LILLEHAMMER (Nettavisen): Den norske landslagsledelsen har måttet tåle kritikk for uttaket til den kommende verdenscuphelgen på Lillehammer.

Det uttaket måtte landslagsløper Emil Iversen svare på da han torsdag ettermiddag stilte til pressekonferanse i regi av Norges Skiforbund.

Flere mener nemlig Iversen burde vært ofret til fordel for andre norske løpere i fredagens 10 kilometer friteknikk.

Les også: Den norske landslagstreneren ble gjengvoldtatt. Slik tok hun hverdagen tilbake

Kritisk NRK-ekspert

NRK-ekspert Torgeir Bjørn er selv uenig i landslagsledelsens uttak, men likte dårlig presseseansen med Iversen på Scandic Lillehammer Hotel torsdag.

Bjørn mener Iversen blir satt i en helt unødvendig situasjon.

– Jeg synes Emil Iversen svarer veldig godt for seg, men det er ikke riktig at han skal forsvare uttaket, sier Bjørn til Nettavisen.

NRK-eksperten mener Iversen burde fått følge av noen fra uttakskomiteen eller en ansvarlig trener.

– Nå sitter Emil der nærmest i gapestokken. Han var inne på at det nærmest var som en rettssak. Det fortjener ikke Emil. Han skal konsentrere seg om å gå godt på ski, sier Bjørn.

Les også: Slår tilbake mot svensk konkurrent: – Gjør meg ingen ting

Han får støtte av Nettavisens langrennskommentator Torbjörn Nordvall.

Svensken synes Iversen heller burde få muligheten til å fokusere på konkurransene han skal gå i helgen.

– I stedet settes han i det han selv sammenlignet med en rettssak. Jeg tror det påvirker ham mentalt. Man kaster ham ut foran tabloidene på en helt unødvendig måte og forsterker et bilde som man helt sikkert vil ødelegge. Her synes jeg Norges Skiforbund gjorde helt feil, forklarer Nordvall.

Nettavisens kommentator synes seansen heller burde vært løst ved at Iversen møtte pressen på samme måte som de øvrige norske herreløperne. De andre norske utøverne stilte nemlig opp til enkeltintervjuer med de fremmøtte journalistene.

Nordvall reagerer på at Iversen ble satt alene på en scene.

– Det er helt uforståelig, sier langrennskommentatoren.

Les også: Svenske skiløpere slakter summene: – Holder ikke til mat engang


Nossum: – Å koke suppe på spiker

Landslagstrener Eirik Myhr Nossum tror imidlertid at Iversen takler situasjonen fint og mener det ikke hadde stilt seg noe annerledes dersom Iversen hadde stilt opp i enkeltintervjuer som de andre på laget.

– Jeg kan ikke holde ham i hånden når han går rundt og prater med dere, sier Nossum til Nettavisen.

Den norske landslagstreneren forklarer at han pratet med Iversen etter pressekonferansen.

– Han synes det var helt greit. Det var null problem for ham. For meg så er det å koke suppe på spiker at det er et problem. Vi er 15 meter unna og vi snakker om en 30-åring. Det går fint, forteller Nossum.

Langrennssjef Espen Bjervig utelukker ikke at de kunne løst det på en annen måte, men fikk selv ikke med seg seansen.

– Det er ikke Emil som tar ut laget. Det er til syvende og sist jeg som tar ut laget. Det blir feil hvis han skal stå til ansvar for et uttak han er tatt ut i, sier Bjervig til Nettavisen.

Les også: Slår tilbake mot svenskekritikken: – Man skal få prøve seg


Uenig i uttaket

Flere mener Bjervig og øvrig landslagsledelse har gjort feil ved å ta ut Iversen til fredagens 10-kilometer på Lillehammer.

Jan Thomas Jenssen sier i et intervju med NRK at han hadde fortjent muligheten til fordel for sin landsmann.

NRK-ekspert Bjørn er heller ikke enig i landslagsledelsen uttak og mener det legger et unødvendig press på Iversen.

– Han kunne forberedt seg til fellesstart i klassisk på søndag, noe vi vet han kan hevde seg i. Nå legger man et veldig press på ham.

– Jeg er ikke enig i den vurderingen de gjør den gangen her, men hvis Emil Iversen slår til på fredag så har Nossum vurdert rett, humrer Bjørn.

Les også: Bolsjunov skaper sjokkoverskrifter i Russland: – En vanskelig situasjon

Nossum har fått med seg reaksjonene knyttet til uttaket, men ofrer ikke det for mange kalorier.

– Jeg har stått her i X antall år og tatt ut lag. Det her er ikke noe annerledes enn jeg synes det har vært før, sier Nossum.

– Det er noen som må ta det valget. Er du redd for kritikk så må man for guds skyld ikke være i nærheten av uttak. Samtidig har jeg veldig stor forståelse for at folk føler de er gode nok til å gå, for det er de. Det er flere av dem, påpeker Nossum.

Landslagsledelsen har imidlertid vært klare på at landslagsutøvere skal ha en fordel.

Nossum tror ikke Iversen lar seg påvirke av den ekstra oppmerksomheten uttaket nå har påført ham.

– Han har vært i det gamet her i noen år, så det må man tåle. Og så er det ikke han som har satt fokus på seg selv. Det er andre som har satt fokus på ham, sier Nossum.

Verdenscuphelgen på Lillehammer starter med 10 kilometer for kvinner klokken 11.00, mens herrene skal i aksjon på samme distanse klokken 12.45.