TOKYO/OSLO (Nettavisen): 20 år gamle Ingebrigtsen drømmer om medalje på 1500 meter i OL, men for å lykkes med det måtte han ta seg videre fra torsdagens semifinale.

Det hadde Jakob ingen problem med. Han kom i mål på en 2. plass med tiden 3:32.13, og finaleplassen hans var aldri truet.

Kritisk Jakob: - Noen føler de er så dårlige

Nordmannen var imidlertid ikke helt fornøyd med at det hadde gått fortere enn planlagt.

- Det er ikke min feil. Det går fortere enn det trenger å gjøre. Noen føler at de er så dårlige på noen områder at de er nødt til å kjøre et sånn opplegg som dette. Det koster mye for alle, men det er ikke noe grunn til å fokusere for mye på det. Jeg er i finale og gleder meg til å springe på lørdag, sier Ingebrigtsen etter løpet.

Sandnes-gutten sier han forsøkte å bremse ned farten.

- Det er fort, men samtidig er det jo ikke så fort, når vi gjør det sånn som dette. Jeg føler at jeg springer fram og bremser det jeg kan, men det er folk som vil springe enda fortere, så da går det den farten det går, sier han.

- Det er vanskelig å si hvor mye krefter jeg bruker. Man prøver jo å spare så mye krefter som mulig, men samtidig må man jo bruke litt krefter på å komme meg videre til finalen, forteller Ingebrigtsen videre.

Selv om det gikk fort i semifinalen, er han ikke i tvil om at det kommer til å gå styggfort i selve finalen. Han mener alt ligger til rette for et superløp.

- Banen er veldig rask. I kveld får vi bekreftet at det er veldig gode forhold. En finale vil gå raskere. Vi ser at folk løper mer på kondisjon nå enn de har gjort før og det betyr at det går fortere. Det skal i utgangspunktet passe meg bra. Jeg gleder meg til lørdag.

Les også: Gjert etter semifinalen: - Jeg har ingenting her å gjøre

- Tenker mye på finalen

Sandnes-gutten legger ikke skjul på at han er lettet over å være ferdig med forsøksheatet og semifinalen.

- Jeg kjenner at jeg tenker mye på finalen i og med at jeg har ventet så lenge på det. Så litt annerledes er det knyttet til følelsene rundt dette mesterskapet. Jeg har ventet helt sykt lenge på dette her, så jeg er nesten litt lettet for at det endelig er finalen som står for tur, sier han.

Ingebrigtsen la seg helt bakerst fra start, men løp seg kjapt opp i tet, slik som hans store rival Cheruiyot gjorde i det første heatet.

Etter hvert gikk australieren Stewart McSweyn opp i tet og tempoet økte. McSweyn fikk en liten luke på den tredje runden, men han ble hentet inn av feltet på slutten.

Les også: Her er Line Andersen tilbake på TV-skjermen: - Jeg var nervøs

Inn mot oppløpet lå Ingebrigtsen trygt innenfor topp fem, og tok seg kontrollert videre til finalen. Kenyanske Abel Kipsang vant heatet med tiden 3:31.65.

- Semifinalene er som regel to heat der litt for mange gode er. Åpenbart skal noen av de tape, så man må spille litt safe og på en litt annen måte enn i forsøket. Jeg prøver å gå fram og er ikke nødvendigvis gira på å holde så høy fart, sier Ingebrigtsen om taktikken i semifinalen.

Ingebrigtsen-rival ute

I det første heatet stilte to av Ingebrigtsens store rivaler i Timothy Cheruiyot og Marcin Lewandowski. Cheruiyot blir regnet som den største favoritten på 1500 meter og tok seg greit videre til finalen.

Les også: Henriksen leverte OL-sensasjon - ble rørt av Warholm-melding

For polakken gikk det imidlertid verre. På den siste runden stoppet han opp og vred seg i smerter, og måtte bryte løpet. Det betyr at en av Ingebrigtsens største konkurrenter er ute.

- Han har rett og slett en krampe i en legg, ser det ut til, kommenterte NRK-ekspert Vebjørn Rodal.

- En akutt leggskade som gjerne skjer i løp, fortsatte Rodal.

Storebror slått ut i forsøket

Jakob Ingebrigtsen var den eneste nordmannen som stilte til start i semifinalen i Tokyo torsdag etter at storebror Filip ble slått ut allerede i forsøket på 1500 meter tidligere i uken.

Filip Ingebrigtsen uttalte da til Nettavisen at han brukte for mye krefter underveis i løpet og at han ikke hadde nok krefter å kjøre på med på den siste runden.

- Det er klart det er surt. Man prøver jo bare å løse det best mulig teknisk og komme seg fortest mulig til mål, men det er vanskelig når beina ikke vil og du er stiv, sa 28-åringen.

OL-finalen på 1500 meter går lørdag klokken 13:40 norsk tid.