Etter 2010-versjonen av Vuelta a España rystet en dopingsak laget Xacobeo Galicia.

Både lagkaptein Ezequiel Mosquera og David García havnet i dopinggarnet. Duoen, som til tider dominerte treukersrittet, testet positivt på EPO.

García fikk en toårig utestengelse for EPO- og HES-bruk. Det sistnevnte stoffet benyttes for å skjule dopingbruk. Siden har det vært stille fra 34-åringen – inntil nå:

- Jeg visste ikke hva slags produkt jeg tok, men jeg var klar over at det var doping, forteller David García til den galiciske avisen La Voz de Galicia.

Fryktet framtiden
Rytteren forteller at dystre framtidsutsikter var et av motivene som gjorde at han falt for fristelsen.

García endte til slutt på 11. plass, mens Mosquera ble nummer to.

- Jeg hadde ambisjoner om å fortsette som toppsyklist. Det var usikkerhet knyttet rundt laget vårt. Vi var ikke sikre på om Xacobeo ville fortsette, og vi hadde ingen tilbud foran 2011-sesongen, siteres han på.

Uttalelsene rimer dårlig med budskapet han fremførte etter at testresultatene fra dopingprøven han avla den 16. september nådde mediene:

- Før i dag hadde jeg aldri hørt om det nevnte stoffet (HES, hydroksyetyl starch). Hvis det har havnet i kroppen min, har jeg ingen anelse om hvordan det skjedde. Det var i hvert fall ikke i den hensikt av å forbedre idrettslige prestasjoner, uttalte han i fjor høst.

Ennå ikke dømt
Lagkamerat Mosquera hadde en kontrakt med Vacansoleil å falle tilbake på, men på grunn av den stadig rullende dopingsaken, har han fremdeles ikke debutert for det nederlandske laget.

Les også: Mosquera kan bli frikjent

Etterforskningen av 35-åringen gjorde at også Vuelta a España-deltakelsen gikk i vasken. Stridens kjerne er hvorvidt stoffet (HES) ble inntatt intravenøst eller ei. Det skal nemlig ikke være ulovlig dersom det gjøres oralt, og det er dette punktet myndighetene finner det svært vanskelig å bevise.

Nå har også Mosquera begynt å bli pessimistisk:

- Om jeg noen gang vil representere Vacansoleil? Jeg håper det, og jeg trodde det inntil nylig. Nå har jeg mine tvil, fortalte han i forkant av vueltaen.

Frikjenner Mosquera
Xacobeo Galicia gikk dukken etter 2010-sesongen, og både laget og Garcías framtid er i det blå.

- Jeg tok feil beslutning og ser ut til å ende karrieren min på verst mulig vis, erkjenner rytteren.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Han avviser også at han og Mosquera samarbeidet om misbruket.

- Det fantes ikke doping på Xacobeo som lag. Dette var min personlige avgjørelse. Ezequiel og jeg delte ikke noe annet enn vennskap. Det er mange som hevder han tok EPO siden jeg gjorde det, men det var ikke slik. Jeg testet positivt på dette stoffet, og ble straffet. Det ble ikke han. I tillegg var min framtid usikker, mens han allerede hadde sikret seg kontrakt hos Vacansoleil, minner han om.

Han har ingen forklaring på hvorfor dopingjegerne fant maskeringsstoff i dopingprøven hans:

- Det er et punkt jeg til den dag i dag ikke kan akseptere. For det første tok jeg det ikke, og for det andre rimer det ikke at jeg tok noe for maskere misbruket, ettersom jeg ikke visste at det var EPO jeg fikk i meg i utgangspunktet, hevder han.

García er for tiden bosatt på Tenerife der han jobber for en turoperatør som arrangerer sykkelturer. Han har ingen planer om å vende tilbake til sykkelsporten.

Kilder: velonation.com/the guardian/marca.com/la voz de galicia