Gå til sidens hovedinnhold

«Jeg er en eksdoper»

David Millar ser ingen grunn til å legge skjul på dopingfortiden.

ANNONAY/OSLO (procycling.no): For syv år siden, nærmere bestemt 23. Juni, 2004, ble David Millars liv snudd på hodet.

På en restaurant i den franske delen av Baskerland ble skotten tilnærmet av tre sivilkledde politimenn. I sykkelstjernens hjem fant politiet både EPO og brukte sprøyter.

Senere samme år innrømmet den daværende Cofidis-rytteren flerårig dopingbruk, 2001 og 2003, og mottok en toårig utestengelse. Dette var starten på en større etterforskning av det franske profflaget.

Skotten vil alltid se på seg selv som en eks-juksemaker.

- Tror du den dagen kommer når du ikke lenger referer til deg selv som en eksdoper?

- Nei, fordi jeg er en eksdoper, og jeg ser ingen grunn til å legge skjul på det. Etter min mening var grunnen til at jeg fikk en ny sjanse at jeg også forpliktet meg til ikke å glemme hvor jeg kommer fra, og å minne folk om hvor sporten vår har vært, sier Millar på pressekonferansen etter rittet.

Millar: - Vi skal ikke glemme fortiden
Millar var den store stjernen i britisk sykkelsport.

Storbritannia har aldri dominert sporten slik de gjør i dag. Millars etappeseier var den fjerde i rekken i årets Tour de France. Sky-rytterne Mark Cavendish, Chris Froome og Bradley Wiggins har allerede vunnet etapper i rittet.

David Millar tok opp arven etter Tim Simpson, Robert Millar og Chris Boardman. Skotten forsvarte de britiske fargene nærmest på egenhånd og sier at han dopet seg på grunn av det store presset han la på seg selv.

- Jeg er ganske representativ for hvor sporten vår har vært. Vi har kommet langt nå og fremtiden ser lovende ut. Men jeg synes likevel ikke vi skal glemme fortiden, sier Garmin-Sharp-syklisten.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Ble utestengt fra olympiaden
Den britiske olympiske komité har i lengre tid praktisert livslang utestengelse fra de olympiske leker ved dopingforeteelser. Det har utelukket den temposterke skotten fra de olympiske lekene.

LES MER:OL-klar brite: - Jeg var i fylletåka

Idrettens voldgiftsrett slo før årets olympiade fast at den britiske olympiske komité ikke kan praktisere en slik lovgivning. Dermed kan Millar sykle lekene på hjemmebane etter Tour de France, og det skal han. Sky-sjef Dave Brailsford, som også er sjef for landslaget i sykling, tok ut Garmin-rytteren fremfor BMCs Stephen Cummings.

En kritiker av Millars OL-deltagelse, fra et moralsk perspektiv, er Bradley Wiggins.

- Fra et moralsk standpunkt, fra hva sykkelsporten forsøker å oppnå, fra hva syklingen har vært gjennom de siste årene, burde han aldri få delta i de olympiske lekene, har Wiggins uttalt til BBC ifølge road.cc.

Med det sportslige i tankene, er saken dog en helt annen.

- Å ha Dave på laget fra et sportslig perspektiv ville vært fantastisk for Marks gullsjanser i det olympiske landeveisrittet, sa Tour de France-lederen.

Nettsiden road.cc har en lengre artikkel om Wiggins uttalelser.

Wiggins i The Guardian: - Storbritannia er annerledes enn Frankrike og Italia
The Guardian publiserte fredag en kommentar skrevet av Bradley Wiggins – om doping.

Briten eksploderte etter spørsmål relatert til doping på en pressekonferanse tidligere i Tour de France. I The Guardian skriver han blant annet om kulturelle forskjeller.

- Jeg blåser i hva folk sier, holdningene til doping er annerledes i Storbritannia enn i Italia og Frankrike, hvor en rytter som Richard Virenque kan dope seg, bli tatt, komme tilbake og bli en nasjonalhelt, skriver Wiggins og antyder videre at en britisk rytter ikke kunne komme tilbake til sporten på samme måte som i Italia og Frankrike.

- Hvis jeg dopet meg ville jeg risikert å tape alt, skriver Sky-kapteinen.

Wiggins spalte i The Guardian kan leses i sin helhet på avisens nettsider.

(artikkelen fortsetter under bildet)

En fortjent seier
Etter fredagens etappeseier i Tour de France hyller Wiggins eksdoperen David Millar.

- Du skrev i spalten din i The Guardian at Richard Virenque kan dope seg, bli tatt, komme tilbake og bli en nasjonalhelt. Millar har gjort det samme – og vant i dag – er det mulig for ham å komme tilbake og bli en helt?

- Jeg synes Dave er en av de få unntakene fra den regelen, på grunn av det han har stått for siden han kom tilbake fra karantenen i 2006. Uttalelsene hans, han har vært veldig åpen og har i tillegg arbeidet proaktivt for britisk idrett og antidopingorganisasjoner, uttaler Wiggins.

- Dave står for det han har gjort. Han har gjort mye for å endre framtiden til denne sporten. Vi kan alle være enige om at han fortjente seieren i dag.

Reklame

Comfyballs tømmer lageret: Halv pris på alle boksere

Kommentarer til denne saken