Det gikk ikke som planlagt på Allianz Arena i München. Ved sidelinjen sto Hansi Flick. Han var både stiv i blikket og virket en smule grinete denne desemberkvelden.
Takket være en sjelden feilvurdering av keeper Manuel Neuer hadde bortelaget RB Leipzig tatt ledelsen. Det var Christopher Nkunku som hadde sendt gjestene foran.
Etter rundt 25 minutter skulle vondt bli verre da veteran Javi Martinez pådro seg en skade og måtte forlate banen. Flick hadde ikke all verdens rutine å rutte med på benken. Serge Gnabry kunne kanskje kommet inn og det samme kunne Douglas Costa, men øyene til Bayern München-sjefen stoppet ved spilleren med 42 på ryggen.
17 år gamle Jamal Musiala hadde blitt tidenes yngste Bayern-spiller i en Bundesliga-kamp noen måneder tidligere. Nå ble han sendt ut i krigen mot en mulig tittelrival.
Hjemmelaget hadde fram til det manglet presisjon med ball og de var tafatte uten. Men fem minutter etter at han entret banen sørget 17-åringen for 1-1.
Unggutten viste imidlertid mer enn scoringen. Plutselig kontrollerte hjemmelaget kampen fra midtbanen. Musiala tok de riktige og smarte valgene hver gang han hadde ballen. Fire minutter etter 1-1-scoringen spilte han opp Robert Lewandowski. Han ga videre til Kingsley Coman som igjen fant Thomas Müller. Vertene hadde snudd det.
LES OGSÅ: Sterke reaksjoner før åpningskampen i EM: - En skandaløs avgjørelse
Det endte til slutt 3-3 på Allianz Arena. Musiala hadde også en finger med i spillet da Bayern utlignet et drøyt kvarter før slutt. Dette var hans totalt sjuende opptreden på seniornivå noensinne. Hans aller første seniorkamp kom den 20. juni i 2020.
- Veldig få som gjør det
I dag har Musiala rukket å bli 18 år. Han spilte sin aller første landskamp for Tyskland i mars 2021 og 19. mai ble han tatt ut i EM-troppen av landslagssjef Joachim Löw.
Eivind Bisgaard Sundet kommenterer tysk fotball for Viasat og har latt seg imponere av den unge spilleren i løpet av den nylig avsluttede sesongen i Bundesliga.
- Han virker veldig spennende, han er en litt sånn slepen type. Han har gjort det veldig bra de gangene han har fått sjansen i Bayern. Det har gått fort, men han har greid å bryte igjennom der og det er det veldig få som gjør. De henter som regel etablerte stjerner, så sånn sett er han et unntak. Det er han og Alphonso Davies som har gjort det i senere tid, sier han til Nettavisen.
Sundet forteller at Musiala i dag kan spille både på midtbanen og på kanten, men ser for seg at unggutten med tiden kan utvikle seg til en solid indreløper.
- Han er veldig god én-mot-én, han går greit forbi folk. Han er litt sånn slangeaktig når han drar seg forbi. Det siste halvåret har du sett at han også jobber med muskulaturen og blir sterkere. Han er bra sentralt på midten, men akkurat nå er han best som kant når han får utfordre backen. På sikt ser jeg likevel kanskje for meg at han kan utvikle seg til en bra indreløper og at han får en litt annen utvikling. Han er en type som minner meg litt om Paul Pogba og det kan hende at han blir en slik spiller, men det er bare gjetting, sier kommentatoren.
På landslaget er 18-åringen naturlig nok ikke noe førstevalg for tyskerne, men Viasat-profilen tror likevel at Musiala kan gjøre seg bemerket i årets mesterskap.
- Han kan komme inn å forandre kamper og kan spille både kant og midtbane. Det er en de kan hive innpå om de trenger noe annet, en slags joker. I slike turneringer kommer det ofte en eller to nye som gjør det bra. Jeg husker jo Renato Sanches for Portugal under EM i 2016. Musiala kan plutselig spille en slik rolle, sier han.
