Jansrud: - Innser at OL kan ryke

Foto: Simen Lønning (Nettavisen)

Men alpinisten har langt fra gitt opp.

17.10.13 14:47

OSLO (Nettavisen): Kjetil Jansrud er blant de største navnene innen norsk idrett, men når OL skal avholdes i Sotsji i februar, er det langt fra sikkert at 28-åringen blir å finne blant deltakerne.

I hvert fall hvis vi skal tro Jansrud selv.

Alpinisten falt stygt under VM i Schladming i februar, et fall som førte til at korsbåndet i kneet røyk og at han måtte opereres for å komme tilbake. Forrige uke fikk han gladmeldingen om at kneet endelig er helt bra, men Jansrud innser likevel at OL-plassen kan ryke hvis han ikke kommer tilbake til godt, gammelt nivå ganske snart.

- Du må ikke tro at Olympiatoppen sitter og ser på resultatene mine fra i fjor og tenker at «han er sikkert god nok, han tar vi med». Det kommer til å bli knalltøft, sier Jansrud til Nettavisen.

- Du er ikke sikker på å komme med i det hele tatt?

- Nei.

Jansrud begrunner usikkerheten slik:

- Norge er en stor vinternasjon. Vi har tradisjoner for å være ganske strenge med hva vi sender til OL. Mens andre land bare krever enkelte prestasjoner, skal man i Norge ha topp 7-plasseringer, og helst to av dem. Det stilles harde krav, mener han.

Jansrud tror nemlig at han må han prestere fra første løp for å sikre en OL-billett.

- Hvis jeg gjør det dårlig fram til januar, er det lite sannsynlig at Olympiatoppen sier «vi har troen på deg, vi tar deg med». Jeg tror de kommer til å være knallharde. Det er lang tid til OL, men kort tid til toget egentlig går, sier han.

Foto: Simen Lønning (Nettavisen)

- Hvis du ikke skulle få være med til Sotsji, hva vil det da gjøre med deg?

- Det er en smell. Det er ikke noe å lure på. Det er tilmålte ganger man kan være med i OL i løpet av en karriere. Det er alltid sånn «om fire år til, hva da?» Er jeg frisk og rask? Er jeg like god på ski? Det er så mye ukjent og det er vanskelig å se fire år fram i tid. Det er klart at jobben for Sotsji-OL begynte ikke i vår, men den begynte for tre år siden, sier han.

- Men alt til sin tid. Det er mye som skal skje før OL, men går det toget uten meg, noe jeg tror det ikke gjør, så er det kjipt, fortsetter han.

Og man skal på ingen måte tro at Jansrud er fornøyd bare han blir tatt ut til å representere Norge i Sotsji.

- På ingen måte. Men da sender ikke Olympiatoppen meg heller. Jeg leste senest i går at Infostrada spådde tidenes OL for Norge. Da må du ikke tro at Olympiatoppen sender meg for at jeg skal få lov til å bli med. De sender medaljekandidater. I skiidretten tror jeg at jeg skal vise meg fra en god side for å bli tatt med, men det mener jeg er rettferdig. Blir jeg tatt med så er det én ting som gjelder, og det er medalje, sier han.

Foto: Montasje Simen Lønning (Nettavisen)

Men fokuset ligger ikke på OL riktig ennå. Som vanlig blir sesongens første verdenscuprenn i alpint arrangert i Sölden, Østerrike. I år er sesongstarten lagt til 26.- og 27. oktober, og et av spørsmålene det knytter seg størst spenning til, er om Kjetil Jansrud blir å finne på startstreken. Men fortsatt er det usikkert om han rekker sesongåpningen.

- Planen er å være klar til Sölden, og det er da startskuddet går, mener han.

Nye sponsorer
Selv om han har gått skadet i lang tid, innrømmer han at det merkes på interessen at det er OL-sesong. Det er flere som vil være med på veien mot Sotsji, selv om det er usikkert om Jansrud faktisk skal delta der.

- Det er litt spesielt. OL er så stort, og det merker man. Det er mye snakk om langrenn, men alpint i Norge får mye oppmerksomhet. Det er bra til vanlig, men en OL-sesong er spesielt. Skiforbundets sponsorer har alltid vært der, og de krever sitt. Men for meg så merker jeg mer og mer til personlige sponsorer. Når man er skadet, skulle man tro at man ikke er like interessant, men i år har jeg merket mer trykk fra de private sponsorene enn tidligere år.

Nå har han innledet samarbeid med en ny personlig sponsor.

- Jeg har hatt med fem-seks private sponsorer lenge, men nytt av året er Braun, som har kommet inn og som vil støtte opp om veien til OL. Jeg stiller meg veldig ydmyk til at de har kommet inn, med tanke på at jeg har gått skadet en stund, forteller Jansrud.

Foto: Simen Lønning (Nettavisen)

Infostrada spår OL-fest
Infostrada, som spesialiserer seg på idrettsstatistikk, spådde nylig medaljefordelingen under OL. De tror det blir tidenes norske OL med 37 medaljer, deriblant 15 gull. Jansrud spås ingen, mens lagkamerat Aksel Lund Svindal spås mer suksess.

- Jeg sa til Aksel i dag, «ifølge Infostrada så skal du ta to gull og en bronse, mens jeg slipper å ta noen ting», så det er helt konge, sier Jansrud med et smil.

- De tror ikke du vinner noe?

- Nei. Men de ser vel på statistikk, så med tanke på at jeg har vært ute en stund så ble jeg ikke overrasket over det, svarer Jansrud.

- Hva sa Aksel?

- Han hadde ikke fått det med seg, sa han i hvert fall. Men jeg er sykt imponert over vinteridretten vår. Jeg så på den statistikken, og det er faktisk ikke ulogisk at vi skal vinne så mye. Men er det opp til meg, bytter vi gjerne ut Aksel sitt navn med mitt i noen av de grenene, sier han og ler.

- Jeg håper de har rett og at vi leverer sånn som de skriver. Jeg tror vi fort kan ta masse medaljer. Hvis jeg kan være med på leken, så er jeg gjerne med, avslutter han.

Det er bare å krysse fingrene.

Her kan du se en fersk videoreportasje med Kjetil Jansrud:

HTML EMBED

MER FRA NETTAVISEN :

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.