RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Italia tørster etter seier i Giroen

Foto: Tim De Waele (©TDWSport.com)
Sist oppdatert:
Historiens dårligste åpning.

I skrivende stund er det syklet ni etapper av årets utgave av Giro d’Italia. Dersom en ser på resultatene med italienske øyne er suppa meget tynn. Fasiten tilsier null etappeseire. I rettferdighetens navn skal det nevnes at det italienske laget Liquigas vant lagtempoen, men det er ikke det samme.

Ikke siden 1973 har Italia hatt en like dårlig start i sin egen sykkelstolthet. Den gangen måtte de vente helt til den sjette etappen (sjuende dag på grunn av prolog) før det kom en seier. Den gangen var det Gianni Motta som endte seierstørken. Den gamle rekorden er altså slått, og det med to etapper.

Sjekker en status på rittets fire trøyer, er ikke lesingen noe mer lystig for sykkelgale italienere. Status mandag er at det ikke er en eneste italiener i noen av trøyene. Trøyemessig har det riktig nok vært noe bedre før i rittet, da Vicenzo Nibali fikk tre dager i rosa, mens hans lagkamerat Valerio Agnoli fikk noen dager i den hvite ungdomstrøya.

Les også: Vannkrig i Giroen

Andreplass best
I sykkel huskes kun vinnere, og da spesielt på etapper. Ved tre anledninger har en italiener klart en andreplass. Damiano Cunego (Lampre) var bra med i gjørmekrigen og ble nummer to på den sjuende etappen til Montalcino. På søndag var det unge Simone Stortoni (Colnago) som viste seg fram. Han var den eneste italieneren som hadde klart å komme seg med i bruddet på den etappen. Med tanke på at det var hele 17 mann i bruddet, så var ikke akkurat det noe godt tegn for italienerne. På selveste 17. mai var det den regjerende italienske mester, Filippo Pozzato, sin tur til å vise seg fram. I spurten var han bra med og ble nummer to.

Cunego var aldri i nærheten av å true Cadel Evans (BMC) på etappen han ble nummer to på. Forsøket til unge Stortoni var langt friskere. Han ledet lenge på vei opp til Terminillo, men til slutt ble litt mer rutinerte Chris Anker Sørensen (Saxo Bank) for sterk.

-Jeg er veldig skuffet, fordi jeg lenge har drømt om å vinne en toppfinnish i Giroen, fortalte unge Stortoni oppløst i tårer til cyclingnews.com etter søndagens etappe.

Det viser i hvert fall at det finnes ambisjoner blant de unge italienske rytterne.

Pozzato har tidligere vunnet to etapper i Tour de France, men i hjemlandets største sykkelbegivenhet har han til nå ikke vunnet. Selv om han ble nummer to mandag, var han egentlig aldri i nærhten av å slå vinneren Matt Goss.

Les også: - Bedre og bedre for hver dag
Les også: Alt du trenger til Giro d'Italia

(Artikkelen fortsetter under bildet)

UTE AV GIROEN: Alessandro Petacchi (Lampre) måtte stå av Giroen på grunn av sykdom.
UTE AV GIROEN: Alessandro Petacchi (Lampre) måtte stå av Giroen på grunn av sykdom.

Mangel på profiler
De siste årene har det blitt stadig færre italienske profiler. Noen har blitt utestengt for doping, mens andre har blitt gamle og lagt opp. Når i tillegg en rytter som Alessandro Petacchi har måttet bryte på grunn av sykdom, så blir det ikke noe lettere for de italienske rytterne å skape suksess.

Å tro at vi skal få se en hel Giro uten italiensk etappeseier er nok utopi, men det er vanskelig å peke ut en italiener som kan garantere en etappeseier.

Derfor blir det høyinteressant å se hva som skjer i de to siste ukene av rittet.

Hvem tar den første seieren for Italia? Kom med ditt forslag i kommentarfeltet under!

Vil du vinne en tur til Tour de France?Svar på spørsmålet under!

2015-0

Les flere sykkelnyheter på procycling.no!

Følg oss på Facebook og Twitter!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere