Thoresens Oilers-eventyr avsluttet med nytt NM-gull

VANT KONGEPOKALEN IGJEN: Petter Thoresen er gulltreneren over alle i norsk ishockey. I sin siste sesong som Stavanger-trener ledet han laget til nok en dobbelttriumf.

VANT KONGEPOKALEN IGJEN: Petter Thoresen er gulltreneren over alle i norsk ishockey. I sin siste sesong som Stavanger-trener ledet han laget til nok en dobbelttriumf. Foto: Vegard Wivestad Grøtt (NTB scanpix)

Drømmeavskjed for Norges neste landslagssjef.

23.04.16 08:21

LØRENSKOG - STAVANGER OILERS 0-3
2-4 i kamper

LØRENSKOG (Nettavisen): Stavanger Oilers er norgesmester i ishockey for sjette gang, og femte gang på rappen.

Det klarte klubben etter å ha slått Lørenskog i sjette finalekamp på borteis fredag.

Dan Kissel, Tommy Kristiansen og Peter Lorentzen noterte seg for målene til siddisene. Lørenskog slet med å finne veien til nettet i samtlige 60 minutter av kampen de måtte vinne.

Stavangers mangeårige trenerprofil, Petter Thoresen, takker dermed av med en ny perfekt sesong. Som i fjor gikk laget hans til topps både i serien og sluttspillet.

- Det var selvfølgelig moro for oss å avslutte det på denne måten. Petter har betydd enormt mye for Stavanger Oilers som klubb, påpeker klubbveteran Christian Dahl-Andersen overfor Nettavisen, midt i gullfeireingen ute på isen.

Nye tider

Nå venter oppgaven som norsk landslagssjef for Thoresen, som har ledet Stavanger til seks NM-triumfer på sju sesonger som trener i klubben.

Dahl-Andersen innrømmer at det blir spesielt å skille lag med treneren.

SKRYT TIL SJEFEN: Christian Dahl-Andersen er klar på at Oilers mister en meget viktig mann fra trenerbenken. Foto: Terje Bendiksby (NTB scanpix)

Men han er ikke i tvil om at Norges ishockeyforbund har ansatt riktig mann som Roy Johansens erstatter etter vårens ishockey-VM.

- Hvem andre skulle tatt den jobben? spør 35-åringen smilende, før han går mot garderoben champagnen allerede har sprutet i noen minutter.

Etter å ha feiret i kjent Oilers-stil med den tilreisende fansen, og til og med fått låne gulljakka til klubbeier Tore Christiansen, tok Petter Thoresen noen sekunder til å la inntrykkene synke inn.

Målvakt Ruben Smith fikk velfortjent ros for å ha holdt nullen i en helt avgjørende kamp.

- Han var fenomenalt god i dag. Han er en matchvinner. Du veit du får varen av han når du ber ham å gjøre jobben, sier den avtroppende Stavanger-treneren til Nettavisen.

Blandete følelser

Thoresen forteller at det at han både er glad, lettet og lei seg på samme tid nå som det sju sesonger lange Oilers-eventyret er over for hans del. Den hamarbosatte 54-åringen ser fram til å begynne i ny jobb.

- Jeg ville gjerne gå ifra gutta med finaleseier, sier han.

- Jeg gleder meg til tida framover. Det blir en annen type jobb, og jeg kan bo hjemme, påpeker Thoresen som i årevis har pendlet mellom Stavanger og Østlandet.

(artikkelen fortsetter under bildet)

PERFEKT PUNKTUM: Trener Petter Thoresen takker Stavanger Oilers-fansen etter den avgjørende NM-finalen i ishockey mot Lørenskog. Foto: Vegard Wivestad Grøtt (NTB scanpix)

De fem første finalekampene ble alle vunnet av hjemmelaget.

Med fredagens 3-0-seier borte i Lørenskog ishall vant altså Stavanger Oilers både grunnserien og sluttspillet igjen.

Minst like imponerende er det at Petter Thoresens mannskap har vunnet kongepokalen, eller «byttå» som den gjerne kalles på rogalandsk hockeysjargong, seks ganger på de siste sju sesongene. Alle med Thoresen som hovedtrener.

I 2011 ble det finaletap mot Sparta, men ellers har Oilers dominert sluttspillene fullstendig siden det første NM-gullet i 2010.

Kontroversielt ledermål

I sluttsekundene av fredagens finalekamp ble Oilers tilkjent noe som sjeldent som en teknisk scoring. Peter Lorentzen var i ferd med å sette inn det tredje i tomt Lørenskog-bur, men ble hindret i siste liten.

