*Nettavisen* Sport.

Birger «Bigga» Jansen er død

PROFIL: Birger «Bigga» Jansen var på høyt nivå i både ishockey og seiling. Nå er han død, 68 år gammel. Foto: Foto: Paal Alme/Snarøen Vel

Tapte kampen mot kreften.

07.11.16 10:26

Natt til mandag kom den triste meldingen om at den tidligere ishockeyprofilen og mesterseileren Birger «Bigga» Jansen er død, 68 år gammel.

Han overlevde ikke kreftdiagnosen sin, og var omgitt av familie da han døde. Det melder idrettshistoriker Tom A. Schanke i sitt nyhetsbrev Kyllingposten mandag. Jansen etterlater seg fire døtre.

OL-deltakelse

Jansen har ca 150 A-landskamper i ishockey i løpet av en tiårsperiode fra 1969 til 1978. Han deltok i OL i 1972, der Norge kom på en åttendeplass. Dessuten har han NM-gull og kongepokal med Frisk Asker fra 1979.

Han var ikke minst en stor seiler, og holdt i mange år på med begge idretter samtidig. Jansen kvalifiserte seg nesten til OL i Montreal i 1976 i finjolle, samtidig som han spilte på landslag i hockey. Han har intet mindre enn 14 NM-gull i seiling og totalt 45 NM-medaljer i fire forskjellige båtklasser (A-jolle, OK-jolle, Finnjolle og Soling)

Jansen tok sitt siste ordinære NM-gull i snipe i 2014.

Etter at bærumskaren ble 60 år har han vært en av verdens beste snipeseilere i Masters med tre VM-gull, ett VM-sølv og ett EM-gull.

Jansen vokste opp på Høvik i Bærum. Han var utdannet murer. I en profilsak på nettsidene til Snarøen Vel forteller «Bigga» om oppveksten. Det var trange kår, og han sier selv at han «ikke ble særlig påvirket» av miljøet i bedehuset på Høvik der han vokste opp. Han beskrev seg i stedet som en «skikkelig runner», og takket sin reservepappa Per Dahl «Peddal» for at han etter hvert roet seg litt ned og fant sin vei i livet.

Egeberg Ærespris

Idrettshistoriker Schanke skriver i sitt nyhetsbrev at han har jobbet iherdig for at Jansen skulle få Egeberg Ærespris.

- Han ble ikke innstilt til Ebebergs Ærespris mens han var aktiv i begge idretter på 1970-tallet, men i 2010 fikk jeg Norges ishockeyforbund og Norges seileforbund til å innstille han som kandidat post activum, skriver Schanke.

Innstillingen ble godkjent av idrettsstyret, men verken den forrige eller den nåværende Egeberg-komiteen har behandlet den.

- Jeg er ikke alene om å mene at at det er en skandale at Birger «Bigga» Jansen ikke har fått Egebergs Ærespris. Jeg lyser mange store idrettsprestasjoner, godt humør og mye glede over ditt minne, kjære Bigga, og beklager at jeg ikke klarte å skaffe deg Norges høyeste utmerkelse for allsidig idrett, skriver Schanke videre.

Egebergs ærespris ble opprettet i 1919 og deles ut til utøvere som har markert seg i to eller flere idretter. Den deles ut etterskuddsvis for innsats i det foregående året. Hjalmar Andersen (skøyter og sykling) og Bjørn Wirkola (skihopp og fotball) er to kjente navn som har fått prisen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.