NINOVE (procycling.no):

- Dette er den mest spennende Flandern-utgavene jeg har sett de siste fem årene, vedgikk Team Skys Steven De Jongh etter målgang i Ninove.

En av mange som skal ha litt av æren for det, er Edvald Boasson Hagen. Den forhåndslagte dramaturgien var en slags «alle mot Fabian Cancellera», og i det manuset var det presisert at veien til finalen skulle bli så tøff som mulig for den umenneskelige sveitseren og hans lag av leoparder.

Rett etter brosteinsseksjonen i Paddestraat smalt den første raketten fra Boasson Hagen. 23-åringen støtet fra front i hovedfeltet, og satte opp jakten på Roger Hammond (Garmin-Cervélo), Jeremy Hunt (Team Sky), Stefan van Dijck (Verandas Willems), Mitchell Docker (Skil-Shimano) og Sébastian Turgot (Europcar).

Totalt talte gruppen 19 mann og inneholdt farlige ryttere som Heinrich Haussler, Gert Stegmans og Mark Cavendish.

Alarmen gikk straks i Leopard Trek som så seg nødt til å legge Stuart O’Grady, Fabian Cancellaras løytnant, i front for å hente inn bruddet.

Vi fulgte rittet LIVE!

Markerte Cancellara
Manøveren viste tydelig at den norske Sky-rytteren hadde restituert seg for fullt etter akillesskaden som på et punkt truet deltakelsen hans i Milano-Sanremo.

- Det fungerte bra underveis, så jeg håper at det er bra i morgen også. Det har vært fall vært bra under to forholdsvis slitsomme ritt som dette og Milano-Sanremo, fortalte Boasson Hagen til procycling.no i målbyen Ninove.

Gudbrandsdølen var ikke ferdig med dagens støting etter temposkiftet etter Paddestraat. Mellom Taaienberg etter 190 kilometer og Eikenberg, fire kilometer senere, var det hektisk aktivitet i front av favorittgruppen.

Edvald markerte først Cancellara, før han hang seg på Lars Boom (Rabobank) på vei opp til Simon Clarke (Astana) og Sylvain Chavanel (Quick Step).

Les også: Hushovd floppet, igjen

- Hadde ikke hamlet opp med de beste
Med 60 kilometer igjen av Flandern rundt, lå Boasson Hagen i tetkvartetten og tankene begynte for å alvor å fare mot en mulig finale.

Et ønskescenario var selvsagt at storfavorittene bak skulle begynne å røre på seg, kjøre seg opp til Edvalds gruppe, og at han skulle klare å henge seg på det bakhjulet hele veien inn til mål.

Overfor procycling.no innrømmer også Sky-rytteren at det for en god del tanker gjennom hodet hans akkurat der:

- Ja, jeg håpet på det da jeg lå der. Det var ikke igjen så mye krefter på slutten, så jeg hadde kanskje ikke klart å hamle opp med de beste. Jeg kommer nærmere og nærmere. Jeg har ikke kjørt løp på en god stund nå, og derfor var det ekstra godt å se at kroppen fungerte, forteller han.

Sjekk hvordan sykkelkonkurransen til procycling.no gikk!

Kjente suset av Fabian
Storkanonene begynte selvsagt å røre på seg. Faktisk var det Thor Hushovd som satte farten like før Leberg. Tom Boonen kontret, og godeste Cancellara støtet seg vekk fra hjulet til Boonen igjen og sa et midlertidig farvel til alt og alle.

Boasson Hagen hørte heller ikke stort mer av suset etter sveitseren, mens Sylvain Chavanel kom seg fri like før og ble med Leopard-rytteren videre på ferden innover mot mål.

- Vi visste at det var veldig vanskelig å følge Cancellara da han tok seg forbi Edvald. Men det var en god taktikk av oss, fordi det lot de andre rytterne våre ligge i ro. Vi hadde også Flecha bak der. I de siste rittene vi har kjørt, har utbryterne holdt unna lenge hver gang. Dersom du har en mann der, kan du kjøre roligere i de mindre bakkene. Det var bra fordi oss, fordi vi sparte energi på det, sier sportsdirektør Steven De Jongh til procycling.no.

Møtte veggen opp «veggen»
23-åringen hadde faktisk heng på storkanonene helt til rytterne tok fatt på legendarisk Kapelmuur. Det var her Cancellara parkerte Tom Boonen i 2010.

Denne gangen tapte sveitseren omtrent hele forspranget tilbake til hovedfeltet, men samlet seg likevel litt og kom over toppen sammen med Alessandro Ballan (BMC Racing), Björn Leukemans (Vacansoleil), Chavanel og Philippe Gilbert.

- Ja, det var nesten så jeg klarte å sitte med over der, men jeg hadde akkurat ikke krefter nok til å bli med de første over. Jeg ble hengende igjen i en gruppe bak, og klarte aldri å komme meg opp igjen.

- Mer enn jeg håpet på
Etter en svært dramatisk finale, der rittledelsen skiftet omtrent fra gatehjørne til gatehjørne, sto den endelige duellen mellom Nick Nuyens (Saxo Bank-SunGard), Chavanel og Cancellera.

Duellen endte også opp med den rekkefølgen i mål.

En fornøyd Boasson Hagen rullet inn til 40.-plass, 1 minutt og 24 sekunder bak vinneren. Det var faktisk langt i overkant av hva lagledelsen turde håpe på i forkant av rittet.

Derfor ble han satt opp som en slags hjelperytter med hovedoppgave å komme seg i utbrytergruppene i mellompartiet før finalen. En oppgave han løste med bravur under Belgias aller største sykkelritt.

- Jeg var veldig godt fornøyd med prestasjonen til Edvald. Jeg kunne ikke håpe at han skulle være så god i dag, ettersom han ikke har kjørt så mye ritt. Han gikk glipp av finalen til slutt, men prestasjonen lover veldig godt for de neste to ukene, påpeker De Jongh.

PS! Thor Hushovd (Garmin-Cervélo) endte til slutt på 53.-plass, mens Kurt Asle Arvesen sto av underveis i rittet i langesonen.