Nordmann nominert til gjev trenerpris i Sverige

KANDIDAT TIL TRENERPRIS: Linköping-trener Dan Tangnes får anerkjennelse fra kolleger, spillere og svenske ishockeyjournalister. 

KANDIDAT TIL TRENERPRIS: Linköping-trener Dan Tangnes får anerkjennelse fra kolleger, spillere og svenske ishockeyjournalister.  Foto: Radek Petrasek (CTK / NTB scanpix)

- Moro at andre har lagt merke til jobben du gjør.

15.04.17 14:33

Norske Dan Tangnes (38) er blant de tre nominerte kandidatene til prisen som årets trener i SHL, den svenske elitserien i ishockey.

Det er andre året på rappen at Linköping-treneren stemmes fram som en av finalistene i kåringen.

- Det er moro. Spesielt siden det er lagkapteiner, trenerkolleger og journalister som jobber mye med ishockey i Sverige som stemmer fram kandidatene, sier Tangnes til Nettavisen.

Osloguttens innsats som elitetrener i en av verdens sterkeste ligaer legges merke til hos Norges hockeystorebror i øst. Der er han utvilsomt en langt mer kjent person enn han er vest for riksgrensa.

- Fryktet lag

Nominasjonen ble gjort kjent av SHL nå i påsken. I begrunnelsen for at Tangnes er en av kandidatene, skrives det blant annet at han ledet et lag med spillere som fortryllet hjemregionen Östergötland jevnlig.

Etter en vanskelig start på sesongen, slo Linköping ut i full blomst og ble et fryktet lag som bød på problemer for mange konkurrenter. Forvandlingen, og at LHC faktisk kjempet om å vinne serien til siste slutt, tilskrives Dan Tangnes mye av æren for. Linköping roses også for spillestilen de har stått for i både oppturer og nedturer.

- Jeg vil ikke si spillet vårt skiller seg så veldig mye ut sammenlignet med andre topplag, som for eksempel Frölunda. For en del nye i spillergruppa tok det litt tid å bli ordentlig varm i trøya. Stilen krever mye av hver enkelt, og vi spiller pucken mer rundt enn en del andre, forklarer Tangnes.

- Det krever litt mot. Vi må tørre å spille mer framfor å velge en enkel løsning og flytte pucken rett ned i sonen til de andre lagene hver gang.

Linköping fikk etter hvert betalt for å tro på sitt eget spill. Fra å ligge helt i bunnen av tabellen innledningsvis, tok klubben seg kraftig sammen i november og desember. Rundt juletider hadde LHC tatt seg nesten helt opp i toppstriden, der laget holdt seg helt til siste runde.

Røk i kvarten

Dessverre for Tangnes og Linköping ble det en brå slutt på sesongen allerede i slutten av mars. Da slo Brynäs dem ut av SM-sluttspillets kvartfinaler med 4-2 i kamper.

De øvrige nominerte til prisen som Årets trener er Sam Hallam hos Växjö Lakers og HV71-trener Johan Lindbom. Hallam ledet Växjö til serieseier i SHL. Tabelltoer ble Lindboms HV71, som for øvrig også har tatt seg til finale i sluttspillet om SM-tittelen.

- Det er nok andre som er større favoritter enn meg til å vinne den prisen. Men det er moro å bli nevnt og at andre har lagt merke til den jobben du gjør, understreker Tangnes i samtale med Nettavisen.

Nordmannen har nå jobbet i Linköping i tre sesonger. Familien hans bor likevel fortsatt i Ängelholm i Sør-Sverige. Der jobbet han tidligere som trener for Rögle. Tangnes har kontrakt med Linköping i en sesong til.

Det samme har den norske brødreduoen Mathis Olimb og Ken André Olimb, som har gjennomført sin første sesong med LHC. Også en tredje norsk landslagsspiller, Jørgen Karterud, spilte to utlånsperioder i Linköping, én i starten av sesongen og en på tampen.

VARIERENDE: Mathis Olimb (bildet) og lillebror Ken André Olimb stoppet på henholdsvis 21 og 22 målpoeng i sin første ligasesong med Linköping. Begge slet litt med skader i løpet av sesongen. Foto: Vegard Wivestad Grøtt (NTB scanpix)

Utskiftninger og nye mål

Linköping innledet sesongen under forventingene og slet på nederste halvdel av tabellen de første ukene.

Da var Ken André Olimb ute en tid med brudd i fingeren, mens også storebror Mathis mistet kamper på grunn av en kneskade. Etter hvert fikk Tangnes og spillergruppa skikkelig sving på sakene igjen.

I det som var en uhyre jevn serie endte Linköping til slutt som nummer fire på 96 poeng, bare tre poeng bak Växjö Lakers helt på toppen. Mellom dem havnet sluttspillsfinalisten HV 71 og det regjerende svenske mesterlaget Frölunda på henholdsvis 98 og 99 poeng.

- Før den nye sesongen må vi forsøke å ta det et nivå til oppover. Forhåpentlig fortsetter vi å spille langt inn i april da. Å vinne den første tittelen noensinne for Linköping HC er et stort mål. Vi håper på å feire SM-gull om et år, sier Dan Tangnes til Nettavisen.

Før laget samles igjen til sesongoppkjøring på seinsommeren, er det for andre sesong på rappen gjort betydelige utskiftinger i spillerstallen. Mens LHC før denne sesongen mistet fem backer til spill i større ligaer, er poengkongen Broc Little og kompanjongen Garret Roe borte fra førsterekka når SHL starter opp igjen.

Denne uka ble det klart at veteranen Tony Mårtensson (36) gjør comeback i Linköping etter mange år i utelandske ligaer. Senteren har blant annet vunnet Gagarin Cup sammen med Patrick Thoresen i SKA St. Petersburg. De siste to sesongene har han spilt i sveitsisk liga.

Mårtensson sier fredag til lokalavisa Östgöta Correspondenten at han neppe er tiltenkt som en erstatter i første- eller andrerekka, men at han skal hjelpe til med å presse fram de yngre spillerne i Linköping.

HTML EMBED

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.