LES OGSÅ: 10 ting du må vite før EM starter10 ting du må vite før EM starter
- Han er tatt ut til EM, men det er nok også litt politikk i det. Han er et supertalent som kunne spille for både Tyskland og England. Da han skrev lang kontrakt med Bayern, så forpliktet han seg til å spille for Tyskland. Det er en 26-mannstropp i EM, så det er viktig for Tyskland å ha med noen som er spillere for framtiden. De tok med Mats Hummels og Thomas Müller som er gamle travere, så da er det fint at det var plass til Musiala også, sier Sundet.
Over 100 mål på én sesong
Reisen til Musiala startet i Stuttgart, der midtbanemannen ble født i februar 2003. Moren Carolin er tysk med polske aner, mens faren Daniel Richard kommer fra Nigeria. Da familien senere flyttet til Fulda, en liten by Hessen-regionen, startet fotballeventyret.
Musialas første klubb het TSV Lehnerz. Der var han den store stjernen på barnenivå og scoret over 100 mål i sin første sesong. Trenerne kunne ikke gjøre annet enn å måpe av av den dribleglade gutten. Han beskrives som et naturtalent.
- Motstanderne var som kjegler for ham. Ingen av dem hadde en minste sjanse til å ta fra ham ballen, sier Micha Hoffmann, én av Musialas første trenere til Goal.
Faren Daniel Richard, oftest bare kalt Rich, hadde selv spilt fotball på ganske høyt nivå hjemme i Nigeria og var opptatt av at sønnen skulle få best mulig matching. Han ønsket det derfor velkomment da TSV Lehnerz ville flytte gutten opp noen årstrinn.
- Jamal var ofte to år yngre enn de andre spillerne og slik sett var han kanskje litt mer skjør, men han danset seg likevel forbi alle som én. Jamal var også langt foran de andre mentalt sett, forteller en annen barndomstrener, Branko Milenkovski.
Grunnen til at Musiala-familien hadde flyttet til Fulda var fordi moren Carolin skulle studere samfunnsvitenskap ved universitetet der. Da Jamal var sju år gammel, flyttet familien for andre gang i hans til da korte liv. Moren var nå i gang med en mastergrad og hadde fått muligheten til å delta på et fire måneder langt studieprogram i den engelske kystbyen Southampton. Hele familien ble med på flyttelasset.
Dukket opp uten avtale
Etter ankomst England var det selvfølgelig på sin plass å finne en fotballklubb for sønnen, men foreldrene slet med å finne en klubb i fotballgale Southampton. Da de ikke fikk napp, bestemte de seg for å besøke byens største klubb, Southampton FC.
De hadde ingen avtale, men var heldige og traff på rett mann. Jazz Bhatti drev nemlig klubben City Central med støtte fra Southampton-organisasjonen. Dette var en klubb der barn fra litt trangere kår kunne komme sammen og spille fotball. Jamal fikk en plass på U7-laget, som tilfeldigvis ble trent av Jazz Bhattis bror, Rosh Bhatti.
Selv om han nå var i et annet land og ikke en gang snakket språket, så la alle merke til den nye gutten som plutselig hadde dukket opp. Jamal etablerte seg raskt som den beste gutten i sitt årskull og kunne uten problemer etterligne idolene sine på banen. Han hadde triks fra spillere som Ronaldinho, Lionel Messi, Zinedine Zidane og Thierry Henry på menyen. Det skulle ikke gå lang tid før han igjen ble flyttet opp.
- Selv om jeg var annerledes, en liten gutt med blandet bakgrunn som ikke snakket språket, følte jeg aldri at folk behandlet meg forskjellig fra andre. Jeg gikk på en vanlig barneskole og husker godt at jeg fikk en stjerne i boka for hver korrekt setning jeg skrev. Disse små tingene gjorde at jeg tilpasset meg veldig fort, sier Musiala selv til The Athletic.
