Jays klar for nye steg

Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX

Med fem kilo ekstra muskler på kroppen føler Jaysuma Saidy Ndure seg sterkere enn noen gang. Selv ikke Usain Bolt bør føle seg trygg.

08.06.11 08:56

OSLO (Nettavisen): 191 centimeter høye Ndure har aldri sett ut som en typisk sprinter. Men vinterens opphold i USA med den meritterte treneren John Smith har satt spor på kroppen til 27-åringen.

Før Jays reiste til California viste badevekta 73 kilo. Tung vekttrening fire dager i uka, og mer vektlegging på den eksplosive delen av treningen har sendt norsk-gambieren opp i 78 kilo.

Fem kilo ekstra er ganske mye tilleggsvekt for en sprinter som skal løpe raskest mulig på korte distanser, men Jays forsikrer overfor Nettavisen at hele tiden har vært bevisst på å kompensere for den ekstra vekta.

- Når vi trener så mye vekter som vi har gjort, passer vi alltid på å løpe det bort etterpå. Det handler ikke bare om styrketrening, men også om holde farten oppe.

- Aldri løpt så fort i april
Etter flere frustrerende sesonger med mye skadeplager virker Ndure nå å være tilbake på sporet av noe stort. Tidene 10,06 på 100 meter og 20,26 på 200 meter tyder også på det.

- Jeg har aldri løpt på 20,2 på 200 meter så tidlig i en sesong som i år, og heller ned mot 10,0 i april, påpeker Jays overfor Nettavisen.

Den lovende sesongåpningen kan også være et forvarsel på at 27-åringens personlige rekorder på både 100 meter og den dobbelte distansen står for fall i år. Per nå lyder disse på 10,00 og 19,89.

Er det et mål for deg å senke de personlige rekordene dine i år?

- Jeg tenker ikke på å sette personlige rekorder, det er ikke noe mål, sier Jays, men han innrømmer at han gjerne «perser» på både 100 meter og 200 meter i løpet av sesongen.

Jays har foreløpig ikke valgt seg ut en distanse han ønsker å prioritere under friidretts-VM i Sør Korea i august. Men han påpeker at han først og fremst føler seg som en 200-meterløper.

- Kanskje løper jeg 400 meter også om fem år, spøker han.

Lærerikt
De noe lengre distansene har faktisk blitt en mer hverdagslig ting for Jays under treningsregimet til mannen som trente fram toppsprintere som Maurice Greene og Ato Boldon rundt årtusenskiftet.

- Jeg har lært veldig mye av å trene i USA og lærer stadig vekk nye ting. De løfter ikke bare mer vekter, men vi terper mer på teknikk, og det løpes også mer og lenger enn vi er vant med i Norge. Her løper en sprinter sjeldent lenger enn 300 meter på trening. I USA trener man mye mer med lengre løp enn distansene vi konkurrerer i, forklarer Jays til Nettavisen.

Metoden med lengre løp brukes først og fremst for å få sprinterne til å holde konkurransedistansene bedre.

Ikke opptatt av Bolt
Jays gleder seg til duellen med supersprinter Usain Bolt på torsdagens 200 meter under Bislett Games, og hevder han ikke frykter å bli knust av verdensrekordholderen.

Han har heller ikke fulgt spesielt nøye med på hvordan løpsfenomenet fra Jamaica har framstått så langt i sesongen. Bolt gjorde for ordens skyld unna 100 meter på 9,91 i tsjekkiske Ostrava nylig.

- Jeg er ikke opptatt av hvordan han har gjort det. Men han er ikke uslåelig, påpeker Jays overfor Nettavisen.

Ndure ser heller ikke for seg at det er lettere å hamle opp med Bolt på enten 100 meter eller 200 meter. Om norsk-gambieren noen gang kommer til å slå «Lightning Bolt» har distansen ingen betydning.

- Hvis jeg slår han kan det skje på begge distansene. Han ble slått av Tyson Gay på 100 meter i fjor. Han er bare en vanlig person som oss andre, sier Ndure til Nettavisen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Sport

Annonsebilag