkel scoring. 2-1.

- Du ønsker ikke å vekke opp Zuccarello. Han er våken nå og spiller med selvtillit, oppsummerte ekspertkommentator Keith Jones i NBC-studio etter andre periode.

Nordmannen sørget dermed for en oppsiktsvekkende vending på matchen. I første periode dominerte Montreal Canadiens fullstendig, men etter Zuccarellos power-play-mål, var det blåtrøyene som eide andre periode.

Derek Stepan satte inn 3-1 i tomt bur bare noen sekunder før slutt.

Penn Stations’ overmenn møter enten Ottawa Senators eller Boston Bruins i neste runde – som på norsk kan kalles kvartfinale – og dette er to lag som Rangers bør han gode muligheter for å slå ut.

Motivasjon for VM-spill

Det mest positive for New York Rangers i første runde, foruten at laget faktisk gikk videre, er at det er flere rom som kan pusses opp. Power-playet trenger flere malingsstrøk, flere stjerner enn Zuccarello må bytte ut gråfargen og og backspillet var langt ifra feilfritt.

Får trener Alain Vigneault gjort noe med dette, lukter det semifinale av broadwaylaget.

Situasjonen er svært annerledes for Andreas Martinsen. Den sympatiske 26-åringens kontrakt utløper 30. juni og det er uvisst om han får tilbud om en ny. At han har spilt 119 matcher over to år, viser at det finnes trenere i NHL som liker nordmannens spill, men det er ekstremt tøff konkurranse i NHL.

VM-deltagelse for Norge byr derfor på en ny sjanse for Martinsen til å vise seg fram.