FRISK ASKER - STAVANGER OILERS 2-1 e.f. (0-0, 1-1, 0-0, 1-0)
2-2 i kamper sammenlagt

ASKER (Nettavisen): Stavanger Oilers var store favoritter allerede før finalekampene i NM-sluttspillet begynte.

Tidlig i den første kampen måtte en av Frisk Askers viktigste menn, førstekeeper Nicklas Dahlberg, forlate banen med skade. Siden har målvaktsjobben i finalene vært Kenneth Helgessons ansvar.

Fredagens solide prestasjon fra sistnevnte var helt avgjørende for at Frisk Akser og Stavanger Oilers står likt etter fire finalekamper.

- Det hjelper på selvtilliten. Jeg kan ikke si noe annet enn det, kommenterer Kenneth Helgesson overfor Nettavisen.

24-åringen var tydlig sliten etter nesten 75 spilleminutter med mye å gjøre som vertenes burvokter. Etter en kraftanstrengelse av en kamp, viste den offisielle kampstatistikken at Frisk Asker-keeperen fikk 49 skudd mot seg. Bare én av puckene resulterte i mål for Stavanger.

- Det er moro at det går bra. Samtidig gjorde vi en jævlig mye bedre laginnsats enn vi gjorde borte i Stavanger sist. Jeg er glad vi får til når vi ser det står og vipper som nå, fortsetter Helgesson.

Flere ganger reddet han hjemmelaget da Oilers-spillere kom aleine mot buret hans og kunne satt inn et vinnermål. Det skjedde for eksempel bare noen sekunder før avgjørelsen falt i den andre enden av isen.

Nervedrama

Ettersom unggutten Magnus Geheb (18) var hakket mer giftig enn gjestene i spilleforlengelsen, stakk tigrene fra Asker av med seieren. Dermed er lagene like langt etter fire av maksimalt sju finalekamper.

Frisk Askers keeperhelt fikk spørsmål fra Nettavisen om hvordan det har vært å komme inn i NM-finalene og få hovedansvaret etter Dahlbergs skade.

- Jeg føler jeg har kommet inn tidligere, som da Nicklas var skada i fjor, og vist at jeg holder nivået. Det er selvfølgelig litt ekstra stas å spille i finale, med litt ekstra nerver og hele den pakka. Men jeg føler jeg har kommet godt inn i det, minus litt i den forrige matchen. Nå er det bare å nyte den bobla jeg er inne i, så får vi se hvor lenge det holder.

Helgesson mener han har vært utsatt for større trykk tidligere, selv om fredagens finale tok på.

- Jeg har spilt noen nedrykkskamper med Tønsberg også. Der var det litt mer angstfølelser enn det var her. Men, ja, dette var garantert en av de tøffeste matchene jeg har spilt.

Han beskriver også hvordan det var å spille NM-finale foran en fullsatt hjemmearena, og for klubben han kom til første gang som 16-åring.

- Det går jo tiår mellom hver gang det er fullt i Askerhallen. Å være her og få oppleve dette er jævlig kult.

Kristiansen advarer

Helgesson fikk skryt for prestasjonen sin fra begge lagene etter kampslutt. Motstander Tommy Kristiansen var en av dem som roste 24-åringen.

- Jeg synes det er kult at en andrekeeper kan komme inn i en finale og gjøre en så god jobb, sier Stavanger Oilers-profilen til Nettavisen.

Landslagspilleren mener likevel at den samme innsatsen ikke holder for Frisk Asker i lagens neste møte. Fredagens resultat sikrer en ny finalekamp mellom lagene i Askerhallen tirsdag, etter neste oppgjør i Stavanger søndag.

- Vi må spille akkurat som vi gjorde i denne kampen. Da får vi bedre uttelling og vinner, konstaterer Kristiansen.

Askerbøringenes trener, Sune Bergman, er neppe helt enig. Den rutinerte svensken har også vært med på NM-finaler før, og vet at fredagens finale kan bli et vendepunkt i finalserien

- Om Helgesson spiller som i denne kampen, så savner vi ikke Dahlberg. Han var utrolig bra. Forrige sesong fikk han nesten helt ødelagt. Han opererte hoftene, men i år har han spilt sporadisk. Han var utrolig god, og det er nødvendig om vi skal vinne mot motstand av dette kaliberet, understreker Bergman overfor Nettavisen.

Treneren vil ikke si for mye om strategien før de kommende kampene. Frisk Asker er nødt til å vinne en bortekamp i Stavanger også, hvis det skal bli NM-gull.

- Vi tenker ikke så mye på det nå. Først nyter vi dette, så skal vi samle oss igjen på morgenen. Da ser om vi kan finne på noe som gjør at vi vinner en kamp der borte også, sier Bergman til Nettavisen.