Gå til sidens hovedinnhold

Ti spillere vi gleder oss til å se i VM

Sommerens to mest ettertraktede draftvalg er bare noen av høydepunktene.

Et nytt ishockey-VM står for døra. Årets mesterskap foregår i Moskva og St. Petersburg. Norge, Mats Zuccarello og de andre utvalgte i Roy Johansens 25-mannstropp står overfor nye tøffe oppgaver i kampen om å redde plassen blant verdens ypperste hockeynasjoner.

Nedenfor har vi pekt ut noen av spillerne som kan bli ekstra interessante å følge med på under kampene i Russland.

Mange av dem deltar i VM for første gang, men ventes likevel å sette mye preg på begivenhetene - og ikke minst bidra til å holde høyt nivå på turneringen.

Connor McDavid (19), Canada - Edmonton Oilers

Ishockeyvidunderet som ofte blir omtalt som «den neste Wayne Gretzky», Connor McDavid, er i VM med Canadas seniorer for første gang. Senteren har blitt fulgt med argusøyne av ishockeyfrelste i Nord-Amerika siden 13-årsalderen. Edmonton Oilers' antatte redningsmann de kommende sesongene var et selskrevent førstevalg i NHL-draften i 2015. En rekke merkelapper er blitt satt på ham av hockeyfrelste siden det enorme potensialet ble oppdaget. Felles for dem alle er at de fullroser det enestående talentet hans. McDavid sies å kunne se målsjansene før de oppstår. Han opptrer som en katalysator for godt spill i alle tre sonene på banen, ble det hevdet da han spilte for Erie Otters på juniornivå for to år siden. Oilers-juvelen har alle forutsetninger for å bli en av de beste spillerne i hockeyhistorien.

En skade ødela nesten halvparten av McDavids debutsesong i NHL. Men Edmonton fikk likevel mye glede av det store ferdighetsregisteret hans, både før og etter kragebeinsbruddet tidlig i november. Mens Oilers så vidt unngikk sisteplassen i grunnspillet, ordnet McDavid 16 scoringer og 32 assist på 45 kamper. Tilnavnet han ble gitt av fansen i Edmonton etter draften i fjor sommer, «McJesus», sier det meste om forventningspresset. Enn så lenge har den unge karen fra utkanten av Toronto ikke bukket under for trykket. Snarere tvert imot.

Første VM-kamp: USA-Canada, fredag 6. mai klokka 15.15.

Patrik Laine (18), Finland - Tappara

Den 194 centimeter høye og 95 kilo tunge vingen vant nylig det finske Liiga-sluttspillet med moderklubben Tappara, sammen med blant andre Alexander Bonsaksen. Laine beskrives som en naturlig målscorer og en konstant trussel, både med fremragende håndleddsskudd og kraftfulle slagskudd. Han bidro med 17 mål og 16 assist i det finske grunnspillet i vinter, før han fulgte opp med ti nye scoringer og fem målgivende på vei mot sluttspilltriumfen.

Da Finland tok VM-gull i U20-klassen i januar ble han dog overgått av lagkompisene Jesse Puljujärvi og Sebastian Aho på poengstatistikken. Med sju mål på samme antall kamper, delte han likevel toppscorerstatusen i U20-VM (med den neste spilleren som presenteres på Nettavisens liste). En del NHL-klubber ryktes å ha Laine øverst på ønskelista foran den kommende NHL-draften. Talentspeidernettverket McKeen's Hockey anser finnen som det største ishockeytalentet som er tilgjengelig for de beste lagene i Nord-Amerika.

Første VM-kamp: Finland-Hviterussland, fredag 6. mai klokka 19.15.

Auston Matthews (18), USA - ZSC Lions

En spiller som de aller fleste eksperter rangerer høyere enn Patrik Laine blant aktuelle spillere til sommerens NHL-draft. Matthews beskrives som en komplett senter med god oversikt både offensivt og defensivt. Han jobber utrettelig og raskt, kommer kjapt opp i høy fart på skøyter og har målteft på høyde med de beste. Han bruker den gode fysikken til å bane seg vei på isen mot motstandere av tøffeste sort. Som 15-åring ble Matthews valgt ut først nede på 57.-plass av Everett Silvertips i juniorligaen Western Hockey League. De to påfølgende sesongene ble han isteden en del av USAs nasjonale utviklingsprogram i Michigan. Der skjøt prestasjonene rett i været.

Matthews valgte en utradisjonell vei for å utvikle seg videre før denne sesongen, da han har spilt for ZSC Lions på toppnivået i Sveits. I National League A samlet han imponerende 24 scoringer og 49 målpoeng på 40 kamper. Om Toronto Maple Leafs benytter førstevalget sitt på 18-åringen fra Scottsdale i Arizona, går han etter alt å dømme raskt inn i rollen som lagets viktigste spiller: Som midtpunkt i førsterekka. I likhet med Patrik Laine, scoret han sju ganger på like mange kamper i U20-VM tidligere i år. USA tok bronsen i mesterskapet.

