*Nettavisen* Sport.

Jakter EM-medalje

Foto: Kyrre Lien (Scanpix)

Kjersti Tysse Plätzer har gitt seg, men nå seiler broren Erik Tysse opp som en opplagt medaljekandidat under friidretts-EM i Barcelona i juli.

Starten på EM-sesongen kunne ikke ha vært bedre for 29-årige Erik Tysse fra Os utenfor Bergen. I det første løpet i årets verdensserie i kappgang i Portugal lørdag, gikk han like godt helt til topps på 20-kilometeren.

Dermed nådde han sesongens første mål med glans. Tysse har en tredelt målsetting for 2010: Å gå seg opp på pallen i samtlige løp i verdensserien, å vinne den sammenlagt – og framfor alt ta medalje under EM i Barcelona den siste uka i juli.

Prioriterer 20 km i EM
Der prioriterer han 20 kilometer, til tross for at han har prestert to meget sterke femmilsløp de siste årene. Både i debuten under VM i 2007 og i OL året etter gikk han inn til 5. plass – hans hittil beste plasseringer i internasjonale mesterskap.

Men et EM går over kortere tid, og det er bare tre dager mellom 20- og 50 kilometer.

- Derfor satser jeg først og fremst på 20-kilometeren denne gangen. Jeg føler mine muligheter er størst der, sier Tysse, og underbygger det med at han ble tredje beste europeer da han gikk inn til 7. plass på distansen under VM i Berlin i fjor.

Men det langsiktige målet er utvilsomt femmila i OL i 2012.

Solid treningsvinter
Erik Tysse har lagt en veldig bra treningsvinter bak seg. Riktignok førte en uvanlig streng vinter til at han mistet mye fartstrening i årets to første måneder. Men det ble desto mer grunnlagstrening, noe som ga et vel så stort utbytte enn vanlig av det årlige, månedslange høydeoppholdet i Flagstaff i Arizona på ettervinteren.

Dit reiser han nå tilbake på et nytt treningsopphold før neste løp i verdensserien, som går i Milano 1. mai. Også da handler det om 20 kilometer.

Ledet fra start til mål
I sesongpremieren i Rio Maior i Portugal lørdag imponerte han stort. Han ledet hele veien, og forsvarte dermed sin seier fra 2008. Han kan også vise til to tredjeplasser i dette løpet.

- Jeg visste jeg var i god form, og det fikk jeg en bekreftelse på i dag. Dette var en seier som betydde mye for meg. Den ga meg trygghet og selvtillit med tanke på å nå sesongens store mål, medalje i EM, sa vestlendingen etter løpet.

Han gjorde unna de to milene på 1.20,08, og var 15 sekunder foran franskmannen Yohan Diniz, regjerende europamester på 50 kilometer. Ytterligere 19 sekunder bak fulgte kineseren Zhen Wang. (ANB)

Sjekk siste sportsnytt her!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.