Gå til sidens hovedinnhold

Jacobsen ti prosent fra maksnivå

Oppløftende test for skihopperen fredag.

MAJORSTUEN/GRØNLAND (Nettavisen): Kun snømangel hindrer Anders Jacobsen fra å spenne på seg skiene og sette utfor en hoppbakke.

Det forteller skihopperen til Nettavisen, snart åtte måneder etter at han falt og skadet kneet stygt i Planica.

Fredag gjennomførte Jacobsen en ny fysisk sjekk på Olympiatoppen og pilen fortsetter å peke oppover for nordmannen.

- Det gikk bra. Det var tall som var forventet. Jeg hoppet ikke så mye høyere enn forrige gang, men jeg var veldig mye sterkere med vekter. Jeg har økt mye i styrke, sier Jacobsen til Nettavisen.

Jacobsen kan vise til en framgang på over 20 prosent på kraftmålingene i forhold til forrige test. Høydetesten ligger imidlertid på cirka 95 prosent av maks, slik han også testet forrige gang.

- Jeg øker fra 70 prosent av maks på målingene av kraft til 90 prosent. Det er veldig bra, sier Jacobsen.

Nå vil skihopperen fokusere mer på hurtighet i ukene som kommer.

- Da vil man også forbedre hopphøyden, sier 28-åringen.

Venter på snøen
Nå venter Jacobsen bare på at snøen skal falle, før han er tilbake i hoppbakken.

- Jeg skulle gjerne ha begynt på helsnø. Ikke fordi at det er farligere å hoppe på plast, men på grunn av følelsen. Det er ikke det samme å hoppe på plast med isspor, sier Jacobsen til Nettavisen.

- Det er også annerledes med tanke på utstyr og sånne ting. Hvis jeg skulle ha startet nå, har jeg egentlig ikke noen ski jeg har lyst til å bruke på plast. Da må de slipes opp og jeg vil egentlig ikke det med godskiene fra i fjor, forklarer hopperen.

28-åringen er nemlig avhengig av å bruke konkurranseskiene fra forrige sesong.

Jacobsens plan var i utgangspunktet å teste ut nytt utstyr for denne sesongen gjennom sommeren, men på grunn av kneskaden må han fortsette å benytte seg av sine gamle ski.

Strek i regningen
En liten strek i regningen, skal vi tro Jacobsen.

- Det å få testet nytt utstyr var en av planene mine for sommeren. Jeg hadde planlagt tre hovedoppgaver: Jeg hadde lyst til å bli bedre fysisk, jeg ville jobbe med det som skjer rett etter hoppkanten, sånn at jeg slipper å ha så flagrete ski, og så ville jeg fokusere på testing av utstyr, sier Jacobsen.

- Jeg har jobbet masse mentalt med tanke på de to første tingene, men utstyr har jeg ikke fått testet. Nå må jeg starte på noe som jeg føler er bra og det blir konkurranseutstyret jeg brukte forrige sesong, forklarer 28-åringen.

Skihopperen utelukker derimot ikke at han kan komme til å bytte utstyret utover vinteren. Nå håper han å kunne bruke verdenscupen som en testarena fram mot hoppuka og ikke minst OL i Sotsji.

- Det er det som teller. Det andre må nesten bare bli som det blir, forteller Jacobsen.

Usikker på verdenscupåpningen
Verdenscupen starter i Klingenthal om kun to uker, men Jacobsen er usikker på om han blir med resten av landslaget til Tyskland.

28-åringen er klar på at han ønsker å få unnagjort noen hopp på hjemmebane, før han blir å se i verdenscupen.

Allerede søndag er det planlagt at landslagshopperne skal møtes til en så kalt «gli-samling». Planen var i utgangspunktet at hopperne skulle til Norefjell, men nå går turen i stedet til Trysil.

- Vi drar til Trysil på søndag og så står vi på ski på mandag og tirsdag. Etter det håper vi at det er et hoppanlegg som er klart innen onsdag, forteller Jacobsen

- Det er klart at hvis det ikke blir noe hopping på snø før verdenscupstarten, så drar ikke jeg til Klingenthal. Da blir det trolig start på Lillehammer, sier 28-åringen.

Spent på nivået
Jacobsen er også veldig spent på om han holder nivået som kreves i verdenscupen.

- Jeg har en følelse på at det kommer til å gå bra - det må jeg påstå. Men følelser og fakta er ikke alltid forenlig. Det blir veldig spennende å komme i gang.

Men ut ifra hopperens fysiske tester, tyder mye på at Jacobsen er der han skal være.

- Ting ser veldig bra ut. Jeg har blitt veldig sterk. Jeg må bli litt raskere, men jeg har trent latterlig mye i forhold til hva jeg har gjort til vanlig.

- Bremser ikke opp
For mens lagkameratene har trent mindre fysisk den siste tiden før verdenscupen starter, fortsetter Jacobsen å kjøre hardt på i styrkerommet.

- Jeg har ikke bremset noe opp heller. Jeg har kjørt på hele veien. Og det kommer jeg til å gjøre fram til jeg hopper. Det er rett og slett for å ta igjen de andre. Jeg vil nok få en senere fysisk formtopp enn de andre.

Jacobsen håper å få gjennomført sesongens første skihopp allerede i løpet av neste uke.

Kommentarer til denne saken