Gå til sidens hovedinnhold

Jann Post om mulig Jakob-dobling i OL: - Ekstremt krevende

Jakob Ingebrigtsen imponerte enormt med europeisk rekord på 5000 meter. Rekordløpet skaper imidlertid hodebry før OL.

Han hadde tro på personlig rekord, men selv ikke 20 år gamle Jakob Ingebrigtsen ville spådd en tid på 12.48,45 på 5000 meteren under Diamond League-stevnet i vakre Firenze torsdag kveld.

Etter å ha fått summet seg delte 20-åringen et innlegg på Instagram, der han takket alle støttespillerne.

- For et løp. Jeg føler meg heldig som kan gå etter drømmene mine. Det var en laginnsats i kveld og jeg må takke alle rundt meg. En stor takk til min forlovede Elisabeth, trener og far Gjert, idolene mine Henrik og Filip, resten av familien, venner og alle andre involverte. Jeg ville aldri klart dette uten dere. Også takk til mine sponsorer og alle som heier og kommer med støtte, skriver Ingebrigtsen.

Dilemma: - Da er vi fucked

20-åringen skrev norsk idrettshistorie med sin bragd i Firenze, men prestasjonen skaper også hodebry for Jakob og trenerpappa Gjert.

Nå kan det nemlig bli vanskelig for Ingebrigtsen å stå over 5000 meteren i OL i Tokyo etter en slik prestasjon.

Jakob hadde i utgangspunktet kun planlagt å løpe 1500 meter i de kommende lekene, men sier til NRK at han fristes av å løpe begge distansene.

Pappa Gjert er tydelig på at det er sønnen som må bestemme hva han skal stille opp i under OL, men legger ikke skjul på at det skaper hodebry.

- Klart det gjør det. Det kan det ikke være tvil om. For jeg er heller ikke i tvil om at han er verdens beste 1500-meterløper. Så det er en bunke dilemma som skal diskutere løses. Jakob tar beslutningen, sier Gjert til NRK.

- Han kan si «ja, takk, begge deler». Da er vi fucked, sier pappa Ingebrigtsen.

Post: - Vil være den beste idrettsprestasjonen i Norge

Jann Post kommenterte torsdagens løp i Firenze for NRK.

Han tror torsdagens prestasjon gjør problemstillingen om dobling langt mer aktuell.

- At han slår konkurrentene såpass klart og tydelig gjør at man vurderer saker og ting. Når det kommer til dobling, er ikke skjemaet som det var for to år siden. Det gjør det vanskeligere, og om du blir en halv til én prosent dårligere, kan et par konkurrenter snike seg foran deg. Med det tidsskjemaet som er i OL må man vurdere ekstremt nøye, og erfaringen fra Doha er nok at de kjente på 1500 meter at det hadde kostet å løpe mange løp i tøffe klimatiske forhold, sier han til Nettavisen.

Tidsskjemaet i OL gjør det nemlig meget vrient å løpe både 1500 og 5000 meter.

Begge de to distansene har forsøksheat på samme dag i Tokyo, mens finalen på 5000 meter kun går et døgn før finalen på 1500 meter.

Post påpeker at Jakob tradisjonelt sett har vært mer åpen for å løpe flere distanser, men legger til at det vil være ekstremt krevende - både fysisk og mentalt.

Han begrunner det med at utøverne må gjennom en haug av prosedyrer både før og etter løp.

- I tillegg er det varmt, og da blir det både fysisk og mentalt en ekstremt krevende øvelse. Det er så fort gjort å slippe seg ørlite ned, og på dette nivået kan det være forskjellen på gull og fjerdeplass. Og om du skal doble antallet og konsentrere deg om to øvelser samtidig... jeg skal ikke si det er umulig, men du skal være ekstremt god for å klare å prestere på topp.

- Hvor stor prestasjon vil det være om Jakob bestemmer seg for å doble, og i tillegg leverer på begge distansene?

- Om han skulle vinne begge deler med det skjemaet som er nå, vil det helt klart være den beste idrettsprestasjonen i Norge noen gang.