Gå til sidens hovedinnhold

Jakob Ingebrigtsen løp inn til EM-gull. Så ble han disket: Fikk tilbake seieren etter protest

20-åringen løp inn til sin fjerde EM-tittel på seniornivå. Deretter ble han disket. Men flere timer etterpå snudde juryen igjen.

Se Ingebrigtsen storme først i mål under.

Jakob Ingebrigtsen (20) trodde først han ble europamester i seniorklassen på 1500 meter innendørs like før klokka 21.45 fredag. Men det var bare starten på en høydramatisk kveld i polske Toruń.

Han var først over målstreken i løpet,men fikk få minutter seinere beskjeden om at han var diskvalifisert for å ha tråkket innenfor markeringene i den innerste løpebanen.

Norge leverte inn protest etter avgjørelsen. Først like før midnatt kom endelig svaret fra juryen. Ingebrigtsen får tilbake gullmedaljen de først ville ta ifra Sandnes-løperen. Det har Norges Friidrettsforbund fått bekreftet.

Les også: TV 2-profil fratatt akkrediteringen i ski-VM

- Reglene er på min side. Jeg føler ikke jeg har gjort noe galt, det var bare for mange løpere med. Ingen av oss prøvde å dytte, det bare skjer når for mange personer kommer fra utsiden, sa Ingebrigtsen til NRK.

Det norske løpsfantomet var først i mål med nøyaktig et halvt sekund ned til den polske rivalen Marcin Lewandowski (33).

Trengsel

Finaleløpet startet dramatisk da den norske vinneren så ut til å bli presset innenfor banene av Lewandowskis landsmann Michał Rozmys. Rozmys la seg inn foran Ingebrigtsen i den indre løpebanen like i forkant.

NRK-ekspert Vebjørn Rodal trodde først det ikke ville få konsekvenser, men ble mer usikker etter å ha sett reprisene flere ganger.

Ingebrigtsen erkjente at han tråkket på innsiden av banemerkingen i situasjonen.

- Jeg følte det var en gjeng med polakker som prøvde å hindre meg i å slippe løs, og springer inn i meg. Jeg regner ikke med at det skal bli noe problem, sa 20-åringen til NRK rett etter løpet.

Kort tid etterpå fikk Ingebrigtsen høre av BBC-reporteren Jeanette Kwakye at han var disket. Dermed sto hjemmehåpet og veteranen Lewandowski igjen som vinner av EM-distansen for fjerde gang på rad.

Sportssjef Erlend Slokvik sa seinere til NRK at han forsto lite av juryens avgjørelse om diskvalifisering.

- Vi har levert protest for å se på videobildene, så får vi ta det derfra. Han tjente ikke noe på det. Han ble jo hindret, bemerket Slokvik.

Les også: Avslører nytt VM-drama: Korona-alarmen gikk igjen

Taktisk løp

Ingebrigtsens tid i mål 3.37,56 var et stykke bak mesterskapsrekorden. Ukrainske Ivan Hesjko har fortsatt den med 3.36,70 fra innendørs-EM i 2005.

Allerede før start avslørte Gjert Ingebrigtsen at sønnen ville forsøk å løpe ifra konkurrentene mot slutten av finaleløpet. Den planen ble skrotet av Jakob Ingebrigtsen like etter situasjonen med Rozmys. Unggutten løp fram i teten og holdt på den helt til mål.

Jesús Gómez tok tredjeplassen fredagens 1500-meterfinale, akkurat som for to år siden.

Fra tidligere har Jakob Ingebrigtsen vunnet gull i senior-EM innendørs på 3000 meter. Det skjedde i Glasgow i 2019. Han har også to EM-gull for seniorer utendørs fra Berlin i 2018. Der vant han både 1500-meteren og 5000-meteren.

Les også

Hynne to hundredeler unna EM-semifinale

Les også

Kulestøt: Thomsen på sjuendeplass i EM