Både holdningskampanjer og testprogram vil bli gjennomgått og utvidet, varsler Portia Simpson-Miller, ifølge Reuters. Hun er både leder for antidopingkomiteen i landet og sportsminister.

Hun forteller at det er oppdaget 15 positive tester på Jamaica de siste fire årene. I denne tiden ble det tatt totalt 860 prøver av landets idrettsutøvere.

Derfor er det kommet som et sjokk på jamaicansk idrett at det bare under Jamaica-mesterskapet i friidrett ble avgitt fem positive prøver. Asafa Powell, en av landets mest profilerte utøvere, er blant dem som er tatt.

Tidligere er også ikonet Veronica Campbell-Brown avslørt. Hun er dobbel gullmedaljevinner på 200 meter i OL og regjerende verdensmester på den samme distansen. Det slo ned som en bombe i øystaten da hun ble tatt.

Tar grep
- Vi kommer til å trappe opp kampen mot doping ganske kraftig, og vi kommer til å sette inn store ressurser i skoleverket. På høyskolene kommer vi til å trappe opp holdningskampanjene og legge antidopingarbeid inn i undervisningen, sier sportsministeren.

Saken med de fem dopede friidrettsutøverne blir sett på som så alvorlig i landet at den er tatt opp i parlamentet, og det var der Simpson-Miller fortalte om de planene som ville bli iverksatt så raskt som mulig.

- Vi må få på plass et opplegg for testing av utøvere på høyskolenivå som trener og konkurrerer. Dette er et arbeid vi må sette i gang i samarbeid med sportsministeriet og med foreldrene, sier Simpson-Miller.

Sportsministeren forteller også at alle de fem utøverne som testet positivt i det jamaicanske friidrettsmesterskapet er kontaktet av JADCO. De har tiden fram til 19. juli til å bestemme seg for om de vil ha B-prøvene sine analysert eller ikke.

Powell og Simpson
Allerede er det klart at Asafa Powell og Sherone Simpson vil ha sine B-prøver analysert. Det har de to utøverne gitt klart uttrykk for via sin agent Paul Doyle. Det er foreløpig ikke kjent om de tre øvrige utøverne også vil be om dette, som de har krav på.

Politiet i Italia etterforsker dopingsaken der Powell og Simpson er innblandet, mens utøverne og deres agent Paul Doyle forsøker å legge skylda for de positive prøvene på fysioterapeut og styrketrener Christopher Xuereb.

Han nekter selvfølgelig for å ha gjort noe galt og sier at alt han har gitt utøverne lovlige midler.

Det som i øyeblikket virker helt klart er at verken Powell eller Simpson kommer til å kunne konkurrere mer denne sesongen. Det samme gjelder for den amerikanske sprinteren Tyson Gay som også har avgitt en positiv prøve. (©NTB)