- Det var fotball. Det er et universelt språk, som veldig mange behersker i England. Jeg er ikke sikker på om jeg kan forklare det godt, men alle som elsker å spille kjenner til dette språket. Det er regler som alle kjenner til, en slette, en ball og en gjeng med barn. Det handler om øyeblikket, lidenskapen og moroa, forteller han videre.
Pappa Rich, som selvsagt var lidenskapelig opptatt av sønnens kamper fra sidelinjen, slo seg ikke til ro med at Jamal skulle spille noen årsklasser høyere. Han hadde ambisjoner og ville gjerne få gutten inn på akademiet til en av proffklubbene.
- Rich var på oss og fortalte hvor stort talent sønnen var og at han kunne nå veldig langt om han kom inn i varmen hos en storklubb. Mange ville nok bare ledd av det, enhver far ville vel sagt det om sin egen sønn? Men Rich hadde rett, sier Rosh Bhatti.
Bhatti-brødrene hadde gode kontakter inn i Southampton og ordnet det slik at speideren Dick Hayes skulle komme å ta en nærmere kikk på det unge vidunderet. Han lovet å dukke opp neste gang det var kamp og speideren holdt ord.
Denne kampen skulle vise seg å endre alt for sjuåringen fra Tyskland.
- En helt vill historie
Musiala scoret nemlig seks mål på ti minutter og serverte i tillegg alle lagkompisene en assist, bortsett fra én. Hayes løp bort til Bhatti-brødrene da kampen var slutt og ga klar beskjed om at han ville ha med Jamal på Southampton-trening. Én uke senere, i november 2010, var guttungen på plass på Staplewood Campus, et av treningsanleggene til den tradisjonsrike engelske klubben. Han ble kastet rett inn i en testmatch og nok en gang tok Musiala pusten fra alle og enhver.
Ifølge Rosh Bhatti ble det et tosifret antall scoringer i aller første kamp. Dermed ble det raskt avtalt et møte med Terry Moore, daværende akademisjef i klubben.
- Moore sa at Jamal var den mest talentfulle spilleren han noensinne hadde sett og at Southampton ville gjøre alt de kunne for å signere ham, forteller Bhatti.
Ryktet om den lille gutten spredte seg imidlertid raskt i England og i løpet av kort tid dukket det opp speidere fra både Arsenal og Chelsea for å overvære talentet. Han fikk tilbud om prøvespill og reiste på besøk til begge de to superklubbene i London.
I Southampton skjønte de raskt at større klubber lurte i buskene og tilfellet Jamal Musiala gikk helt til topps i klubben, til styreformann Nicola Cortese.
Den mektige klubbtoppen engasjerte seg personlig for å få spilleren til å signere en langtidskontrakt med akademiet. Cortese jobbet til vanlig med å finne og signere spillere til klubbens A-lag, men plutselig ble han besatt av å kapre en sjuåring. Styreformannen, en italienskfødt sveitser, snakket til Musiala og familien på tysk.
- Det er en helt vill historie. Mr. Cortese var sympatisk og veltalende. Han var interessert i gutten og ga beskjed om at han var villig til å gjøre hva som helst for at Jamal skulle signere en langtidskontrakt, minnes Rosh Bhatti.
Musiala-familien ble både imponert og sjarmert, men så hadde det gått fire måneder og de måtte reise hjem til Tyskland. Da de kom hjem til Fulda, ble det raskt tatt en avgjørelse om å dra tilbake til England - denne gangen på mer permanent basis.
La ut på Facebook
Selv om Southampton hadde vært en spennende opplevelse, var det flere jobbmuligheter i hovedstaden London og dermed ble kursen satt mot metropolen.
