Gå til sidens hovedinnhold

Jakter desperat på revansje

Vi gir deg en oversikt over de revansjelystne favorittene til sammenlagtseier i Vuelta a España.

Årets siste Grand Tour står for tur.

De siste årene har statusen til Vuelta a España falt. Rittet har i større og større grad beveget seg mot å bli et oppkjøringsritt for VM-favorittene.

Trenden snudde i fjor, da arrangørene valgte å legge finalen på noen etapper inn i små landsbyer, på trange og bratte veier.

Disse etappene skilte ikke så mye i sammendraget, men de var en veldig fin avveksling fra de kjedelige motorveiene som løpet har benyttet seg litt for mye av de siste årene. Rittet hadde med ett fått sin særegenhet.

At ASO (arrangørene av Tour de France) kom inn på eiersiden i vueltaen for noen år siden har ikke skadet. Resultatet har blitt en mer variert og morsommere løype.

Krevende løype
I år som i fjor, er det lagtempo på kveldstid som starter den tre uker lange spanske sykkelfesten. Resten av etappene som venter den første uken er alt fra rene spurtetapper til rene klatreetapper. Men flest er det av etappene som må kunne beskrives som noe midt imellom de to kategoriene.

Akkurat som i Gior d’Italia er det få muligheter for spurterne til å vise seg frem. Derfor blir det ekstra viktig for dem å utnytte de få mulighetene som finnes. Dette kan selvsagt bidra til at de flate etappene blir enda mer forutsigbare enn de pleier.

Bli med i vår konkurranse og vinn flotte premier!

Det positive er at vi får se sammenlagtfavorittene knive seg imellom allerede på den fjerde etappen, som har mågang på toppen av Sierra Nevada.

Noe uvanlig er det også at rittets eneste individuelle tempoetappe kommer så tidlig som på den 10. etappen. Dette vil sørge for at de av sammenlagtfavorittene som har sin styrke på tempoer kommer til å ligge godt an tidlig i rittet. Dette kan også bidra til at noen lag vil bli tvunget til å bruke mer krefter tidlig i rittet på å forsvare en ledertrøye, enn de ideelt sett bør gjøre.

Monsterfjellet
For arrangøren har lagt opp til at rittet skal avgjøres i slutten av den andre uken eller starten av den tredje. Det er der de store fjelletappene er plassert, og det er nok flere sykkelfans som får vann i munnen av å tenke på at den 15. etappen har målgang på toppen av Alto de l’Angliru. Fjellet har partier med en helning godt over 20%. På mange måter likner fjellet mye på Monte Zoncolan, som var et av høydepunktene i årets Giro d’Italia.

De siste etappene er kuperte, men de siste fjellene på disse etappene er så langt fra mål at det skal godt gjøres å skape store omveltninger i et allerede satt sammendrag på de etappene. Men siden både den 19. og den 20. etappen går i Baskerland, blir de allikevel et høydepunkt. Det er første gang på 33 år at rittet går inn i denne delen av Spania. Faren for at ekstreme grupper skal skape uro og bråk er tilstede, men dette vil nok først og fremst bli en folkefest, i samme måte som Giro d’Italia og Tour de France har vært de siste årene.

Det hele avsluttes med en paddeflat rundløype i Madrid 11. september.

Revansjesugne favoritter
Når det kommer til favoritter finnes det mange av dem, men man kan grovt dele dem inn i to grupper. Den ene gruppen er ryttere som kjørte sterkt i Giro d’Italia, og som har hentet seg inn og startet opptreningen mot dette rittet etter at de ble ferdige med den italienske kraftanstrengelsen. Den andre gruppen er ryttere som satset hardt på Tour de France, men som på uheldige måter mistet muligheten til å vinne det rittet. Alle er de på jakt etter en etterlengtet triumf i en Grand Tour.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Vicenzo Nibali er den regjerende mesteren og en av de store favorittene også i år. Han ble nummer tre i Giro d’Italia, og vil nok engang måtte kjempe mot Michele Scarponi, Joaquim Rodriguez, Steven Kruijswijk, Denis Mentsjov og Igor Anton (som riktignok har hevdet at vueltaen er det eneste rittet han har satset på å vinne sammenlagt i år), som alle kjørte godt i giroen.

Les også:Kjemper for å bli historisk

Bradley Wiggins, Jurgen Van den Broeck, Janez Brajkovic og Andreas Kløden veltet alle ut av Tour de France. Dermed gikk drømmen om en sammenlagttriumf i touren i vasken. Fulle av revansjelyst er de klare til å kjempe med nebb og klør om en Grand Tour-seier under årets Vuelta a España. Så spørs det om disse rytterne har klart å finne tilbake igjen til storformen så raskt etter et skadeopphold. Fränk Schleck prøvde å gjøre det samme som disse rytterne drømmer om i fjor, da han veltet ut av touren, men det ble med forsøket. Han endte til slutt på 5. plass sammenlagt.

I tillegg har vi outsidere som Nicholas Roche, David Moncoutie, Mikel Nieve, Juan Jose Cobo, Benat Intxausti, David Lopez Garcia, Bauke Mollema, Alexandre Geniez, Daniel Martin, Tiago Machado og Matteo Carrara. Er vi litt greie nevner vi også den skandinaviske kvartetten Fredrik Kessiakoff, Chris Anker Sørensen, Jakob Fuglsang og Thomas Løfkvist i den kategorien.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

En rutinert nordmann og mange spennende nykommere
Som de fleste helt sikkert har fått med seg så har Thor Hushovd blitt vraket til rittet av Garmin-Cervélo. Heller ikke Edvald Boasson Hagen stiller til start. Trøsten får bli at Team Sky gir oss nordmenn muligheten til å se Kurt Asle Arvesen i hans siste Grand Tour. Arvesen er nok først og fremst tatt med for å støtte Bradley Wiggins, men har selv uttalt at han er lysten på en etappeseier. Skulle han klare det vil han gå inn i den eksklusive klubben av ryttere som har vunnet en etappeseier i alle de tre Grand Tourene som finnes. Det bør finnes nok av passende etapper for den sympatiske nordmannen, så her er det lov å håpe på noe stort.

Les også:Hushovd vrakes etter BMC-overgang

Ellers er det en del unge ryttere som debuterer i en Grand Tour. Det franske klatretalentet Alexandre Geniez er allerede nevnt, men det er nok knyttet enda større spenning til Peter Sagan og Marcel Kittels deltakelse. Begge skal prøve å utfordre mer etablerte ryttere som Mark Cavendish, Alessandro Petacchi og Tyler Farrar i spurtene. Duellen Cavendish/Kittel er det veldig mange som har sett frem til, mens løypen virker skreddersydd for Peter Sagan, med flere etapper som kan ende i en spurt i et mindre felt. Der er slovaken ekstremt vanskelig å slå.

Eurosports sending fra lørdagens lagtempo starter klokken 17.00. Den beste dekningen av rittet får du selvsagt på procycling.no.

Reklame

Påskeegg 2021: Dette er våre favoritter

Kommentarer til denne saken