Jager historisk målrekord

Foto: (SCANPIX)

Mike Green kan oppnå noe ingen andre har gjort før ham.

13.02.09 07:49

Bobby Orr. Paul Coffey. Scott Niedermayer. Ray Bourque. Ingen av NHL-historiens beste backer har gjort det Mike Green (23) kan gjøre lørdag.

Ingen av dem scoret i åtte kamper på rad. Faktisk var Mike O'Connell (sesongen 1983/84) den eneste backen som hadde scoret mål i sju kamper på rad før Mike Green gjorde det nå.

- Han er sinnssykt god om dagen, sier Ole-Kristian Tollefsen (24) til Nettavisen. Nesgutten er selv back i NHL, dog betraktelig mer defensivt anlagt. Han har fulgt karrieren til Green på avstand helt siden juniordagene, da begge spilte i Western Hockey League i Canada.

Green har scoret ni mål og totalt gjort 16 målpoeng på de sju siste kampene for Washington Capitals. Sesongen sett under ett har han 49 poeng på 42 kamper - og det har han altså gjort som back, ikke forward.

«Game Over»
Washingtons nummer 52 er i ferd med å bli en like stor stjerne som nummer 8 - en viss Alexander Ovetsjkin.

Mike Green har avgjort så mange kamper i NHL at han faktisk har fått kallenavnet «Game Over».

- Green har den børsa, han skyter hardt som faen, sier Tollefsen.

Ikke bare skyter den kanadiske 23-åringen fra Calgary knallhardt, han er også usedvanlig treffsikker. Forrige sesong var han ligaens mestscorende back med 18 mål. Denne sesongen har han allerede 21, til tross for at han har stått over 13 kamper på grunn av skade.

Ingen andre backer er i nærheten av Green, som ser ut som om han aldri har gjort noe annet enn å skyte puckene i krysset.

15 måneders blomstring
Men det er faktisk ikke mer enn 15 måneder siden Washington-backen begynte å blomstre. Forrige sesong startet han med ett mål og fire assists på 21 kamper. Så fikk Glen Hanlon sparken i Washington og Bruce Boudreau overtok.

Boudreau kjente Green godt fra farmerlaget og ga den unge og offensive backen frie tøyler til å tenke angrep. I løpet av de neste 61 kampene sanket han sammen 17 mål og 34 assists - altså totalt 51 poeng.

- Det hjelper alltid når en trener ikke setter begrensninger for hva du får gjøre og i stedet la deg spille ditt eget spill og utforske hva du er i stand til. Du kan utvikle ferdighetene dine i stedet for å bli endimensjonal, forklarer Green.

Han sammenlignes stilmessig med Scott Niedermayer, som også regnes for å være fabelaktig god på skøytene.

Legendariske Niedermayer, som har vunnet alt en ishockeyspiller kan vinne, hadde på samme alder som Green spilt 292 kamper og gjort 139 poeng. Green har 216 kamper og 160 poeng.

Ny livsstil
- Green har blomstret veldig siden juniordagene og er blitt voksen i spillestilen. I juniorligaen var han veldig god ferdighetsmessig, men ikke tøff nok, mener Tollefsen.

Han regner Green som en av de tre beste backene i NHL akkurat nå. Det er ikke noe dårlig kompliment - backer når som regel ikke toppen før de er godt over halvveis ut i 20-årene.

Det er imidlertid ikke tilfeldig at Green blomstrer nå. Han lærte raskt at han måtte forandre livsstil dersom han skulle innfri de ambisjonene han kom til NHL med.

- NHL er ikke som andre ligaer, hvor du kan klare deg uten å være mentalt forberedt før hver kamp. Du blir avslørt her. Hvis du ikke er fokusert, klar og i god form til å spille på kampdagen, får du problemer. Du er nødt til å sørge for at du tar vare på deg selv utenfor rinken også. Jeg tror det har vært den tøffeste utfordringen for meg, å tilpasse meg den profesjonelle livsstilen, all reisingen, spise riktig, finne rutinene som gjør at du kan være på topp hver eneste kveld, sier Green til NHL.com.

Få tror at Mike Green har nådd toppen ennå. Fortsatt kan han bli litt bedre defensivt. Offensivt er det vanskelig å bli særlig mye bedre.

Han har jo allerede tangert NHLs scoringsrekord. Lørdag kan han overta den alene.

Sjekk siste vintersportsnytt her!
Sjekk siste sportsnytt her!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.