LES OGSÅ: Keane fikk Henderson til å le. Men Liverpool-kapteinen fnyser av kritikken
Rosh Bhatti klarte aldri helt å gi slipp på drømmen om å se Musiala i Southamptons røde og hvite trøye og i januar 2011 la han ut følgende status på Facebook:
«Southampton kan få muligheten til å signere en spiller som er så utrolig talentfull og jeg kan med hånden på hjertet si at jeg er sikker på at han vil bli profesjonell fotballspiller en dag, selv om han bare er sju år gammel nå. Hvis du skal selge inn klubben din til ham, og hindre at han velger andre klubber, hva ville du sagt?».
Til tross for iherdig jobbing i kulissene, ble det aldri kystklubben for Musiala. Det var i stedet Chelsea som vant kampen om guttungen, foran blant andre Arsenal.
Mamma Carolin hadde fått seg jobb i Farnham, ikke så langt fra der Chelseas yngste spillere trente og dermed ble det naturlig at klubbvalget falt på de blå.
I Chelsea fikk Musiala trene og spille sammen med en svært talentfull gruppe spillere og de så alle opp til A-lagsstjerner som Frank Lampard, John Terry og Didier Drogba.
I tillegg til fotballutdanningen han fikk i Chelsea, viste Jamal seg også som en utmerket student. Han meldte seg inn i skolens sjakklubb og trente kampsporten hapkido ved Corpus Christi Catholic Primary School i Chestnut Grove.
Sjakken sies å ha hjulpet ham med å forstå det strategiske ved fotballen bedre, mens kampsporten skal ha vært viktig for å utvikle fysikk og bevegelighet.
Musiala spilte også fotball for skolelaget og der var han en periode i en klasse for seg. Mellom 2011 og 2014 vant laget hans tre nasjonale turneringer i regi av Premier League. Jamal ble toppscorer to ganger. Under en turnering på Anfield i Liverpool ble han kåret til både beste spiller og stakk av med toppscorertittelen.
- Jamal fikk utdelt prisene av to spillere på Liverpool, Jordan Henderson og Dirk Kuyt, forteller treneren for skolelaget, Tony Mesourouni om utmerkelsene til Goal.
Som en del av denne turneringen fikk Musiala og klassekameratene også en treningsøkt med Englands kommende landslagssjef, Gareth Southgate.
Ifølge Mesourouni skal Southgate ha lagt spesielt merke til Musiala.
- Øyeblikket jeg husker best
På Chelsea-akademiet fikk Jamal muligheten til å representere den verdensberømte klubben i flere store turneringer for ungdommer. Han reiste sammen med U12-laget til Polen for å spille Lech Cup og spilte en juleturnering med U13-laget i Belgia.
11 år gammel vant han også et stipend som gjorde at han fikk gå på Whitgift School i Sør-Croydon, en prestisjetung privatskole med et spesielt fokus på fotball. Der møtte han treneren Andrew Martin, som tok Jamal under sine vinger fra første stund.
Martin forteller om en veloppdragen, punktlig og respektfull gutt.
- Det er et øyeblikk jeg husker ekstra godt. Vi spilte en nasjonal semifinale med U13-laget. Det var bortebane og alle på tribunen heiet på det andre laget. Laget vi møtte var veldig fysiske og Jamal ble lagt i bakken gang på gang, sier Martin.
LES OGSÅ: City-stjernen om Gazza-sammenligningen: - Folk har gjort det til noe annet enn det er
- Han kom aldri inn i kampen og begynte å bli frustrert. I pausen minnet jeg ham på hvor god han er. Han måtte holde fokus. Da han fikk sjansen i andre omgang, tok han den. Han scoret to mål etter pause og vi vant kampen med 3-1, sier han videre.
Med et navn som etter hvert ble kjent i fotballkretser i England, var det ikke noen overraskelse at Musialas navn også dukket opp hos Det engelske fotballforbundet (FA). Selv om han var tyskfødt, var han kvalifisert til å spille for England. Han ble tatt ut på aldersbestemte landslag helt fra U15 og var med helt opp til U21-nivå.
