Gå til sidens hovedinnhold

- Jeg ble en popstjerne sporten aldri har sett maken til

Etter 11 Grand Slam-titler har damene og skandalene stått i kø for Björn Borg.

18 år gammel tok den kjekke svensken tennissirkuset med storm. Én ting var den distinkte spillestilen, som satte langt eldre og mer profesjonelle konkurrenter ut av spill, og gjorde Borg til datidens yngste vinner av French Open i 1974. En annen ting var det lange, blonde håret og den muskuløse overkroppen. I 1976 vant han ikke bare sin første Wimbledon-tittel, men samtlige pikehjerter i hele London.

Damene forgudet Björn Borg, nesten like mye som han forgudet dem, men de skulle også bli hans forbannelse. En forbannelse som, ifølge ryktene og legeattestene, nesten tok livet av ham.

La opp som 26-åring
De første 25 årene av hans liv gikk på gulldekte skinner. Tenniskarrieren begynte den dagen han fikk sin første racket av faren, og innen han hadde fylt 14 år, utkonkurrerte Borg alle spillere under 18 år i Sverige. 15 år gammel representerte han de blågule i Davis Cup for første gang, og som 17-åring kom han seg til kvartfinalen i Wimbledon på første forsøk.

Fra den første Grand Slam-tittelen kom i 1974, tok karrieren plass på et høyhastighetstog. De neste sju årene vant Borg, som fikk kallenavnet Ice Borg, tittelen på grusen i Frankrike fem ganger, og samtlige ganger fra 1976 til 1980 på gresset i Wimbledon.

Så kom bråstoppen. Han vant ikke flere Grand Slam-turneringer etter 1981, og kun 26 år gammel annonserte Borg at han ville legge opp.

- Jeg hadde mistet den indre gløden. Det var meningsløst å fortsette, har han senere sagt til den svenske sportsavisen Svensk Idrott.

Den utenomsportslige oppmerksomheten skal også ha vært en medvirkende faktor. Like før finalen i US Open i 1981, mottok arrangøren trusler om at Borg skulle drepes når han kom ut på banen. Svensken fikk ikke høre om drapstrusselen før etter kampen, som han for øvrig tapte mot John McEnroe, og ble raskt eskortert bort av livvakter. Han møtte ikke opp til premieseremonien, og gikk i dekning i tiden som fulgte.

To skilsmisser og en sønn
Men det var absolutt ikke det siste verden hadde hørt og sett av Björn Borg. Damer, skilsmisser, narkotika, nestenkonkurs, selvmordsforsøk, undertøy, og tilknytningen til et mord, sørget for at svensken stadig befant seg i en overskrift ett eller annet sted.

Tennislegenden innrømmer at han ikke var helt fremmed for oppmerksomheten.

- Jeg var en ung, svensk gutt med langt hår, som jentene plutselig svermet seg rundt. Det sto hundrevis av dem, skrikende, og ventet på meg hvor enn jeg gikk. Jeg ble som en popstjerne tennissporten aldri hadde sett maken til. Jeg nøt virkelig galskapen, sa Borg til The Telegraph i 2007.

Hans første kjærlighet var den svenske tennisspilleren Helena Anliot. Forholdet tok slutt omtrent samtidig som Borg ble en verdensstjerne, angivelig fordi han ikke var intellektuell nok for henne.

Under en av sine første opptredener i Wimbledon møtte han den rumenske tennisspilleren Mariana Simionescu, som han giftet seg med i 1980. Fire år senere, like etter at Borg hadde lagt racketen på hylla, endte forholdet i en skilsmisse. Enkelte kilder hevder at paret gikk fra hverandre fordi Borg var utro med det som skulle bli den neste kvinnen i hans liv.

Året etter skilsmissen fikk han nemlig sønnen Robin med Jannike Björling, som han møtte da han var dommer i en «wet t-shirt-konkurranse». Forholdet til den svenske modellen skal ha vært preget av kokain og utroskap, og tok slutt etter noen år. Björling har senere sittet i fengsel for narkotikamisbruk.

I 1989 giftet Borg seg for andre gang, med den italienske glamourmodellen og rockestjernen Loredana Berté. De to skal ha hatt et meget turbulent ekteskap, og i 1993 var skilsmissen et faktum.

Selvmordsforsøket
I løpet av årene sammen med Berté, forsøkte Borg seg på et svært mislykket comeback ved nettet, selskapet han hadde startet gikk nesten konkurs, og han skal angivelig ha prøvd å ta sitt eget liv ved en overdose.

