Gå til sidens hovedinnhold

Mathias Emilio Pettersen (16) kan bli første nordmann valgt i første runde av NHL-draften

Denne uka er det talentdraft i NHL. Om to år kan en nordmann være i fokus der.

NEW YORK (Nettavisen): Det mest verdifulle hockeylaget i verden gleder seg enormt til fredag 24. juni. Klokken 19.00 lokal tid (01.00 norsk tid) kommer manager Brendan Shanahan i Toronto Maple Leafs til å lese opp navnet Auston Matthews (18).

Det er navnet på det antatt største talentet i verden.

Amerikaneren har fått enormt mye medieomtale det siste året, ettersom det lenge har vært antatt at det er han som kommer til å bli valgt først når de 30 lagene i NHL skal fordele de største talentene i verden seg imellom.

18-åringen fra Arizona er ikke alene om å få oppmerksomhet – også de andre spillerne som blir draftet blant de 30 første omtales for tiden overalt i nordamerikansk sportspresse.

Hvis vi spoler to år fram i tid, vil en nordmann være en av dem det snakkes om. Mathias Emilio Pettersen (16).

Stor utvikling

- Emilio er et av de største offensive talentene i sin aldersgruppe, med utmerket teknikk og playmakerevne, samt et strålende skudd. Det som virkelig imponerer meg, er hvor bra utviklingen hans har vært de to siste årene, sier talentspeider Pete Judge til Nettavisen.

Oslogutten har totalt denne sesongen gjort 110 poeng på 64 kamper for U16-laget til South Kent Selects Academy her i USA. Laget gikk også til topps og vant mesterskapet denne sesongen. Pettersen, som fylte 16 år først i april, gjorde i tillegg fem poeng på fem kamper for U18-landslaget til Norge i junior-VM.

Han har rett og slett hatt en fenomenal sesong.

- Emilio har utviklet seg enormt siden han ankom skolen for to år siden. Han har modnet, både på og utenfor isen. Han har lært seg å spille i alle tre soner og blitt en dominerende spiller i alle aspekter av spillet, sier hans trener i Connecticut, Devin Rask, til Nettavisen.

Rask mener at Pettersen er blitt raskere og sterkere og generelt også har utviklet seg spillemessig.

- Mye av dette kommer av hvor hardt han jobber på og utenfor isen, samt at vi har fått inn en profesjonell styrketrener i Ben Prentiss, forteller treneren.

Selv er Pettersen svært fornøyd med sesongen som har gått.

- Det har selvfølgelig vært noen tøffe kamper og ting jeg har gått igjennom som har vært tøft, men samtidig har jeg gjort min aller beste sesong og det håper jeg å bygge på til neste år, sier Mathias Emilio Pettersen til Nettavisen.

Han er også veldig takknemlig overfor trenerne i South Kent.

- Trenerne er en stor del av hvor jeg er i dag. Det har alltid vært tid for, og rom for, att jeg har kunnet jobbe med ting på is og utenfor. Dette hjalp utviklingen min veldig bra, med mange ekstra timer med ting jeg trengte å jobbe med, sier Mathias Emilio Pettersen til Nettavisen.

Her er et videointervju Nettavisen gjorde med Pettersen i fjor:

HTML EMBED
embedNAvideo("EvwvEctaHfuhakmC2cb5JQ", false)

Første nordmann i første runde

Spørsmålet er hvor høyt i 2018-draften Mathias Emilio Pettersen blir tatt. Det er selvfølgelig umulig å vite hva som skjer de neste to årene, men akkurat nå ligger han an til å bli den første nordmannen noensinne som blir valgt i første runde.

- Han jobber hardt i egen sone, har en herlig arbeidsmoral, og har til og med utviklet den fysiske delen av spillet. Det er ikke mange hull i spillet hans. Han er ikke den beste forwarden i 2000-kullet, men han er helt der oppe, mener talentspeider Judge.

Hans eneste bekymring er størrelsen. Dette var sannsynligvis årsaken til at Mats Zuccarello aldri ble draftet av et NHL-lag, men signerte som free agent tre år etter at han først kunne ha blitt tatt. Pettersen er imidlertid allerede høyere enn Zuccarello, og vil muligens vokse enda mer før 2018-draften finner sted.

- Det er fortsatt veldig tidlig å snakke om hvor i draften Emilio kan bli tatt. Selv om NHL er mer åpen for mindre spillere nå, virker lagene fortsatt besatt av størrelse under draftene. Hvis vi skulle ha draftet disse spillerne nå, kan jeg se for meg at han ville gått så høyt som nummer seks eller sju, men hvis han ikke vokser mer, vil det ikke overraske meg om han faller til slutten av første runde. Jeg kan imidlertid ikke se for meg at han havner utenfor topp 30, sier Pete Judge til Nettavisen.

Han sammenligner nordmannen med finnen Teuvo Teravainen, som nylig ble tradet fra Chicago Blackhawks til Carolina Hurricanes, hvor han trolig blir 1.- eller 2.-senter.

I 2002 ble Marius Holtet draftet som nummer 12 i 2. runde, som nummer 42 totalt. Ingen nordmenn er draftet tidligere enn dette. Faktisk er Holtet den eneste som er draftet i 2. runde. Sondre Olden, Scott Winkler og Ole-Kristian Tollefsen ble draftet i tredje runde. Totalt er det bare 19 nordmenn som har blitt draftet av NHL-lag.

Deltar i showkamp

Pappa Flemming Pettersen, selv en tidligere eliteseriespiller i ishockey, er meget fornøyd med sønnens utvikling.

- Han fikk et knallår med godt over 100 poeng og ble kåret til lagets mest verdifulle spiller, årets offensive spiller og spillernes spiller, samt ble tatt ut til USPHLs All Star-kamp, forteller Flemming Pettersen til Nettavisen.

Neste sesong skal 16-åringen til USHL, hvor han skal spille for Omaha Lancers.

- Det blir noe helt nytt. Ikke bare blir det raskere spill, men også mer fysisk. Jeg ser veldig frem til å spille i USHL, sier Mathias Emilio Pettersen til Nettavisen.

USHL er den beste juniorligaen i USA, og består av 17 lag med spillere som er opp til 20 år gamle.

- Dette er en liga med «voksne» gutter og et snitt på 3000 tilskuere på kampene, så det blir nok igjen en tøff utfordring – kanskje den tøffeste så langt, og det sier jo litt. Han er målbevisst til tusen og trener tre økter per dag hjemme i Norge nå. Også gleder han seg til å vise seg frem for publikum i Stavanger under Zuccarello All Star Game 30. juni, avslutter pappa Flemming Pettersen.

Reklame

Ny bok: Husker du disse to idiotene?