*Nettavisen* Sport.

Japansk jubel og skandale

Foto: Scanpix

Japan jublet for to gull, men sto også for en skandale da de fire første OL-mestrene i bryting for kvinner ble kåret mandag.

24.08.04 07:40

Den aller første kvinne som kan kalle seg olympisk mester i bryting ble Jirini Merleni fra Ukraina som i 48-kilosklassen beseiret sin japanske finalemotstander Chiharu Icho på dommeravgjørelse etter tre minutters forlengning.

- Jeg ante ikke hvem som ville vinne og ble overrasket og glad da min arm ble løftet, sa Merleni som i glede hoppet rett i armene på mattedommeren.

Det tålte japanerne. Verre var det da Kyoko Hamaguchi tapte semifinalen i den tyngste klassen mot kinesiske Wang Xu.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Scanpix

Hennes far, den tidligere fribryteren Heigo "Dyret" Hamaguchi, prøvde å klatre ned fra tribunen for å protestere mot dommernes avgjørelse.

- Det er umulig. Det kan ikke være sant. De har gjort en feil, ropte han mens sikkerhetsvakter ilte til for å stoppe ham. Deretter havnet Hamaguchi i heftig krangel med sin kone, som prøvde å snakke ham til fornuft.

Hamaguchi var japansk flaggbærer under OL-innmarsjen og var en stor gullfavoritt. Hun trodde hun hadde scoret poeng med et grep i slutten av kampen, men fikk i stedet advarsel av dommerne slik at Wang vant 6-4.

Gjorde rett
Japan fikk gull i 55-kilosklassen (Saori Yoshida) og 63-kilosklassen (Kaori Icho, Chiharus søster) før Hamaguchi sikret landets fjerde medalje av fire mulige med seier i sin bronsekamp. Etterpå var hun blidere.

- Jeg mener at dommerne gjorde rett. Når man taper, så taper man, sa hun. Men hun ville ikke fordømme farens oppførsel.

- Han har støttet meg under hard trening gjennom mange år, 365 dager i året. Når vi vinner, deler vi gleden. Når det blir tap, blir vi begge lei oss, sa hun.

Hennes overkvinne Wang Xu vant for øvrig den siste av de fire titlene som sto på spill mandag, med seier i 72-kilosfinalen.
(©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.