VAL DI FIEMME/VAL MÜSTAIR (Nettavisen): – Han får bare holde kjeft.

Den norske landslagsløperen Emil Iversen er ikke nådig når han får høre hva finske Kari-Pekka Kyrö nylig har foreslått i finske medier.

Kyrö er mest kjent i Norge som sjefstreneren for det finske landslaget som ble tatt for systematisk doping i forbindelse med VM i Lahti i 2001.

Dopingtreneren ble utestengt på livstid som følge av avsløringen på hjemmebane, men fortsetter å engasjere seg i langrennssporten.

Nå mener han langrennssporten er i ferd med å ødelegges ved at enkeltnasjoner som Norge dominerer.

– Problemene i skisporten har vært gjenkjennelige lenge, sier Kyrö til finske Helsingin Sanomat.

Les også: Svensk håp diskvalifisert. Får store konsekvenser

Vil fjerne klassisk

For «å redde sporten» foreslår Kyrö å fjerne den klassiske stilarten.

Han trekker frem stadig økende forskjeller i ressurser når det kommer til utstyr og smøring. Ved å kutte ut klassisk stil vil man halvere kostnadene, noe Kyrö mener vil være til fordel for de mindre etablerte nasjonene i langrennssirkuset.

– Hvis klassisk utgår og utgiftene blir halvert, vil noen av de sentraleuropeisk landene helt sikkert se et nytt potensial i langrennssporten, sier Kyrö.

Les også: Reagerer på behandlingen i Tour de ski

– Putin og fredsprisen

Emil Iversen er lite imponert over forslaget.

– Vi kan ikke endre langrenn til å bli fotball, bare fordi det er mer populært. Det går kanskje litt opp og ned med interesse, men det er fortsatt mange som går på ski, sier Iversen til Nettavisen.

Trønderen mener også at Kyrö skal holde seg langt unna langrennssporten. Iversen er ikke interessert i å høre meningene til en trener som har drevet med doping.

– Det blir det samme som at Vladimir Putin skal legge seg opp i hvem som får Nobels fredspris, sier Iversen.

Les også: Program for Tour de ski 2022/23

– Følger ikke med

Heller ikke Norges langrennssjef Espen Bjervig lar seg imponere av skandaletrenerens forslag.

– Han er ikke oppdatert i det hele tatt. Vi har diskutert dette i langrennskomiteen og verdenscupkomiteen flere ganger. Da er det faktisk de mellomeuropeiske landene, og spesielt Tyskland, som slåss hardest for at vi må beholde klassisk stil. Sånn som jeg oppfatter det ønsker alle nasjonene å beholde klassisk, forteller Bjervig til Nettavisen.

Langrennssjefen mener Kyrö har et poeng når det kommer til kostnadene med to stilarter.

– Men det tror jeg vi får løst på en annen måte.

– I både verdenscupkomiteen og langrennskomiteen så har det vært stort påtrykk fra spesielt både Sveits og Tyskland om å beholde klassisk, sier Bjervig.

Lørdag skal løperne i Tour de ski gå nettopp klassisk stil når det er klart for 15 kilometer fellesstart i Val di Fiemme. Kvinnenes løp starter klokken 11:45, mens herrene skal i aksjon klokken 13:30.