Gå til sidens hovedinnhold

Jager historisk seier i Wimbledon

Regjerende mester Roger Federer jakter sin åttende tittel på Wimbledon-gresset når turneringen starter mandag.

Sveitseren med 17 Grand Slam-titler satte mange av sine tøffeste kritikere på plass da han vant fjorårets turnering og tangerte Pete Sampras' sju titler.

Da spanske Rafael Nadal gikk til topps i Roland-Garros ble han den eneste med åtte titler i en Grand Slam-turnering. Om drøye 14 dager kan Federer gjøre det samme, men han får hard konkurranse fra Nadal og toppseedede Novak Djokovic.

Nettopp Nadal kan bli en mulig kvartfinalemotstander etter at spanjolen ble seedet som nummer fem i turneringen. I en semifinale kan Federer også møte briten Andy Murray eller Djokovic.

Nest eldste vinner
Med seier i turneringen vil også 31 år gamle Federer bli den nest eldste vinneren av Wimbledon. Bare Arthur Ashe var eldre med sine 31 år og 359 dager. Federer blir 32 år i august.

Federer understreker at han drar til Wimbledon med åpent sinn, men føler et visst press som tittelholder.

- Jeg har et ekstra press på meg fordi jeg må forsvare tittelen min. Dessuten er det alltid spesielt å få spille på Wimbledon-gresset fordi man vil gjøre sitt beste, men jeg er i bra slag og håper å få vist det på banen, sa Federer ifølge AFP.

Britisk forbannelse
Andy Murray er nok en gang det britiske håpet til å bryte en 77 år lang forbannelse. Ikke siden 1936 har en brite vunnet den tradisjonsrike turneringen. Fred Perry vant Wimbledon samme året den spanske borgerkrigen brøt ut, «Tatt av vinden» var årets filmsensasjon og Jesse Owens satte Hitler og nazitoppene på plass under Berlin-OL.

Murray gikk tapende ut av oppgjøret mot Federer i fjorårets tåredryppende finale. Skotten kom tilbake og vant OL-gull på Wimbledon-gresset i august. Det skal sies at OL-turneringen gikk over tre sett, mens en Grand Slam-turnering går over fem sett.

26 år gamle Murray har i hvert fall senere opplevd hva som kreves etter OL-gullet og seieren i US Open senere i fjor.

- Etter hvert som årene går, så vet du hva som venter deg. Jeg er blitt erfaren nok til å takle presset og går til Wimbledon uten problemer, sa Murray.

Gressformen ble da også bekreftet da han vant sin tredje Queens-turnering i helgen. Ryggproblemene som satte han utenfor Roland-Garros er ikke noe tema lenger.

Murray er klar for sin åttende Wimbledon-start. (©NTB)

Kommentarer til denne saken