TYRKIA - ITALIA 0-3:

Italia fikk en drømmestart på sitt EM da Tyrkia ble slått 3-0 på Stadio Olimpico i Roma fredag kveld.

Et selvmål av Merih Demiral ble EMs første scoring, før Ciro Immobile og Lorenzo Insigne sørget for de to neste målene.

Italia er nå ubeseiret på de siste 28 kampene, og Roberto Mancinis mannskap ser meget solide ut.

Forvirring rundt handsreglene

Den store snakkisen underveis i kampen, før Italia åpnet målkontoen, var flere handssituasjoner og hvordan det nå skal tolkes.

Tidligere landslagssjef Egil «​Drillo» Olsen var av den oppfatning at det med dagens regelverk burde vært dømt straffe til Italia før pause. Det er han imidlertid glad for at det ikke ble.

- Jeg har sett, sånn som regelen er nå, at det har blitt blåst straffe på før. Jeg er dundrende uenig i den nye regelen, som jeg synes er helt forferdelig for fotballen. Personlig er jeg glad for at det ikke ble straffe, sa Drillo i NRKs studio.

I sosiale medier var det full forvirring og diskusjoner med sterke motpoler om straffesituasjonen der Leonardo Spinazzola fra kort hold slo ballen opp i armen på Zeki Celik.

Før mesterskapet ble det imidlertid presentert nye retningslinjer for hvordan handsregelen skal tolkes.

Kort fortalt vil flere berøringer enn tidligere bli vurdert som ikke straffbar hands.

Med andre ord vil situasjoner det har blitt dømt straffe på i for eksempel Premier League og Serie A denne sesongen, bli vurdert som ikke straffbart under EM og i neste sesong.

- Maktdemonstrasjon

Viasats ekspert på italiensk fotball Rolf Otto Eriksen er imponert over det Italia viste frem i åpningskampen

- Det var en liten maktdemonstrasjon, vil jeg si. Italia var meget godt forberedt, hadde en vellykket kampplan og var gjennomført kollektive og skikkelige hele veien, så scorer Immobile og Insigne slik de skal, sier Eriksen til Nettavisen.

Han tror nå Italia kan bli å regne med langt fram i mesterskapet.

- Det var en meget god start på mesterskapet. Det er et lag som har «​the eyes on the prize», og Roberto Mancini er verdens stiligste trener. Det trekker i hvert fall ikke ned, sier Eriksen.

Italiensk dominans

Etter et hendelsesfattig første kvarter var det Lorenzo Insigne som fikk kampens første sjanse da han ble spilt fri på venstresiden inne i sekstenmeteren. Napoli-angriperen forsøkte å bøye ballen bort i det lengste hjørnet, men avslutningen gikk utenfor.

Snaut midtveis i omgangen var Giorgio Chiellini nær ved å heade Italia i ledelsen etter en utoverskrudd corner fra høyre. Juventus-stopperen fikk stå helt helt alene i feltet, men Ugurcan Cakir fistet ballen over mål.

Like før pause kom også Ciro Immobile til en brukbar sjanse da han fikk litt rom inne i boksen. Avslutningen var imidlertid for svak, og Cakir hadde ingen problemer med å stoppe forsøket.

Italienerne, som ropte på straffe uten å bli hørt tre ganger før hvilen, dominerte banespillet, mens tyrkerne lå lavt, forsvarte seg og tok noen få kontringsmuligheter uten resultat.

Selvmål ble EMs første

Tidlig i andreomgang tok Italia ledelsen 1-0 etter at Domenico Berardi kom seg rundt på høyresiden og slo et hardt innlegg rett i Merih Demiral, som ikke kom seg unna. Juventus-spilleren ble regelrett truffet, før ballen spratt inn i hans eget mål.

Etter 65 minutters spill gjorde italienerne hele jobben selv. Ugurcan Cakir måtte gi retur på en avslutning fra Leonardo Spinazzola. Immobile var på rett plass til rett tid og bredsidet inn 2-0.

Et snaut kvarter senere skulle det også lykkes for Insigne. Den lille Napoli-angriperen ble servert av Ciro Immobile og skruddet inn 3-0 i det lengeste hjørnet.