Gå til sidens hovedinnhold

Italia til semifinale i EM etter forrykende kamp mot Belgia

De to stornasjonene leverte en forestilling for minneboka.

BELGIA - ITALIA 1-2:

Italia er klare for semifinale i EM etter en heseblesende forestilling mot Belgia i kvartfinalen fredag kveld. Begge de to lagene vartet opp med noe av det ypperste vi har sett i mesterskapet så langt, men italienerne dro det lengste strået.

Nicolo Barella og Lorenzo Insigne scoret målene for Italia, mens Romelu Lukaku scoret på straffe for belgierne. Belgia hadde også en rekke store sjanser til utligning.

Omdiskutert straffe

Det italienske forsvaret var imidlertid utmerket med veteraner som Giorgio Chiellini og Leonardo Bonucci, samt backene Leonardo Spinazzola og Giovanni Di Lorenzo. Et skår i gleden for italienerne var imidlertid at meget gode Spinazzola pådro seg en skade i andre omgang og måtte forlate banen på båre.

Selv om det var svært mye å glede seg over i den underholdende kampen, var det en hendelse som fikk flere til å hisse seg opp. Det var da Belgia fikk straffe.

Jeremy Doku gikk i bakken og dommer Salvko Vincic pekte på krittmerket. VAR gikk inn og sjekket situasjonen og sa seg enig. Flere mente likevel at den var billig.

- Det beste hadde været å ikke blåse straffe. Jeg synes den er ekstremt billig. Jeg er overrasket. Forventer fotballverdenen at dette er straffe? Nei, er mitt svar, jeg synes den er feilaktig, sier den tidligere toppdommeren Jonas Eriksson til SVT.

Ekspert Morten Langli var enig og skrev følgende på Twitter om situasjonen:

- Parodi. Har ingenting med straffespark å gjøre.

Forrykende omgang

Første omgang mellom de to lagene ble en forrykende affære. Italia åpnet knallsterkt og allerede etter 12 minutter lå den første ballen i nettmaskene. Stopperduoen Giorgio Chiellini og Leonardo Bonucci var involvert etter en corner og sistnevnte stanget ballen i mål, men scoringen ble annullert av VAR for en offside.

Belgia var farlig frampå etter rundt 20 minutter da Kevin De Bruyne rykket seg fri og avsluttet mot lengste hjørne. Gianluigi Donnaromma reddet mesterlig.

De Bruyne var også sentral noen minutter senere da han satte opp Romelu Lukaku. Spissen utfordret Chiellini og fyrte av. Donnarumma var igjen på plass.

Etter en halvtimes spill kom den første scoringen. Belgia mistet ballen i det de skulle spille seg ut fra forsvar og Marco Verratti plukket ballen. Han spilte videre til Nicolo Barella inne i boksen og midtbanemannen dro seg fri med en herlig touch og banket inn ledermålet. En enorm prestasjon av Barrella i et trangt område.

Rett før pause ble det hektisk. Først gikk Italia opp i 2-0-ledelse da Lorenzo Insigne dro seg inn fra venstre og curlet ballen nydelig opp i hjørnet bak keeper.

Like etter skulle imidlertid Belgia slå tilbake da Jeremy Doku gikk over ende i feltet etter en løpsduell med Giovanni Di Lorenzo. Straffen var kanskje ikke klokkeklar, men VAR var enig med dommer og Romelu Lukaku steg fram til krittmerket.

Inter-spissen var sikker og Belgia var tilbake i kampen på overtid i første omgang.

Store Belgia-sjanser

Andre omgang var ikke like innholdsrik som den første innledningsvis, men det var en herlig nerve og intensitet i kampen. Etter 57 minutter ropte Italia på straffe da Jorginho gikk i bakken etter en duell med De Bruyne. Dommeren sa nei.

I andre enden fikk så Lukaku en enorm sjanse. Doku spilte gjennom til De Bruyne og han slo lavt på tvers mot lengste stolpe. Der var Lukaku på plass, men på utrolig vis gikk avslutningen Leonardo Spinnazola og ut. Utrolig sjanse til å utligne.

Belgia jaktet et utligningsmål og i det 70. minutt var det nære på igjen. Nacer Chadli slo inn foran mål og der inne var både Lukaku og Thorgan Hazard. Sistnevnte fikk et touch på ballen med hælen, men fikk ikke styrt den i riktig retning.

Nestemann til å prøve seg var Doku. Hurtigtoget dro seg fri fra flere italienere og klinket til fra rundt 16 meters hold. Ballen føk imidlertid over mål.

Italias glimrende forsvar sto imot de siste minuttene og dermed er det Roberto Mancinis menn som kan gjøre seg klare for semifinalekamp.