Gå til sidens hovedinnhold

- Jeg eier ikke talent

FFK-stjernen Abgar Barsom om hvordan han nådde toppen.

LA MANGA (Nettavisen): - Jeg eier ikke talent, sier Abgar Barsom.

Til tross for en meget sterk fjorårssesong – og et strålende opphold på La Manga hvor han blant annet hadde en målgivende og en nydelig scoring i treningskampen mot Stabæk – er det ikke snakk om et talent som har slått ut i full blomst.

- Det er bare skittprat når folk hevder at jeg hadde talent. Jeg har havnet der jeg har havnet på grunn av beinhardt arbeid – og forsakelser, sier han.

Sju til sju
For: Mens kompisene rundt ham i oppveksten i Örebro var langt dyktigere fotballspillere i utgangspunktet, var den anvendelige FFK-spilleren langt mer målbevisst.

- Jeg var ute fra sju og morgenen til sju om kvelden, trente, og forsøkte meg på de triksene jeg hadde sett Maradona gjøre på TV. Mens de andre gikk på fester i 15-, 16-,17-årsalderen, var jeg og trente.

Ikke drakk han heller.

- Jeg tok faktisk ikke mitt første glass med alkohol før jeg ble 23 år, innrømmer svensken med syriansk bakgrunn.

- Nå kan jeg drikke litt vin til en god middag eller ved en spesiell anledning, men jeg har faktisk aldri vært overstadig beruset. Noen mener jeg er ekstrem, men det handler om å ta vare på kroppen min – det er den som er mitt verktøy.

Moraliserer ikke
Noen moralist er Barsom på ingen måte. Han unner alle de som ønsker det å kose seg med det de mener er riktig for dem. I det hele tatt synes han at vi lengst nord i Europa har et vel anstrengt forhold til alkoholholdig drikkevarer.

- I Spania finnes det mange spillere som tar seg et par glass vin til maten og spiller kamp på kvelden. I England er det vanlig med tre øl etter kampene, mens i Norge og Sverige er det mange som rynker på nesen bare man tar seg en øl.

- Men samtidig er det viktig for elitespillere ikke å drikke mye, samt å huske at man er rollemodeller.

Mistet seks-sju kilo
Likevel er det ikke på alle områder at Barsom har levd like asketisk. Spesielt ikke den siste tiden. I desember spiste han mat som kunne ha gjort ham til deltaker i hvilket som helst tv-program om dårlig kosthold.

- Jeg spiste mer junkfood i desember enn jeg gjorde i januar til november til sammen.

Grunnen er enkel.

- Jeg hadde «spysjuken», og tok av meg seks til syv kilo. Jeg er ikke akkurat feit i utgangspunktet, og begynte å se temmelig avmagret ut. Det var bare å kaste innpå alt jeg kunne finne, forteller Barsom.

Kiloene kom fort tilbake, og nå er han tilbake, akkurat der han skal være. Bedre enn noensinne, til og med?

- Jeg er i alle fall utrolig lett og fin i kroppen akkurat nå. Nå kan jeg løpe mer enn på lenge, jeg tåler trening etter trening etter trening.

Vil jage ut ungdommen
Samme holdinger prøver Fredrikstad-spilleren også å innprente i den oppvoksende generasjonen. Og – han har allerede startet.

For drøyt to år siden stilte han til valg for Kristdemokratarna (KrFs søsterparti i Sverige) til kommunestyret. Han kom ikke inn, selv om - eller på grunn av - at han havnet på partiets honnørplass, men ambisjonene var klare.

- Jeg vil ha ut ungdommen, ikke ha dem sittende foran TV-skjermen med sine spill. Vi må legge til rette for uteaktiviteter for barna, idrettsplasser, basketball, lekestativer. Jeg var ute hele dagen da jeg var barn, og kom ikke inn før min mor ropte at det var middag. Sånn er det jo ikke i dag!

- Agenter er nesten som meklere
Engasjementet for ungdommen stopper likevel ikke bare med politikken. Barsom har også begynt å tenke på tiden etter sin egen proffkarriere er over.

- Jeg har veldig mange kontakter, på mange plan – forretningsfolk, sportsfolk, mediefolk, og kunne tenke meg en jobb som en slags manager, men ikke i en spesiell klubb.

- Agenter er nesten som meklere, og fotballspillere blitt som handelsvarer. Jeg vil ha større helhetstankegang, og mener klubbene bør ha det samme, forteller den sindige svensken.

Mentor og rådgiver
Han er allerede godt i gang.

- I Sverige driver jeg et fotballakademi på sommeren, og målet er å starte et samarbeid med en skole hvor jeg også kan jobbe som foredragsholder.

- Videre er jeg en slags mentor for tre gutter som har litt sosiale utfordringer hjemme i Sverige, mens jeg dessuten også er en slags rådgiver for en seks-sju spillere som jeg lager treningsskjema for, gir tilbakemeldinger når de ringer, i det hele tatt følger deres fotballkarriere en del.

Men for å havne under Barsoms vinger, stilles det krav. Store krav.

- Jeg vil bare jobbe med de beste – eller de som vil bli best, eller i alle fall de som er interesserte i å få realisert sitt potensial.

- Da må de forstå at det ikke bare handler om å kjøre lekre biler og gå rundt i Dolce & Gabbana-klær. Før du kan du LEVE som en fotballspiller, må du BLI en fotballspiller.

Abgar Barsom har klart det.

Klikk her for full oversikt over sportsnyhetene!

Vil du ha sportsnyheter tilsendt på mobilen? Send SPORT START til 1930. Tjenesten koster 2,- per melding.

Les sportsnyheter på mobilen: Send NETT til 1930 (gratis bokmerke)

Reklame

Enormt salg på alt du trenger til løping

Kommentarer til denne saken