Første VM-kamp: USA-Canada, fredag 6. mai klokka 15.15.

Sebastian Aho (18), Finland - Kärpät

Denne 1997-modellen ble draftet av Carolina Hurricanes allerede i fjor sommer. Den påfølgende sesongen har vist at manager Ron Francis kan ha gjort et varp med å hente inn Sebastian Aho som valg nummer 35 i andre runde NHL-draften i 2015. Playmakeren ville utvilsomt figurert helt i toppen denne sommeren hvis han fortsatt hadde vært tilgjengelig for NHL-klubbene.

I vinterens U20-VM leverte han fem scoringer og ni assist i samme giftige rekke som Patrik Laine. Sesongen med Kärpät i finsk Liiga bød på ett målpoeng i snitt per kamp (45 poeng på 45 kamper) og ytterligere 15 poeng på 14 opptredener i sluttspillet. EliteProspects omtaler Aho som en intelligent toveisspiller med glitrende instinkter. Han kan spille både ving og senter. Ahos spilleforståelse og puckhåndtering gjør at han ofte styrer tempoet i kampene som han vil.

Første VM-kamp: Finland-Hviterussland, fredag 6. mai klokka 19.15.

Ilja Sorokin (20), Russland - CSKA

Russlands VM-tropp bærer preg av å ha med mange rutinerte spillere. Trener Oleg Znarok har dessuten slått fast at fire plasser holdes åpne for at flere NHL-spillere kan komme til seinere i mesterskapet. Yngstemann i den foreløpige troppen til arrangørlandet er den 20-årige CSKA-burvokteren Ilja Sorokin. Når storkampene skal spilles foran det kravstore hjemmepublikummet i VM, må kanskje Sorokin stille i skyggen av mer rutinerte Sergej Bobrovskij.

Men etter det nylig avsluttede sluttspillet om Gagarin Cup i KHL framstår Sorokin som et fullverdig alternativ til Colombus Blue Jackets' Bobrovskij. På 20 sluttspillskamper slapp Sorokin kun inn 28 mål på 507 skudd. Det tilsvarer en redningsprosent på 94,5 og kun 1,32 innslupne mål per kamp. I grunnspillet fikk den unge keeperen 28 opptredener og opparbeidet seg enda sterkere statstikk. Da reddet 1995-modellen 95,3 prosent av skuddene og hadde bare 1,06 baklengsmål per kamp. Sorokin ble draftet av New York Islanders i 2014, men ble valgt ut først i tredje runde som nummer 78.

Første VM-kamp: Tsjekkia-Russland, fredag 6. mai klokka 19.15.

Max Domi (21), Canada - Phoenix Coyotes

Uansett hvem som stiller for Canada i et mesterskap, er det alltid nok profiler i mannskapet som kan levere. Om ikke den største stjernespilleren dominerer poengstatstikken, er det gjerne nummer to, tre, fire eller fem som overtar. Årets VM er ikke noe unntak. Phoenix Coyotes-vingen Max Domi er absolutt kapabel til å produsere både mål og assist nok, og å lede Canada hele veien mot å forsvare gullet fra Tsjekkia i fjor. Oppkjøringskampene tyder på at Domi skal spille i samme rekke som Connor McDavid og den giftige prikkskytteren Matt Duchene fra Andreas Martinsens Colorado Avalanche.

Domi har også nettopp spilt ferdig sin første sesong i NHL. Tolvtevalget fra NHL-draften i 2013 fullførte den med 52 målpoeng fordelt på 18 scoringer og 34 assist. Det var best av samtlige løpere i Coyotes. 21-åringen skal ha mye av æren for at klubben løftet seg betydelig fra den elendige 2014/2015-sesongen. Samme sesong hadde Domi råsterke 111 poeng på 66 kamper som kaptein for juniorlaget London Knights i Ontario Hockey League. Med sine 178 centimeter på sokkelesten er ikke Domi særlig storvokst. Winnipeg-karen kompenserer for det med lavt tyngdepunkt og god balanse, rå styrke i beina, glitrende puckhåndtering og playmakerferdigheter i toppklasse.

Første VM-kamp: USA-Canada, fredag 6. mai klokka 15.15.

Noah Hanifin (19), USA - Carolina Hurricanes

Når en skal trekke fram de største backtalentene i internasjonal ishockey i dag, er det umulig å komme utenom USAs Noah Hanifin. Carolina Hurricanes-spilleren omtales som en komplett bactype uten svakheter allerede i slutten av tenårene. 19-åringen fullførte sin første NHL-sesong med Hurricanes til mer enn godkjent, selv om laget hans til tider slet med å hevde seg i den tøffe Metropolitan-divisjonen. Konkurransen mot blant andre New York-lagene, Pittsburgh og den suverene grunnspillmesteren Washington ble i overkant tøff.

