Gå til sidens hovedinnhold

Denne danske fordelen sliter Hockey-Norge med å forklare

- Det hadde vært ålreit å ta en liten studietur ned dit.

Diskusjonen har dukket opp nesten hvert eneste år. Den om Danmarks høye antall NHL-spillere mot Norges få.

Heldigvis har det vært noe jevnere mellom nordmenn og naboene i sør på den fronten denne sesongen. Etter Andreas Martinsens inntog i Colorado Avalanche, økte Norges kvote fra én til to spillere i NHL.

Samtidig var Danmark nede i sju representanter i den ypperste nordamerikanske ligaen denne vinteren. I tre strake sesonger før det, var de rødhvite åtte stykker mot Norges ensomme svale, Mats Zuccarello.

Likevel er forskjellen fortsatt påfallende. Ikke siden Patrick Thoresen og Ole-Kristian Tollefsen spilte der samtidig, i 2007-2008, har norsk ishockey hatt like mange spillere i NHL som Danmark.

Så hvorfor er det blitt slik at danskene har betydelig flere med i verdens beste ishockeyliga, og har hatt det nesten et helt tiår?

Ulik prioritering

- Får de et tilbud om å dra over til Nord-Amerika som unge i Danmark, så tror jeg de gjør det, sier den tidligere toppspilleren og landslagslegenden Ole Eskild Dahlstrøm til Nettavisen.

Han er mer usikker på om like mange unge nordmenn er lystne på å satse på en hockeykarriere i USA eller Canada i tidlig alder.

(artikkelen fortsetter under bildet)

- Jeg tror det hadde vært ålreit å ta en liten studietur ned dit til Danmark. Sånn for å se hva de gjør med spillerne sine, halvveis spøker Dahlstrøm, før han skyter inn et nytt innspill til debatten om forskjellene.

- Vi er nok litt pakka inn i bomull her i Norge med Sverige så nært inntil oss. Danskene virker hissigere på å ta opp tråden, mens vi i Norge gjerne vil gå veien om Allsvenskan og Elitserien (SHL, journ.anm.).

Videre påpeker han at Patrick Thoresen reiste over til juniorligaen i Quebec i 18-årsalderen og vokste på det. Sønnen til den neste norske landslagssjefen, Petter Thoresen, har siden hatt en av de mest suksessrike karrierene i utlandet i norsk hockeyhistorie.

Ut fra reiret

Roy Ulvmoen, NHL-ekspert og en av grunnleggerne for nettstedet NHLprat.com, mener Danmark har vel så sterk tilknytning til «söta bror» som norsk ishockey.

- Danmark har nok sett mer til Sverige når det gjelder å organisere seg. De har vel i stor grad hatt svenske landslagstrenere de siste 20 årene. Dette har nok bidratt til en hockeykultur og tilnærming som ligner den svenske, sier Ulvmoen til Nettavisen.

Jannik Hansen (Vancouver Canucks), Lars Eller (Montreal Canadiens) og Nicolaj Ehlers (Winnipeg Jets) er med til VM med Danmark. NHL-trioen kan kanskje til og med plasseres i samme rekke, og på den måten bli ekstra farlig for Norge i åpningkampen lørdag.

Frans Nielsen er fortsatt med i NHL-sluttspillet for New York Islanders. Oliver Bjorkstrand fikk ikke tillatelse til å delta i VM av Colombus Blue Jackets. Keeper Fredrik Andersen (Anaheim Ducks) og Mikkel Bødker (Colorado Avalanche) er på utgående kontrakter og har takket nei til VM-spill.

- Ser man på de syv danske NHL-spillerne denne sesongen, så ser man også at de enten har forlatt Danmark i ung alder for profesjonell hockey i Sverige, eller juniorhockey i Nord-Amerika. Dette har nok gjort at de danske talentene i større grad har blitt bevisstgjort for hva som kreves av dem over Atlanteren. Når de i tillegg har gått disse veiene har de enklere blitt lagt merke til av speidere, utdyper Ulvmoen.

Forbigått siste tiår

Danskenes merkbare tilstedeværelse i NHL har ikke alltid vært der. Faktisk ble Frans Nielsen første danske statsborger til å trekke på seg en NHL-drakt da han debuterte for Islanders på nyåret i 2007.

Den danskfødte backen Poul Popiel var riktignok over 40 år tidligere ute. Han NHL-debuterte allerede i 1965-66 for Boston Bruins og spilte for fem ulike klubber i ligaen fram til 1980. Popiel flyttet med familien til Georgetown i den canadiske provinsen Ontario i 1951, og han ble amerikansk statsborger før han spilte for Bruins.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Etter Islanders-inntredenen til Frans Nielsen, som er født i 1984, har hele ti spillere til fra Danmark fått kamper i NHL. Alle er født i siste halvdel av 1980-åra eller på 1990-tallet.

Til sammenligning har «bare» fem spillere fra Norge født på 80- og 90-tallet fått prøve seg på øverste nivå i Nord-Amerika. De tre første nordmennene i NHL, Bjørn Skaare, Espen Knutsen og Anders Myrvold ble født i henholdsvis 1958, 1972 og 1975.

- Dyrker individualister

- Danskene er nok flinkere til å fremheve og dyrke individualister enn det vi er i Norge. Her er vi mer et kollektiv. Ikke helt ulikt fra det vi kanskje ser i fotball. Det har nok resultert i at danske hockeytalenter har fått mer oppmerksomhet fra NHL-speidere, tror Roy Ulvmoen.

- I tillegg har det vært en viss forskjell i stayerevnen til danskene. Jeg er ganske sikker på at både Patrick Thoresen og Jonas Holøs hadde fått flere kamper i NHL om de hadde vært villige til å kjempe til seg plass via AHL og farmerlagene. Flere av de danske NHL-spillerne har over 100 kamper i AHL og har tatt den tøffe veien, poengterer han.

Ole Eskild Dahlstrøm er fornøyd med at bare tre av NHL-danskene har tatt turen til Moskva, og priser seg lykkelig over at Frederik Andersen ikke står bakerst i buret til Norges første motstander.

- Danmark har et veldig godt lag i VM, men vi slo dem to ganger i København nå i oppkjøringa. Det mest positive for Norge er at Lars Volden holdt nullen i den ene av de kampene, og at begge målvaktene våre fikk kjenne på det å vinne kamper.

- Keeperne er veldig viktige i hockey. Den plassen er et område vi ser sterkere ut enn dem på. Vi har en mulighet til å putte noen goaler på dem, avslutter Dahlstrøm.

PS: VM-duellen Norge-Danmark starter 15.15 og vises direkte på MAX.

Kommentarer til denne saken