Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Italienske ritt avgjør for Nordhaug

Foto: Jarle Fredagsvik (www.procycling.no)
Sist oppdatert:
Nordmannen har havnet på etterskudd i sesongoppkjøringen.

I utgangspunktet var lørdagens Montepaschi Strade Bianche et ritt Lars Petter Nordhaug håpet å kjøre inn et godt resultat under.

Den makeløse klassikeren fra Gaiole i Chianti-regionen til vakre Siena, er Italias tilsvar til belgiske hellingen i Flandern rundt og brosteinsseksjonene på veien inn mot Roubaix.

Det er en jomfruelig klassiker man tenker at har vært der hele veien.

Et ritt etter Nordhaugs hjerte, men som han nå spiller ned et par hakk med tanke på egne forventninger.

- I utgangspunktet var dette et av de første målene mine i år. Jeg håpet å være i god form, og å kjøre godt, sier Nordhaug til procycling.no.

Tidligere europamester i terrengsykling, Thomas Löfkvist, vant rittet i 2009 (** se liste over vinnere i bunnen av artikkelen), og med Nordhaugs egen bakgrunn fra terrenget - er dette et ritt som bør passe ham bra:

- Ja, det er jo et grusritt og et veldig spesielt ritt. Jeg er tidligere mountainbiker, så jeg har jo tenkt at dette kan passe meg godt. Vi drar ned dit med Lars Boom, som er tidligere verdensmester i sykkelcross. Har han en god dag, bør han absolutt kunne være en av vinnerkandidatene, sier Nordhaug til procycling.no.

Satt tilbake av kneskade
«Strade bianche» betyr hvit vei, og 70 av de 190 kilometerne sykles på de hvite grusveiene Toscana er kjent for.

Italienerne kaller grusveiene sterrati og traseen inneholder også små, bratte bakker som skaper utskillelse i front av hovedfeltet.

Mens inngangen til sesongen har vært strålende for Blanco-laget, har rittets eneste norske deltaker slitt.

28-åringen har vært plaget med smerter i kneet, og vært småsyk. Skaden gjorde blant annet at han sto over Tour Méditeranéen. Per 1. mars er han rett og slett litt usikker på hvor han står.

- Kneet har vært litt vondt når det har blitt belastet over noen dager. Det har vært litt under treningsleir både i Spania og Frankrike, og jeg merket at restitusjonen mellom de to etappene i Haut Var, gikk litt tyngre enn vanlig.

Ettersom problemet er muskulært, og ikke har tatt bolig i selve kneet – er han ikke veldig bekymret.

Nordhaug: - Det blir tøft
På den annen side: Det er de neste ukene som kommer til å definere nøtterøymannens sesong.

Vil han være i form når han ankommer brutale Baskerland rundt og klassikerne i de kuperte Ardennene? Nordhaug debuterer i Strade Bianche, etapperittet Tirreno-Adriatico og Milano-Sanremo - og håper å få rittgrunnlaget han trenger i bytte mot kraftanstrengelsen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

- Tirreno Adriatico blir et tøft ritt. Det snakkes om en bakke på 14 kilometer med over sju prosent i snitt (og 12 prosent på det verste, Prati di Tivo på den 4. etappen) mot slutten, og da sykler man mot Alberto Contador og Chris Froome. Det kan nok bli litt tøft, men det kan være mulig å få til et resultat på en av de andre, tror han.

- Hvor viktige blir de italienske rittene i forkant?

- Slik det ser ut nå, blir disse rittene veldig viktige. Kanskje ikke først og fremst på grunn av resultater, men jeg trenger å kjøre dem. Jeg håper å komme meg gjennom både Tirreno og Milano-Sanremo uten sykdom og skader. Med en god treningsperiode i etterkant av det, håper jeg å finne toppformen.

Strålende start for Blanco
Blanco Procycling sender et kruttsterkt mannskap til Strade Bianche og har navn som Tom Jelte Slagter, Lars Boom og Sep Vanmarcke på oppstillingen. I Tirreno-Adriatico blir også Bauke Mollema med, og er et naturlig navn å kjøre for i sammendraget.

Sesongen så langt har båret bud om at Blanco-laget går en god sesong i vente, på tross av problemene nederlandsk sykkelsport og det tidligere Rabobank-laget står midt oppe i:

- Det har gått helt fantastisk for laget. Det er en god atmosfære her, og jeg tror alle nederlenderne har lyst til å vise seg fram og kjøre inn resultater. Det har mye negativt fokus i pressen der den siste tiden, men de veldig giret på å motbevise det og å prestere godt, påpeker Nordhaug.

Han reiser ned til Italia fredag, og returnerer ikke hjem før etter Milano-Sanremo den 17. mars. Da bør også mesteparten av grunnlaget være lagt foran Baskerland rundt (1.-6. april) og klassikerfesten i Ardennene (Amstel Gold Race er første ritt den 15. april).

** Tidligere vinnere av Strade Bianche:
2012 Fabian Cancellara (RadioShack-Nissan)
2011 Philippe Gilbert (Omega Pharma-Lotto)
2010 Maxim Iglinskij (Astana)
2009 Thomas Lövkvist (Team Columbia - Highroad)
2008 Fabian Cancellara (Team CSC)
2007 Alexandr Kolobnev (Team CSC)

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen Sport her og få flere ferske sportsnyheter i feeden din!