18. desember 2017 kom et av de store høydepunktene med flagget på brystet. Med nummer 11 på ryggen scoret han et strøkent hat trick på 22 minutter i møte med Nederland i London. Han skled ned på kne etter det tredje målet, akkurat slik som proffene gjør, før han gikk bort for å takke kompisen, Jude Bellingham.
Musiala var virkelig i ferd med å få smaken på fotballivet og mange var nå sterke i troen på at han kunne bli noe stort. Hjemme i Tyskland begynte lampene å blinke.
Retur til Tyskland
Ti måneder etter ha tricket for Englands U15-landslag, ble Musiala invitert på samling med det tyske U16-landslaget. I oktober 2018 var han på sin første samling med fødenasjonen, men det ble ingen god opplevelse. Jamal savnet vennene, fant ikke den rette kjemien med verken trener eller medspillere og ville bare hjem til England.
Midtbanespilleren var tross alt fortsatt bare 15 år. Han hadde masse tid til å tenke nøye på hvilket land han ville spille for. Nå ønsket han å holde fokus på utviklingen i Chelsea og han levde stadig mer et liv som en profesjonell spiller. På akademiet til klubben, var trenerne overbevist om at unggutten var god nok til å lykkes.
Han var noe så sjeldent som en playmaker og målscorer i én og samme person.
- Jamal kunne lese spillet så utrolig bra. Men det er mer, det er de utrolige dribleraidene, de utrolige bevegelsene i trange rom og det kalde hodet når han får ballen foran mål. Dette gjorde ham ustoppelig, sier Andrew Martin.
Fram til den dag i dag er Chelsea den eneste klubben i England Musiala har vært knyttet til, men han fikk aldri noen seniordebut for londonklubben.
På grunn av Brexit følte Musiala-familien at det etter hvert var på tide å returnere til Tyskland. Dermed kom Bayern München på banen og signerte ham i 2019.
Den tyske klubben jobbet på daværende tidspunkt med å signere en annen Chelsea-spiller, Callum Hudson-Odoi, og det var hans bror og agent, Bradley, som opp til flere ganger i samtalene med sportsdirektør Hasan Salihamidzic nevnte unggutten.
Det skulle imidlertid vise seg at Bayern-ledelsen kjente bedre til Musiala, enn noen kunne ane. Speider Marco Neppe hadde nemlig fulgt Musiala tett siden 2017.
I tillegg hadde klubben en ungdomstrener ved navn Alexander Moj, som litt i det skjulte hadde pleid kontakten med både midtbanemannen og hans familie.
LES OGSÅ: Gruppe F: Dette storlaget ryker ut fra EM
- Han hadde en utrolig evne til å finne rom og han var allerede da en type som utgjorde en forskjell. Jeg har aldri sett det i den aldersgruppen før. Gutta mine oppdaget at han var fra Stuttgart, så etter kampen vekslet vi noen ord. Han var en høflig og åpen gutt, sier Moj til Spox, som første gang traff Musiala under en turnering i London i 2015, mens han var der med et ungdomslag fra FC Augsburg.
- Du sier ikke nei til Bayern
Senere samme år møttes de igjen og da var Moj knyttet til Bayern München. Han passet på gi Musiala-familien noen velvalgte gaver fra den tyske storklubben.
Moj og Musiala møttes igjen tre år senere. Det var dagen da midtbanespilleren signerte kontrakten med den tyske gigantklubben.
- Familien hadde en god følelse på Bayern, sier Moj, og får støtte av spilleren selv.
- Jeg hadde en del tilbud på den tiden, men det føltes riktig å velge Bayern. Og for å være ærlig: Når en klubb som Bayern vil ha deg, sier du ikke nei, sier Musiala.
