Gå til sidens hovedinnhold

Jacob Lund i koffeintåka

KOMMENTAR: Hvorfor blir det bråk når Petter Northug gjør det samme som Aksel Lund Svindal?

Torsdag hadde VG nyheten om at Petter Northug har inngått sin hittil største personlige sponsoravtale, med den østerrikske energidrikkprodusenten Red Bull.

Divisjonsdirektør Jan Alexander i Folkehelsen slo alarm med én gang, og advarte mot at økt salg av Red Bull i Norge kan føre til økt koffeininntak blant barn og unge.

Siden har det bare ballet på seg, og nå står altså hele avtalen i fare. På et møte i Oslo tirsdag skal representanter fra Norges Skiforbund og Team Northug diskutere avtalen. Det kan ende med at det hele går i vasken.

Flere sponsorer skal ha varslet at de synes det er problematisk å sponse et lag med en utøver som profilerer denne energidrikken.

DnB NORs mektige sponsorsjef Jacob Lund er dessuten skeptisk fordi han tror dette er et steg på veien til at Petter Northug bryter ut av landslaget.

Team Northug vurderer også selv å droppe avtalen – rett og slett for å unngå mer bråk innledningsvis i OL-sesongen.

Det er til å forstå.

Koffein til besvær
Derimot er det vanskelig å forstå at bråket oppstår.

For verdens beste alpinist, Aksel Lund Svindal, har lenge hatt en personlig sponsoravtale med Red Bull, velsignet av Skiforbundet. Det har aldri vært noe støy rundt den avtalen.

Hvis det er koffein-koblingen som er problemet, er det også naturlig å dra paralleller til den tidligere skiskytteryndlingen Liv Grete Poirée – som lenge har hatt en avtale med Ali kaffe, som ikke bare kurerer gruff, men også inneholder store mengder koffein.

Ifølge varedeklarasjonen inneholder 100 milliliter Red Bull 32 milligram koffein. Ifølge hjemmesiden til kaffehuset Friele inneholder en kopp vanlig filterkaffe på 150 milliliter omtrent 80 milligram koffein, tilsvarende rundt 53 milligram per 100 milliliter.

Helt vanlig filterkaffe inneholder med andre ord vesentlig mer koffein enn Red Bull.

Bare for å ha nevnt det: Koffein er for lengst fjernet fra dopinglisten. Og selv da stoffet sto på listen, var det ganske store mengder som skulle til for å bryte grensen.

Legg til rette
Med litt godvilje, ser jeg likevel at det er mulig å konstruere en debatt rundt reklame for koffeinholdig drikke (de aller fleste av oss får vel tross alt i oss mye mer koffein enn det vi har godt av).

Men når Jacob Lund er skeptisk til Northugs Red Bull-avtale fordi Red Bull har en strategi om å starte private lag, faller jeg helt av.

Frykten for at Northug kan komme til å bryte ut av landslaget, er riktig nok reell.

Det har siden i våres vært kjent at Petter Northugs far og manager, John Northug, har vært i dialog med blant andre Team Xtra Personell-manager Nils Marius Otterstad, som også hjalp dem med Red Bull-avtalen. Og selv om Petter selv så sent som torsdag understreket at det akkurat nå ikke finnes andre alternativer enn landslaget, så er det ikke gitt at han fortsetter på forbundslag resten av karrieren.

Men hvis Norges Skiforbund og forbundets sponsorer ønsker å beholde Northug på landslaget, hvilket de selvfølgelig gjør, vil jeg tro det dummeste de kan gjøre er å ta fra Northug de beste personlige sponsoravtalene.

Heller enn å stikke kjepper i hjulene, bør Norges Skiforbundet legge best mulig til rette for at Petter Northug faktisk kan få mest mulig ut av sitt personlige markedspotensial selv om han er på landslaget.

Må få ro
Det vil både Norges Skiforbund, forbundets sponsorer, de øvrige landslagsløperne – og dermed hele norsk langrenn – være best tjent med.

(Et ekstra paradoks: Ved å lage dette oppstyret, sørger Skiforbundets sponsorer for en medieeksponering av Red Bulls avtale med Petter Northug som sponsoren knapt kunne ha drømt om. Markedsverdien av helsider i VG er enorm...)

Det som i hvert fall er sikkert, er at alle parter vil være best tjent med at Petter Northug i de neste månedene får konsentrere seg om å gå på ski.

For hvis utenomsportslige ting får ta for mye fokus nå, er det ikke sikkert private og kollektive sponsorer har noen gullkalv å slåss om etter OL i Vancouver.

Jeg skal være forsiktig med å gi Jacob Lund råd om sponsing, men i dette tilfellet tror jeg faktisk han har uttalt seg i koffeintåka.

Les flere sportskommentarer her!

Reklame

Slik gjør du bålpannen om til en pizzaovn

Kommentarer til denne saken