*Nettavisen* Sport.

Ja fra Norge, nei fra Sverige

Foto: Scanpix

Halvard Hanevold & Co. sverger til høyden fremfor snøen.

12.10.09 16:43

Både Val Senales og Ramsau er rammet av snømangel. Derfor måtte den norske skiskytterleiren legge hjernen i bløt foran en av de viktigste samlingene i OL-sesongen.

Fra Ramsau kunne Halvard Hanevold melde om snøfall og uvær mandag. Veteranen trenger mer tid i høyden enn gjennomsnittsutøveren, og har derfor tyvstartet oppholdet sammen med det kanadiske landslaget.

- Det er ikke så mye snø her, men det kom litt i natt. Det har fungert greit å gå på ski, men i dag blåste det storm på toppen, sier Hanevold til Nettavisen fra sitt hotell på omtrent 1700 meters høyde i Østerrike.

Ramsau ble for lavt
Og nettopp høyden ble avgjørende da landslagsledelsen tok sitt valg mandag formiddag. I Val Senales er nemlig bohøyden på 300 meter høyere.

Dermed reiser eliteløperne til Italia onsdag formiddag.

- Prioritet nummer en de første dagene er å oppholde seg på 2000 meters høyde. Ramsau har OK skiforhold, men det blir for lavt for de guttene her, sier trener Torgeir Bjørn til Nettavisen.

- Hvor viktig er denne samlingen?

- Med tanke på OL er denne samlingen en viktig del av den totale treningsmengden. I det siste har vi kjørt hardt på både på det skytemessige og det fysiske. Nå tar vi åtte dager i Val Senales før andre halvdel av oppholdet fortsetter i Arnoga (ved Bormio).

Ja fra Norge, nei fra Sverige
Det polske skiskytterne, med Thomas Sikora i spissen, har slått seg til ro i Ramsau. Det samme gjør østerrikerne fra tid til annen.

Svenskene har derimot kommet fram til en annen konklusjon. Langrennsløperne blir i hjemlandet i stedet for å dra på snøjakt i Europa.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Lise Åserud/scanpix

- Snømangelen i Mellom-Europa gjorde at vi først avbestilte Val Senales, deretter Ramsau. Vi har sjekket med meteorologene og de spår gode forhold i Bruksvallarna. Det er bare å håpe at prognosen fører fram, lyder spådommen fra de svenske landslagstrenerne.

- Hvorfor velger dere annerledes, Torgeir Bjørn?

- Vi har hele november å trene inn mot verdenscupstarten på. Det er mer enn nok tid. Nå er vi ute etter høyde under første del av oppholdet, og er ikke så opptatt av skiføre. Og så er vi veldig opptatt av gode skyteforhold og rulleskiløype i andre halvdel, svarer han.

Norge benyttet seg av omtrent samme opplegg under oppkjøringen til VM i Pyeongchang i fjor høst.

Bratsveen blir hjemme
I år utgjør Ole Einar Bjørndalen, Halvard Hanevold, Emil Helge Svendsen, Alexander Os og Tarjei Bø troppen som reiser til Val Senales onsdag.

Sistemann, Rune Bratsveen, blir værende på Lillehammer i samme periode.

- Vi har fem stykker som er forhåndskvalifisert til verdenscupstarten. Rune er ikke blant dem. For to år siden, da han fikk sitt store gjennombrudd, trente han også hjemme på Lillehammer. Vi tror dette blir en interessant løsning for ham, sier Bjørn.

For ordens skyld: De forhåndskvalifiserte til verdenscupen ble enten topp 10 sammenlagt i fjor, eller tok VM-medalje i Pyeongchang.

PS! De norske allroundslandslagene i langrenn setter også kursen mot Val Senales onsdag.

Sjekk siste fotballnytt her!
Sjekk siste sportsnytt her!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.