Gå til sidens hovedinnhold

Bonsaksen: - Det er dette man søker å være med på

Landslagsback kan oppnå noe ingen nordmenn har klart.

Alexander Bonsaksen (29) og Tappara mangler én seier på å vinne det finske ishockeymesterskapet. Klubben leder 3-2 i kamper i finaleserien mot HIFK fra Helsinki.

Tirsdag kveld kan Bonsaksen og lagkompisene sørge for en meget etterlenget triumf på hjemmebane, etter en årrekke der Tappara ofte har vært nære, men ikke har klart å vinne titler.

- Det er klart det er moro. Det er dette man søker etter å være med på som hockeyspiller. Man vil jo være med å vinne noe. Men det er fortsatt en del som gjenstår før vi er der, poengterer Bonsaksen i samtale med Nettavisen.

Norske spillere på det øverste nivået i Finland har ikke akkurat vært et vanlig skue. Før 29-åringen kom til Tappara høsten 2014, hadde kun landslagkollegene Morten Ask (SaiPa i 2005-2006) og målvakt Lars Volden (Blues fra 2010 til 2014) vært norske representanter på finsk elitenivå.

Bonsaksen kan bli den første nordmannen som vinner en finsk mesterskapstittel i ishockey.

Etter lørdagens borteseier mot HIFK i hovedstaden, har Tappara nå to sjanser til å avgjøre finaleserien til sin fordel. Den første muligheten kommer altså i kveld foran hjemmepublikummet i Tampere.

En større opplevelse

I Norge har Bonsaksen både vært med på å vinne og tape sluttspillfinaler med Vålerenga. Etter overgangen til finsk ishockey for halvannet år siden var han med på finaletap med Tappara i april i fjor. Det vil verken oslogutten eller lagkameratene ha noen gjentakelse av i år.

- Alle i klubben er ekstremt lystne på å vinne. Det er vel 13 år siden sist vi vant noe, sier Bonsaksen, og forteller litt opplevelsen av å spille finalespill i det hockeyfrelste nabolandet i øst.

- Det blir jo ganske mye større her i Finland, hvor hockey er sporten alle følger med på. Det blir litt større oppstyr. Og det hjelper også på at vi møter et storlag fra Helsinki og at det blir fulle tribuner.

Om det ikke skulle gå veien for dem tirsdag, får Tappara en ny sjanse til å vinne Kanada-malja i Helsinki seinere i uka. Trofeet, som på norsk kan oversettes til «Canada-bolla», ble mottatt fra finsk-canadiske migranter og deres etterkommere i 1951.

Lang ventetid

Nordmannens klubb har stolte tradisjoner i finsk ishockey. Tappara betyr stridsøks på finsk. Klubben har kriget seg til tolv nasjonale mesterskapstitler opp gjennom historien. Den forrige kom dog såpass langt tilbake som i 2003.

Tolv andreplasser er det også blitt. Og Tappara har faktisk endt opp som tapende finalist i sluttspillene de tre foregående sesongene.

Både i fjor og året før endte det med nederlag i sjuende og siste finalekamp mot Kärpät fra Oulu.

Derfor smakte det ekstra godt for Bonsaksen og co. å slå ut den regjerende mesteren i semifinalen av årets sluttspill. Også det skjedde i et helt avgjørende sjuende oppgjør.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Heller ikke i seriespillet har Tappara gått helt til topps på lenge. Det skjedde sist i 2002. Men lagets norske back påpeker dog at grunnserien ikke har særlig stor betydning i Finland.

- Serien tenker man ikke så mye på her. Det er gjevt å vinne den, men i serien handler det først og fremst om å havne på topp seks og kvalifisere seg til sluttspillet.

Tronskifte på toppen

Denne sesongen tok HIFK over tronen fra Kärpät som beste lag i grunnspillet. Tapparas finalemotstander endte opp med hele 127 poeng, 17 mer enn tredjeplasserte laget til den norske 29-åringen.

Den første finalekampen mellom lagene endte med hele 4-0 til HIFK.

- Ja, de har vært veldig gode i serien. Da vi vant det sjuende og avgjørende oppgjøret mot Kärpät fikk vi kanskje en liten utladning. Vi var nok ikke helt klare i den første finalen, forklarer Bonsaksen.

Likevel gikk det enda verre i tredje oppgjør. Da gikk HIFK av hjemlig is med knusende 6-0 i målprotokollen. Selv spilte nordmannen verken i andre eller tredje finale på grunn av en skade.

Tappara vant både finale to og fire på hjemmebane med sifrene 2-1 og 3-0 henholdsvis. Lørdag snudde Bonsaksens lag på hjemmedominansen i finalene med å vinne 2-1 i Helsinki.

Nå ligger fordelen altså hos Tappara. Alt ligger til rette for at norsk ishockey får sin første nasjonale mester i Finland. Én seier på to forsøk er nok.

Reklame

Slik kan du kjempe om en premiepott på 90 millioner lørdag

Kommentarer til denne saken