*Nettavisen* Sport.

«Jeg ble født på vannet»

Foto: Tim De Waele (©TDWSport.com)

Denne Tour de France-rytteren hadde en litt annerledes barndom.

30.06.12 12:44

Nederlandske Laurens Ten Dam kommer trolig til å være hyppig i TV-ruta under Tour de France.

Den klatresterke Rabobank-rytteren har nemlig som oppgave å taue Robert Gesink til en fremskutt sammenlagtplassering.

Barndommen til Ten Dam er imidlertid ikke som alle andres.

31-åringen bodde nemlig på en husbåt i starten av livet. På Ten Dams hjemmeside står det følgende:

«Jeg ble født på vannet.»

Les også:Derfor er Tour de France størst

Det viktige valget
Da Laurens var åtte år, flyttet familien til Nord-Holland. Der spilte han både tennis og fotball. Sykling ble også en del av livet hans, men sykkelen var ikke av det beste slaget. En falleferdig touringsykkel var det unge Laurens syklet rundt på.

Tilslutt måtte den unge nederlenderen ta et valg: fotball eller kjøpe en ny sykkel og satse på sykling?

Etter uker med betenkningstid valgte Ten Dam sykkel. Det er det nok mange som er glad for i dag.

Ten Dam har nemlig blitt en meget habil sykkelrytter. Karrieren startet på mange måter i Rabobanks kontinentallag. Der fikk han tillit, og viste seg raskt som en god klatrer. Etter fire år i Rabobank, mente Ten Dam at det var på tide å bli proff.

Går for podiet
Dermed gikk han til sykkellaget Bankgiroloterij, før turen gikk til Shimano og Unibet. Etter fire år i andre lag, returnerte Ten Dam til Rabobank, hvor han har vært siden 2008.

Der har han blitt en av lagets viktigste kort. 31-åringen har i flere ritt ofret seg som hjelperytter, istedenfor å kjøre for egne resultater. Det seneste eksemplet er Sveits rundt. Da var Ten Dam knallsterk i bakkene, men ofret seg likevel for Gesink.

Det håper Rabobank skjer i Tour de France også. Hjelperytternes oppgaver i Tour de France blir i hovedsak å hjelpe Gesink. Dersom 26-åringen svikter, vil Bauke Mollema og Steven Kruijswijk stå klare til å ta over stafettpinnen. Alle fire er flasket opp i Rabobanks rekruttlag.

- Det er selvsagt to store favoritter, sier Ten Dam til WielerFlits, og tenker åpenbart på Bradley Wiggins og Cadel Evans.

- Bak dem er det en stor gruppe, inkludert våre tre gutter. Det er mange som kan komme på podiet, og jeg håper vi lykkes. Vårt mål er podiet.

Les også:Dette er Tour de France-favorittene

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

«Mumien»
I tillegg til de fire klatreglade nederlendere, stiller Rabobank også med blant annet raske Mark Renshaw og bruddsterke Luis Leon Sanchez.

- Vi kan være med på alle etapper. Vi har tre ryttere for sammendraget, Renshaw for spurtene og Luis Leon Sanchez for vanskelige etapper. Jeg er sikker på at vi får en god tour.

For det norske publikummet er nok Ten Dam mest kjent for sin velt under fjorårets Tour de France. Nederlenderen kom for langt ut i en sving nedover Col d’Agnes og endte opp med ansiktet først i grøfta. Resultatet ble åtte sting i ansiktet, og et kraftig bandasjert hode.

Les mer om hendelsen:«Mumien» fortsetter Tour de France

Selv med den kraftige smellen, fullførte Ten Dam touren. Det er en slik tøffing Rabobank trenger i kampen om gul trøye.

Prologen i årets Tour de France følger du selvfølgelig LIVE på procycling.no fra første tråkk klokka 14.00!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.