BEITOSTØLEN (Nettavisen): Emil Iversen gikk i mål som nummer to bak Mikael Gunnulfsen i sitt kvartfinaleheat i sprinten på den nasjonale langrennsåpningen på Beitostølen fredag.

Se video øverst: Her blir Iversen disket på direkte-TV

På vei opp den siste bakken gikk 29-åringen utenfor sporet, og skiene skled dermed noe utover - nok til at NRKs eksperter ante at dette kunne bli en sak for juryen.

- Det er vanskelig å gå sånn korrekt, men man får en fordel av at skiene sklir ut, og det skal man ikke gjøre, sa Fredrik Aukland underveis i sendingen.

Les også: Lotta Udnes Weng sprintet til seier

Disket på direkten

Mens Iversen ble intervjuet av NRK kort tid etter målgang kom rennleder Torbjørn Broks bort med beskjeden om at Iversen var plassert sist i feltet - og dermed er ute av konkurransen.

- Du er dømt «ranked as last», ga Broks beskjed om, mens han stod tett inntil Iversen.

Les også: Klæbo møtte ikke opp på mediedagen

Med et lurt smil ga langrennsprofilen beskjed om at rennlederen måtte holde avstand.

- Du må ikke være så nærme meg, sa Iversen, som tok diskvalifiseringen med fatning.

- Synes det er strengt

Overfor Nettavisen forklarer trønderen situasjonen som fikk ham diskvalifisert slik:

- Jeg kom jævlig dårlig ut, så ble jeg litt stresset. Jeg prøvde å komme meg litt fram i feltet, så glir skiene litt ut i stakingen. Det er tydeligvis ikke lov, så da ble jeg «ranked as last», sier Iversen til Nettavisen.

Les også: Frustrert over Flugstad Østbergs startnekt

Trønderen legger ikke skjul på at han synes avgjørelsen til rennlederen var i overkant streng.

- Jeg synes det er kjedelig, og jeg skulle gjerne vært foruten den. Jeg synes det er strengt, men Broks er kjent for å være streng og følger regelverket. Han følger regelverket kraftig. Det er på en måte bra, det, men kjipt for meg akkurat nå, sier Iversen.

29-åringen ble nummer to i prologen og er, til tross for diskvalifiseringen, fornøyd med det han rakk å prestere i fredagens sprint.

- Selv om jeg bryter regelverket, så tjener jeg ikke noe på det. Jeg går ikke noe fortere. Formen er fin, og det er bare å glede seg til i morgen, neste helg og de rennene som kommer.

Da Iversen måtte gi seg for dagen, var det Sindre Bjørnstad Skar som gikk trønderens plass i semifinalen. Det hadde Iversen ingenting imot.

- Det er jeg egentlig glad for. Jeg hadde lyst til at han skulle gå videre. Jeg synes det er veldig bra, for jeg vil gjerne ha med han til Kuusamo, sier Iversen.

Les også: Klæbo vant som han ville på Beitostølen

Rennlederen svarer Iversen

Rennleder Torbjørn Broks forsvarer juryens avgjørelse om å diskvalifisere Iversen.

- Iversen blir «ranked as last» av juryen fordi han bryter paragraf 3-43-8. Han fortsetter å gjøre svingteknikk når han kommer inn i en sone der det er satt sport. Det er ikke tillat. Han fortsetter såpass langt. Det er ikke bare et støttetak. Han må gjøre det der han havner. Han havner litt i dødens posisjon, og da blir det sånn. Sorry, sier Broks til Nettavisen.

- Iversen mener selv at det er strengt dømt og at du er kjent for å være streng. Hva tenker du om det?

- Jeg har kanskje renommé for å være streng. Det oppleves av og til som strengt fordi det er et halvt år siden sist de gikk skirenn, men vi må dømme i henhold til regelverket og dømme på dette nivået, fordi det er det nivået de møter neste helg i Ruka. Vi kan ikke ta på dem med silkehansker her hjemme.

Avslutningsvis beklager rennlederen at han kom såpass tett på Iversen, med tanke på smittevern.

- Det var min feil. Jeg var ivrig på å gi ham informasjon om vår beslutning før han gikk til media, så han ikke gjorde et seiersintervju før han visste at han var «ranked as last». Det ville vært for dumt. Vi var bare interessert i å informere, så kom jeg litt tett på, og det ber jeg om unnskyldning for.

Klæbo og Udnes Weng til topps

Forhåndsfavoritt Johannes Høsflot Klæbo vant herrenes sprintkonkurranse foran Erik Valnes. Håvard Solås Taugbøl ble nummer tre.

I kvinneklassen var det Lotta Udnes Weng som gikk helt til topps, mens Ane Appelkvist Stenseth ble nummer to. Anna Svendsen knep tredjeplassen.

Se resultatene fra fredagens sprint for kvinner og herrer.