Hanifin ble valgt ut som femtemann i fjorårets NHL-draft. I Carolina tok han nivået omtrent umiddelbart, og han ble blant annet vist mye tillit overtallsspill gjennom sesongen. Foruten å være fremragende på skøytene, og en pest og plage for mostandernes offensive spillere, er unggutten fra Boston nemlig også kjennetegnet som uredd og meget dyktig med pucken.

Første VM-kamp: USA-Canada, St. Petersburg, fredag 6. mai klokka 15.15.

Nicolaj Ehlers (20), Danmark - Winnipeg Jets

I ishockey er det er ikke dagligdags med store verdenstalenter fra de to minste nasjonene i Skandinavia. Når har Danmark derimot fått opp 20-åringen Nikolaj Ehlers, og han skal delta i et senior-VM for første gang. Vingen fra Aalborg ble plukket ut i NHL-draftens første runde av Winnipeg Jets for snaue to år siden. Ehlers sto for over 130 målpoeng i begge sine to sesonger med Halifax Mooseheads i den Quebec-baserte juniorligaen QMJHL. Han har fullført sin første sesong med Jets, der han definitivt ikke skuffet med 38 poeng på 72 kamper. Innledningen på sesongen var såpass god at Ehlers ble trukket fram blant kandidatene til å vinne Calder Memorial-trofeet, utmerkelsen som gis til den beste førsteårsproffen i NHL.

- Ehlers representerer på mange måter den nye generasjonen NHL-spillere som nødvendigvis ikke er så fysisk store. Disse moderne spillertypene står for en hockey der fart, teknikk og skuddferdigheter er deres store styrker. Dette er noe jeg har inntrykk av at speidere i større grad har fått øynene opp for, og stadig flere trenere verdsetter, sier Roy Ulvmoen, en av NHL-ekspertene bak nettstedet NHLprat.com.

Første VM-kamp: Norge-Danmark, lørdag 7. mai klokka 15.15.

Nikita Zajtsev (24), Russland - CSKA

Som nevnt tidligere, er Russland ikke blant landslagene som satser mest på unggutter i dette VM. Etablerte stjerner som Sergej Mozjakin, Pavel Datsjuk og Artemi Panarin får mye offensivt ansvar. Blant backene til vertsnasjonen finner vi likevel en spiller NHL-fans snart får stifte nærmere bekjentskap med. Nylig ble det klart at 24-årige Nikita Zajtsev skal spille for Toronto Maple Leafs fra neste sesong.

På totalt 66 kamper i KHL-sesongens serie- og sluttspill ordnet Zajtsev 39 målpoeng og solide +28 på statistikken over pluss- og minusmål. Kanskje er den offensivt begavede backen en brikke som kan være med å løfte Maple Leafs noen steg opp fra statusen som NHLs dårligste lag? I motsetning til mesteparten av de andre som nevnes på denne lista er Zajtsev ikke VM-debutant på seniornivå. Han spilte også tre kamper under VM i 2013. Da skuffet Russland stort med å tape 3-8 for USA allerede i kvartfinalen. Siden den gang har Zajtsev helt klart utviklet seg til en mer komplett back.

Første VM-kamp: Tsjekkia-Russland, fredag 6. mai klokka 19.15.

Leon Draisaitl (20), Tyskland - Edmonton Oilers

Tredjevalget Edmonton Oilers plukket ut i NHL-draften i 2014, senteren Leon Draisaitl, fikk sitt store gjennombrudd denne sesongen. Litt ut av det blå ble tyskeren en av lagets viktigste spillere, etter å ha slitt med å finne seg til rette i debutsesongen. Det skjedde mye takket være et fruktbart samarbeid med poengkongen Taylor Hall. Draisaitl begynte faktisk sesongen i AHL for Bakersfield Condors, men da status ble gjort opp i april sto 20-åringen fra Köln med bunnsolide 51 målpoeng på 72 NHL-kamper. I en avstemning i regi av Edmonton Sun etter grunnspillet stemte 97 prosent av fansen for å beholde Draisaitl, selv om laget endte som det nest dårligste i ligaen. Bare Connor McDavid fikk flere stemmer. Canadas nye hockeyvidunder fikk støtte fra én prosent til.

Tyskland har en av Europas beste ishockeyligaer, men har slitt med å hevde seg mot de beste i mesterskap i flere tiår. Den sensasjonelle fjerdeplassen fra VM på hjemmebane i 2010 er et hederlig unntak. Tyskerne skulle egentlig ha rykket ned på grunn av innsatsen året før, men ble reddet fordi de var vertskap for neste VM for de beste hockeynasjonene. Nok om det. Tysklands VM-mannskap i Russland er neppe godt nok til å kjempe om medaljer. Unge Draisaitl, som deltar i VM for andre gang, skiller seg likevel ut som et naturlig midtpunkt å bygge et mer slagkraftig tysk landslag rundt.

Første VM-kamp: Frankrike-Tyskland, lørdag 7. mai klokka 15.15.

Kommentarer til denne saken