Dette avviser han selv blankt, og hevder han hadde tatt for mange sovepiller ved et uhell.

- Det er bare tull. OK, så gikk ikke forretningene så bra, men det er vel ingen grunn til å ta sitt eget liv?

Ifølge The Telegraph og italiensk presse, sier imidlertid legeattesten fra den aktuelle hendelsen at Borg ble hastet til sykehuset i Milano, hvor han måtte pumpes.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Det er uansett liten tvil om at Borg på slutten av 80-tallet og begynnelsen av 90-tallet havnet i en alvorlig midtlivskrise. Han savnet oppmerksomheten og hederen han mottok under glansdagene, og 35 år gammel lot han lokkene vokse ut igjen, og tok treracketen ned fra hylla. Tennis hadde blitt moderne, men Borg ville vise at han fortsatt var blant verdens beste spillere med utstyret han hadde brukt på 70-tallet.

Comebacket var en katastrofe, og Borg vant ikke et eneste sett i de første ni kampene han spilte. Da han ga opp tre år senere, hadde han ikke vunnet en eneste kamp.

Brukt som alibi i mordsak
Livet, som de første 25 årene hadde gått på skinner, men som var i ferd med å spore av de neste 15, skulle heldigvis komme på rett kurs igjen.

Borg kvittet seg med dårlige forretningspartnere, og relanserte klesmerket han hadde startet. Björn Borg-produktene begynte for alvor å selge på 2000-tallet, og selskapet ble i 2006 solgt til World Brand Management for 124 millioner svenske kroner. I dag er det salget av undertøy som genererer mest inntekter for Björn Borg AB, og Borg får fortsatt mellom 1,5 og 2 prosent i royaltyinntekter.

På begynnelsen av 2000-tallet innledet han også endelig et sunt kjærlighetsforhold. Han giftet seg med Patricia Östfeldt i 2002, og de to kunne i fjor feire sin tiende bryllupsdag. Sammen har de sønnen Leo, og familien bor i vakre omgivelser utenfor Stockholm.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Det er faktisk kun to nestenskandaler å oppdrive om Borg på 2000-tallet. Den ene handler om at han i 2006 ønsket å auksjonere bort alle sine Wimbledon-trofeer for å tjene penger. Ifølge han selv lå de uansett bare bortgjemt i esker, og det var minnene, ikke trofeene, som var viktige for ham. Borgs konkurrenter fra 70-tallet reagerte imidlertid kraftig, og Jimmy Connors og John McEnroe fikk til slutt Borg til å avlyse auksjonen.

Den andre nestenskandalen oppsto i 2007, da en kvinne ved navn Jamila M'Barek, som sto anklaget for å ha drept ektemannen - en rik, britisk aristokrat - påsto at hun hadde hatt et forhold til Borg. I påtalen het det at nattklubbdronningen drepte ektemannen av økonomiske årsaker, og hun forsøkte å motbevise dette ved å si at hun hadde romantiske forhold til flere velstående menn, og med det ikke hadde bruk for ektemannens penger. Borg ble sammen med Hollywood-stjernene George Clooney og Bruce Willis bedt om å forklare seg i rettssaken, men alle nektet, og hevdet at de aldri hadde hørt om kvinnen. Hun ble til slutt dømt til 20 års fengsel for medvirkning til drapet.

Oppfordret til mer sex
Borg sitt navn har også vært tilknyttet kontroversielle reklamekampanjer - den ene for å få svensker til å ha mer sex under slagordet «Fuck for the future», og den andre for å promotere et datingnettsted for homofile - men rabalderet rundt den svenske tennislegenden, som i dag er 57 år gammel, har de siste årene roet seg kraftig. Han innrømmer at han slet med å finne seg til rette etter at han la opp som profesjonell tennisspiller, men at han nå endelig er lykkelig.

- Jeg hadde det vanskelig etter at jeg la opp. Jeg hadde konsentrert meg om tennis hele mitt liv, og så måtte jeg plutselig lære meg andre ting. Det jeg har lært, er at livet handler om å våkne hver morgen og vite hva du ønsker å oppnå. Det er lettere for meg nå som jeg har en fantastisk familie rundt meg.

Og i den duren tøffer Björn Borg videre - omsider på riktig spor.

Se Björn Borgs reklamefilm for det homofile datingnettstedet:

HTML EMBED

Kilder: When he was king (The Guradian, 2005), Borg still making the shots (Usa Today, 2006), Björn Borg: My life is perfect (The Telegraph, 2007)

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien gratis

Kommentarer til denne saken