Det var før Tour de France i 2006 at Puerto-skandalen kom til overflaten.

En lang rekke stjernesyklister ble nektet start i rittet, og selv om ingen umiddelbart ble dømt for doping, var det mange som slet med å få kontrakter i mange år etter saken.

Nå, nesten seks år etter skandalen, er det kun et fåtall syklister som er dømt i sakens anledning.

Ivan Basso, Michele Scarponi og Alejandro Valverde er de mest profilerte som har måttet sone karantener etter Puerto-saken.

Mandag publiserte den spanske storavisen El Pais en rekke detaljer rundt en rettssak mot legen som organiserte det hele, Eufemiano Fuentes, og en rekke andre sentrale skikkelser i datidens sykkelspania, blant annet Manolo Sainz.

Sainz drev på den tiden storlaget Liberty Seguros, som sammen med Communidad Valenciana-laget, ble hardest rammet av skandalen.

Cyclingnews skriver at Fuentes har innrømmet å ha overført blod til sykistene, men nekter å være skyldig i lovbrudd.

Det var ikke forbudt å dope seg, eller hjelpe noen til å dope seg på den tiden i Spania.

Rettssaken senere i år, har tiltaler som går på brudd mot folkehelsen. Et sentralt punkt er at mange av overføringene fant sted utenfor klinikker skikket til slike inngrep.

Mange av overføringene fant sted på hotellrom og lignende.

Fuentes-leieren stresser at ingen av de involverte syklistene har klaget på forholdene rundt overføringene. Forklaringen på at det ble gjort på hotellrom kommer ikke som noen bombe: De ønsket å holde seg skjult for dopingjegerne.

PS: Jan Ullrich er også dømt, men tyskeren la opp vinteren 2007.

Bli venn med oss på Facebook!

Les også: - Jeg syklet fantastisk