I 2019 var Jamal fortsatt bare 16 år og selv ikke de med vill fantasi kunne se for seg hvor fort det skulle gå etter at han forlot Chelsea-akademiet. De første dagene på U17-laget, under Miroslav Kloses ledelse, var likevel alt annet enn imponerende.
- Wow, han var så beskjeden og reservert. Jeg kunne virkelig ikke se for meg at han skulle «eksplodere» som han gjorde, sier Marc Schwarz, daværende U19-trener.
- Det inntrykket ble bare forsterket på de første treningene han hadde med U17-gutta. Han ble ikke lagt spesielt merke til og det virket som noe hemmet ham, sier Schwarz.
Akkurat det var tilfellet. Musiala hadde nemlig skadet kjeven under en eksamen i kroppsøving rett før han dro til Bayern og dette plaget ham innledningsvis. Unggutten la inn flere egentreningstimer og jobbet med en av klubbens personlige trenere. Ikke lenge etter var han klar for å trene med klubbens U19-lag.
Schwarz måtte ærlig innrømme at han hadde tatt feil. Trenerne jobbet nå godt med supertalentet. De fikk skjerpet ham defensivt og fikk ham til å stole hundre prosent på sine egne ferdigheter i kampsituasjoner. Samtidig bejublet de naturtalentet.
- Han vender bort en motspiller med én berøring. Det er nok til å skape et overtall. Han kan drible flere motspillere uten problemer, han er en gatespiller. Jamal tenker ikke på hva han skal gjøre, det er intuitivt. Jeg har veldig sjelden sett en spiller som han. Det er en gave, ikke noe du kan lære, mener trener Schwarz.
Tidenes yngste
20. juni 2020, mindre enn ett år siden han kom til Bayern, ble Musiala klubbens yngste spiller i en Bundesliga-kamp noensinne da han fikk et innhopp mot Freiburg.
Han sto bokført med åtte kamper for U19-laget og ti kamper for U23-laget da trener Hansi Flick mente han var moden for å bli tatt inn i en stjernespekket A-stall.
LES OGSÅ: Ukrainas EM-drakt vekker harme i Russland: - En provokasjon
Den samme sommeren fikk unggutten være med i troppen som dro til Portugal for å spille sluttspillet i Champions League, der Bayern gikk helt til topps. Musiala kom riktignok ikke på banen i noen kamper, men det var en lærerik opplevelse.
Det første tegnet på et gjennombrudd kom i starten av 2020/21-sesongen. Han scoret sitt første mål i 8-0-seieren over Schalke 04 18. september 2020.
Etter overgangen fra engelsk til tysk fotball ble det igjen mer prat om hvor han skulle spille sin landslagsfotball. Musialas siste opptreden for England kom i en U21-kamp i november 2020. Kort tid etter at han fylte 18 år i februar 2021, tok han valget.
Jamal kjente innerst inne at fødelandet Tyskland var det rette valget.
Allerede i mars 2021 ble han tatt ut i sin første seniortropp hos tyskerne og 19. mai ble det altså klart at 18-åringen skal være en del av Tysklands EM-tropp.
Dette skjedde mindre enn ett år etter at han spilte sin første seniorkamp, noensinne.
LES OGSÅ: Mener Uniteds kaptein ikke har noe i EM-troppen å gjøre: - Det er noe som skurrer
- England er hjemme for meg. Det er vanskelig å finne ord for hvor mye England betyr for meg fordi jeg har så mange minner som er knyttet til positive opplevelser der. Jeg har et hjerte for England og et hjerte for Tyskland. Begge hjertene slår fortsatt.
- Jeg tenkte mye på dette. Hva er best for framtiden min? Hvor har jeg størst sjanse til å få spille? Til syvende og sist valgte jeg å lytte til den følelsen som i lang tid hadde sagt meg at det var en rett avgjørelse å spille for Tyskland. Landet jeg ble født i. Men det var virkelig ikke et enkelt valg for meg, forteller Musiala om det tøffe valget.