Gå til sidens hovedinnhold

Treneren tok en alvorsprat med Andreas Martinsen – det forandret alt

Nå er det to nordmenn som imponerer i NHL.

TAMPA BAY – COLORADO 0-4 :

NEW YORK (Nettavisen): «Och nånstans där så blev jag den jag är nu» synger Lars Winnerbäck i «Söndermarken». Den framtidige litteraturprisvinneren sikter til sin oppvekst i Linköping, men strofen passer også utmerket på Andreas Martinsen.

Og Martinsen vet hvor han ble den han er nå.

Han vet hvorfor han natt til fredag scoret 3-0-målet i Colorado Avalances 4-0-seier mot tittelkandidaten Tampa Bay Lightning, et av semifinalelagene i forrige sesongs Stanley Cup.

Heldig scoring

Vel, flaks er vel strengt tatt det mest åpenbare svaret. Det var mye på grunn av flaks. Pucken seilet langs rundvantet før den brått skiftet retning totalt, idet Tampa-keeper Ben Bishop var på vei bak mål for å stanse den. Martinsen fikk pucken for åpent mål og scoret sitt første for sesongen i NHL.

- Jeg tar gjerne flere sånne, takk. Det er ikke så ofte jeg scorer sånne, sier Andreas Martinsen til Nettavisen.

«Den han er nå» er imidlertid ikke bare en heldig målscorer. Martinsen har imponert for Colorado i sesongstarten og belønnes med mer spilletid av trener Jared Bednar. Denne sesongen får han også tillit av treneren når laget er i undertall. Det gjorde han ikke i fjor.

I 4-0-seieren mot Tampa Bay Lightnings stjernegalleri spilte 26-åringen fra Bærum 13,58 minutter. Det er tre minutter mer enn gjennomsnittet hans i fjor, da han over 55 matcher fikk 11,05 minutter i snitt.

Ble tatt til side

En dårlig treningskamp var det som skulle til for å få fart på Norges nest mest kjente NHL-spiller (du har sikkert hørt om Mats Zuccarello, red.anm.).

- Den første treningskampen, borte mot Minnesota, spilte jeg ikke bra i. Da kom treneren til meg og sa «sånn som det er nå, er konkurransen om plassene tøffere enn i fjor. Nå har vi to på prøvespill og det er et par andre som har vært bra under oppkjøringen». Han ville ikke at jeg skulle bli stresset, men han sa at han ville se mer av meg. Han følte at jeg bare var utpå der, og ville se meg bruke skøytegåinga mi. Det var en vekker.

Martinsen skjønte alvoret. Hvis han ikke presser seg inn på laget, er det noen andre som presser ham ut.

- Det var deilig at han kom til meg såpass tidlig i oppkjøringen, i stedet for at han kom på slutten og sendte meg ned til farmerlaget. Han er flink til å kommunisere med oss spillere. Flink til å lære bort, sier Martinsen til Nettavisen.

Og sånn ble han den han er nå. En etablert spiller i Colorado Avalanche, gamleklubben til Anders Myrvold og Stanley Cup-mesteren i 1996 og 2001.

- Spiller smartere

I den neste matchen spilte Martinsen bedre. Trener Bednar tok nordmannen til side etter da også, men med en helt annen beskjed.

- Han sa «fortsett sånn hele treningsleiren». Det gjorde det lettere for meg og ga meg selvtillit.

Rapportene forteller at denne selvtilliten til Andreas Martinsen er synlig på isen. 26-åringen fremstår som en klart bedre spiller nå enn han var i fjor.

- Ja, jeg føler at jeg spiller smartere. Jeg er mer sikker på min rolle, og det gjør det enklere for meg å ikke tenke så mye hele tiden. Jeg kommer til å gjøre feil innimellom, men så lenge jeg jobber hardt og spiller på min måte, så bidrar jeg og kjemper om mer spilletid. Nå har jeg fått sjansen til å spille i undertall, og da bidrar man enda mer til laget. Det er morsomt, sier Martinsen til Nettavisen.

Slår topplag etter topplag

Det er tydelig at nordmannen ikke er alene om å trives med klubbens nye trener. Colorado Avalanche kom ikke til sluttspill i fjor, og endte på 21.-plass blant ligaens 30 lag. Fire matcher inn i den nye sesongen har Denver-laget slått regjerende mester Pittsburgh Penguins, semifinalist Tampa Bay Lightning og grunnseriens nest beste lag forrige sesong, Dallas Stars.

Bare forrige sesongs grunnserievinner – Washington Capitals – har klart å slå laget til Martinsen.

- Vi visste at vi kom til å bli testet med én gang. Det er kun topplag vi har spilt mot. De to første kampene spilte vi bra og fortjente å vinne. Så var nok kampen i Washington en liten vekker. Vi kom litt vekk fra grunnspillet vårt og da henger vi ikke med. Det var bra at vi fikk den såpass tidlig. Nå vet vi hva vi må gjøre.

- Vi vet at vi har bra målvakter, de gjør jobben bak der, og når vi da spiller bra forsvar, spiller enkelt og sånn som vi skal, så har vi muligheten til å vinne hver kamp, sier Martinsen før han går om bord på flyet som tar ham videre til neste kamp.

Det er 78 igjen – og så blir det forhåpentlig sluttspill denne gang.

Her ser du scoringen til Martinsen:

Les også

Zuccarello med klar beskjed til Rangers' nye stjernespiller

Les også

Usikkerheten er borte for Andreas Martinsen

Les også

Schmid med oppgjør: - I verste fall uærlige og inkompetente

Les også

Svindal om Johaug-saken: - Viser hvor kjipt det kan være

Kommentarer til denne saken