Gå til sidens hovedinnhold

Italiensk stortalent offer for teknisk feil i kvalifiseringen: - Gjør at man stiller spørsmål

Kvalifiseringen på 50 meter rifle ble preget av norsk avansement og en teknisk svikt. Den italienske leiren er kritiske til feilen.

TOKYO (Nettavisen): Den norske skytteren Jeanette Hegg Duestad sikret seg en finaleplass på 50 meter rifle helmatch med et nødskrik lørdag.

Duestad har imponert stort tidligere i Tokyo-OL, men så lenge ut til ryke ut i kvalifiseringen under lørdagens øvelse. En sterk avslutning førte imidlertid til at den norske jenta ble nummer åtte i kvalifiseringen og tok dermed den siste finaleplassen.

22-åringen fra Tønsberg leverte 1171 poeng i kvalifiseringen.

Teknisk trøbbel for italiener: - Skandale

For skytteren ved siden av henne gikk det imidlertid ikke like bra. 18 år gamle Sofia Ceccarello fra Italia var godt i gang med sin siste serie da det plutselig ble teknisk trøbbel med skyteskiven, som gjorde at skiven ikke registrerte skuddene til 18-åringen.

- Det er noe galt med skiva hennes. Dette er i ferd med å bli en olympisk skandale for den italienske europamesteren. Det er helt utrolig, sa NRKs Andreas Stabrun-Smith mens det hele foregikk.

Nettavisen fikk en prat med den italienske skytteren etter kvalifiseringen, som endte med en beskjeden 21.-plass til slutt.

- På andre skudd på stående viste ikke tavla hva jeg traff, og de fortalte meg at det var et problem med skiven, og at det ikke var mitt problem. Jeg skjøt midt i skiven, men jeg vet ikke, forteller hun skuffet til Nettavisen.

Dermed ble 18-åringen stående og vente mens juryen gjennomgikk hva som gikk galt.

Det stresset henne imidlertid ikke.

- Det gjorde kanskje at jeg fikk tid til å roe meg og puste.

Valentina Turisini er tidligere OL-mester i skyting, og nå teknisk direktør på det italienske skytterlandslaget.

Hun sier til Nettavisen at de må akseptere situasjonen og at tekniske feil kan oppstå, men påpeker at det ikke bør skje i et OL.

- Denne situasjonen gjør at man stiller spørsmål. For henne i det øyeblikket var det ikke et problem, men det kunne vært. Hva om noe slikt skjer i en finale, for eksempel. Hvert eneste skudd er viktig for en skytter, og hvis noe slikt skjer kan det virkelig være et problem, forteller hun til Nettavisen.

18-åringen, som altså ble europamester så sent som i 2021 da hun vant 50 meter helmatch under mesterskapet i Osijek i Kroatia i mai og juni tidligere i år, endte på en 21.-plass i lørdagens OL-kvalifisering og sanket en poengsum på 1163 poeng.

- Det er noe som er galt

Ceccarello så nærmest ut som et spørsmålstegn der hun sto og det italienske teamet var i full sving med å snakke med delegatene for å finne ut av feilen.

- Først tenkte jeg «hva er det som skjer?», og jeg trodde kanskje jeg skjøt på en annens skive, men heldigvis var ikke det tilfellet. Jeg måtte bare vente på at noen skulle fortelle meg hva jeg skulle gjøre, forteller Ceccarello, før Turisini skyter inn.

- Det er et problem, for du kan miste konsentrasjonen. Om du er midt i en god serie er det et problem du ikke fortjener, sier hun.

Jeanette Hegg Duestad sto blinken ved siden av Ceccarello da situasjonen oppsto, men 22-åringen fra Tønsberg forteller at hun ikke fikk med seg oppstyret.

- Da var jeg helt i min egen boble. Jeg fikk med meg hvordan hun skjøt underveis, men ikke at det var noen problemer, forteller hun til Nettavisen.