Dommerne slo fast at Stavanger likevel skulle få godkjent scoring, selv om pucken aldri passerte målstreken. Den avgjørelsen var det lite å si på.

Mens Tommy Kristiansens 2-0-mål i tredje periode kom på en perfekt utført kontring, var det første målet til de flerfoldige mesterne av det mer omdiskuterte slaget.

Dan Kissel styrte inn et skudd fra langt hold mot slutten av midtperioden, og så ut til å bruke en høy kølle i situasjonen.

(artikkelen fortsetter under bildet)

MÅLSCORER: Dan Kissel (midten foran) styrte inn skuddet fra Mats Larsen Mostue (til høyre) drøyt to minutter før andre periode var ferdig. Foto: Vegard Wivestad Grøtt (NTB scanpix)

- I sakte film der, så ser det ut som at det var et bra mål, og det var uansett ikke mulig å bevise at det ikke var mål, så det er helt ok at den teller, kommenterte TV 2-ekspert Bjørn Erevik om det viktige målet.

Erevik la til at pucken traff skaftet på kølla til Kissel, og at treffpunktet ikke var over tverrliggeren på LIK-buret. Den øverste delen av målrammene er referansepunktet når man skal dømme om det skal blåses av for farlig spill eller ikke.

- Hadde pucken truffet køllebladet, så hadde det vært høy kølle, fortsatte Erevik.

Jevne lag

Premissene lå klare for hjemmelaget i den sjette kampen i årets finaleserie. Kun seier var godt nok til å bevare håpet om en NM-tittel på bekostning av de siste fire årenes mester.

Kampens første store mulighet tilfalt også Lørenskog. Alexander Larsson fikk pucken fra baksida av Oilers-buret, men svenskens avslutning ble blokkert opp i sikkerhetsnettet av Stavangers forsvar.

Noe seinere fikk Dan Kissel skyte relativt uforstyrret fra godt hold, men skuddet ga ingen problemer for Lørenskog-målvakt Jeff Jakaitis.

Før man var kommet halvveis i den første perioden gikk stemningen på isen fra å være noe fiendtlig til å bli enda litt mer intens.

En høy kølle fra Mats Frøshaug traff Stavanger-back Nick Bruneteau i ansiktet. Sistnevnte blødde tydelig fra ansiktet, men dommerne fant ingen grunn til å straffe Frøshaug.

(artikkelen fortsetter under bildet)

INGEN REAKSJON: Kaptein Kristian Forsberg (fra høyre) og Dennis Løvold Sveum skjønte lite da Oilers-kompis Nick Bruneteaus blødende ansikt fikk passere uten Lørenskog-utvisning. Foto: Vegard Wivestad Grøtt (NTB scanpix)

Men det ble verken mål eller overtallsspill før Lørenskogs Maxims Ponomarenko ble utvist mot slutten av åpningsperioden. Latvieren fikk to minutter for å forsinke spillet. Oilers skapte et par farligheter foran Jakaitis i overtallet, uten å få uttelling.

Tidlig i midtperioden var det Lørenskog som fikk muligheten i med en spiller mer. Tommy Kristiansen ble tildelt to pluss to minutter i fryseboksen for et basketak med Henrik Ødegaard. Landslagsbacken slapp unna med to minutter for den lille nevekampen.

I overtallet var Robin Dahlstrøm meget nær å sende vertskapet i en viktig ledelse, men pucken snek seg utenfor den høyre stolpen til Ruben Smith.

Godt målvaktsspill

Andre periode fortsatte med gode sjanser til begge lag, og det var nesten ikke til å tro at det fortsatt sto 0-0 på tampen av perioden.

Men like etter at Lars Erik Spets ble nektet scoring av Smith etablerte Stavanger et trykk på hjemmelaget. Mens det var mye trafikk foran Lørenskog-buret, fyrte Mats Larsen Mostue av skudd både en, to og tre ganger fra blålinja.

Den tredje gangen styrte Dan Kissel pucken inn i nettet bak Jeff Jakaitis. Vertene signaliserte for at amerikanerens kølle var for høy i samme situasjon.

Dommerduoen Robert Hallin og Tor Olav Johnsen besluttet at scoringen skulle bli stående som godkjent etter å ha sett repriser på video.

Lørenskog fant aldri noe svar på Oilers' ledermål, og de tilreisende fra Stavanger kunne slippe jubelen løs i triumf enda en gang. Det samme skjedde da Lørenskog og Stavanger møttes til NM-finaler i 2012.

Også da sikret Petter Thoresen og Stavanger seg NM-tittelen i Lørenskog ishall, i sjette finalekamp.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.