Gå til sidens hovedinnhold

Iuel videre med et nødskrik: - Dette var ikke helt planen

Amalie Iuel er klar for semifinalen på 400 meter hekk i OL etter å ha sneket seg videre på tid.

TOKYO (Nettavisen): Hun endte på sjetteplass i sitt forsøksheat med 55,65, og tok seg dermed ikke direkte videre som de fire beste.

Hun hadde fortsatt mulighet til å avansere til semifinalen om hun hadde en av de fire beste tidene blant hekkeløperne som ikke kvalifiserer seg direkte fra de fire heatene, og det gikk med knappest mulig margin.

Iuel var på skuddhold ut på den siste langsiden på Olympic Stadium i Japan, men maktet ikke å sette inn noen skikkelig sluttspurt.

- Det er vanskelig å se for seg at 55,65 kan holde til en av de fire beste tidene utenom de som kvalifiserer seg direkte, sa NRK-eksperten Vebjørn Rodal etter løpet.

NRK-ekspert reagerer

Det Iuel gjorde etter konkurransen skaper imidlertid reaksjoner.

Der hennes treningsmakker Karsten Warholm nærmest løp gjennom pressesonen etter sitt heat fredag fordi han måtte jogge ned og få melkesyra ut av beina, valgte Iuel på sin side først å bli sittende en god halvtime for å følge de andre heatene, før hun møtte pressen.

Hun hadde fortsatt ikke fått verken jogget løpet ut av beina eller pratet med trener Leif Olav Alnes over en time etter målgang lørdag.

Nettavisen tok opp nettopp dette med Iuel da hun stilte til intervjuer.

- Han lurer nok på hvor jeg er, men jeg måtte i hvert fall se alle heatene før jeg kom gjennom mixed zone, sier hun til Nettavisen.

NRK-ekspert Vebjørn Rodal mener det var et underlig valg av 27-åringen.

- Hun burde jo vært ute av området for lenge siden og fått i seg litt næring. Hun har sikkert drikke der, men hun burde hatt mat, hun burde ha begynt å jogge ned og rørt seg litt, sier han til egen kanal.

- Hun får ikke påvirket resultatet i de andre heatene uansett. Hun er ferdig løpt, hun burde kommet seg i restitusjonsfase litt bedre enn det, legger Rodal til.

- Ikke etter planen

55,65 skulle imidlertid vise seg å være nok - så vidt det var.

Iuel inntok altså posisjon i en av trappene på arenaen og fulgte resten av de fem heatene etter sitt eget løp, før hun til slutt kunne puste lettet ut.

- Jeg måtte skape litt spenning til dere og de der hjemme, innleder Iuel spøkefullt til den norske pressen, før hun fortsetter.

- Neida, dette var ikke helt planen, men jeg kom meg akkurat gjennom. Jeg tror fortsatt jeg skjelver, så det var ikke en morsom halvtime, sier hun om minuttene etter sitt eget løp hvor skjebnen lå i de andres utøvernes hender.

27-åringen sier hun må skjerpe seg før semifinalen etter å ha hatt den 24. beste tiden i forsøksheatene.

- Det ble litt rot med stegrytmen på de to siste hekkene. Jeg føler jeg mistet litt fart i svingen, og det går utover stegrytmen på oppløpet. Hvis du først mister fart der, er det vanskelig å reaktivere og da raser feltet forbi. Det gikk akkurat, men det er ikke en følelse jeg har lyst til å oppleve igjen.

Knust Kloster

Iuel kunne ha maks to tider utenfor topp fire foran seg før det siste heatet. De plassene knep Zurian Hechavarria (Cuba) og Emma Zapletalova (Slovakia), og utøveren som i realiteten kunne knust Iuels semifinaledrøm var dermed Line Kloster.

31-åringen fikk det imidlertid ikke til å stemme i sitt heat, og ble nummer sju med tiden 56,45.

Vidar-løperen var knust etter målgang, og fikk trøst av blant andre Iuel før hun møtte den norske pressen.

- Jeg visste at jeg måtte løpe på pers, og i dag var det tamt fra start til mål. Jeg hadde ikke noe å komme med på slutten, så det er ikke gøy, forteller hun.

Kloster sier det var for lite kraft fra første hekk, men ville ikke bortforklare det mislykkede forsøksheatet.

- Jeg kan si ting, men det er ikke noe poeng, for jeg føler alt jeg sier blir en unnskyldning for at jeg gjør det dårlig. Jeg gjør det dårlig, og det skal ikke skje. Jeg har mer inne, og vet jeg kunne prestert mye mer enn jeg gjorde i dag, sier hun mens tårene presser på.