Gå til sidens hovedinnhold

- Jeg blir aldri større enn Dæhlie

Men Petter Northug ligger allerede foran forbildet sitt.

HOLMENKOLLEN (Nettavisen): I tre tiår har nordmenn snakket om og med Oddvar Brå om ski-VM i 1982, hvor trønderen sikret norsk stafettgull - delt med Sovjetunionen - til tross for et dramatisk stavbrekk.

Nå får en annen trønder sjansen til å gå seg inn i historiebøkene, når ski-VM denne uka returnerer til Holmenkollen.

- En ekstra motivasjon
- Det er stort å få gå her. Man har jo sett bilder fra 1982, av at Oddvar Brå brakk staven. Det er en ekstra motivasjon og har vært det i hele år. Man får bare glede seg og nyte det, selv om det blir en del vonde timer på stadion, sier Petter Northug (25) til Nettavisen.

Én ting er å gå seg inn i historiebøkene gjennom å ta VM-gull i Holmenkollen, noe helt annet er det å gå inn i historiebøkene som tidenes beste norske langrennsløper. Det siste tror nemlig ikke Petter Northug at han noen gang vil klare.

Selv om det ble tre gull i forrige VM, som gikk i Liberec i 2009, og stafettgull i Sapporo to år tidligere, tror ikke Petter Northug at han noen gang vil bli regnet som tidenes beste norske langrennsløper.

- Jeg klarer uansett ikke å bli større enn Bjørn Dæhlie. Dæhlie er forbildet, ikke sant. Det går ikke.

Foran skjemaet i VM-medaljer
Bjørn Dæhlie ble verdensmester for første gang i Val di Fiemme i 1991, da han tok gull på 15-kilometeren og stafetten, og fulgte opp med tre VM-gull i Falun i 1993, ett i Thunder Bay i 1995 og tre VM-gull i Trondheim i 1997.

Totalt har Dæhlie ni gull-, fem sølv- og tre bronsemedaljer i VM-sammenheng. Med unntak av de første to gullene, kom alle disse medaljene etter at Dæhlie fylte 25 år.

Northug ble 25 år i januar i år.

Når det gjelder mesterskapsmedaljer totalt, altså VM og OL, er det imidlertid veldig langt opp til Bjørn Dæhlie. I OL-sammenheng har Nannestad-legenden åtte gull- og fire sølvmedaljer. Totalt rasket han altså med seg 17 gull-, ni sølv- og tre bronsemedaljer.

Petter Northug har to gull, ett sølv og én bronse i OL, og dermed seks gull, ett sølv og én bronse når man slår sammen både VM og OL.

Jönsson er favoritt
Den første sjansen til å ta innpå Bjørn Dæhlie, kommer torsdag. Da står sprint på programmet. Northug er ikke den største favoritten på denne distansen - det stempelet tilfaller Emil Jönsson fra Sverige, som har vunnet de tre fristilsprintene han har deltatt i denne sesongen.

- Jeg får prøve å bevise at jeg på en god dag kan kjempe i toppen her. Det fungerte greit på Konnerud (Petter ble nummer tre der, red. anm.). Men det blir beintøft. Det er mange som kan vinne en sprint, sier Northug.

- Jeg tror det er større muligheter for å slå Emil i Kollen enn på Konnerud. På Konnerud var det nok et oppløp som passer Emil veldig bra. Jeg tror at løypa i Kollen passer flere av de norske løperne bedre enn Emil, legger han til.

Northug mener at det viktigste i sprinten blir å ha en god posisjon når man kommer inn på stadion.

- Det er større fart her og det er ikke så mye akselerasjon. Emil er alltid flink til å akselerere, som han gjorde da han vant på Konnerud. Han er alltid god til å finne gode posisjoner, men jeg tror det blir vanskeligere for ham her, ettersom vi har det norske og russiske laget på start her.

Herrenes sprintlag består foruten Petter Northug av Eirik Brandsdal, Ola Vigen Hattestad, Anders Gløersen og Øystein Pettersen.

Nettavisen følger alle øvelser i VM direkte.

HTML EMBED
Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien

Kommentarer til denne saken